Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Owocowe koreczki na batonikach

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Czy deser może być jednocześnie słodki i zdrowy? A bajecznie prosty, szybki i efektowny? Może! Czasem, nawet idąc na skróty i używając gotowych produktów, można stworzyć coś z efektem WOW! Dziś serwuję Wam owocowe koreczki na gotowych, zdrowych batonikach.

 

Owocowe koreczki na batonikach

  • 2 dowolne batoniki z bakaliami
  • banan
  • plasterek cytryny
  • maliny lub truskawki
  • 200 g owoców leśnych (mrożone lub świeże)
  • 20 g białej czekolady
  • świeża mięta do dekoracji

Owoce leśne włożyć do garnka (świeże lekko podlać wodą). Zagotować na małej mocy palnika. Gotować ok 10 minut by zredukować soki, które puszczą owoce. Zmiksować na gładki mus. Dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać dokładnie do rozpuszczenia i powstania gładkiego musu. Jeśli są wyczuwalne pestki można mus przetrzeć przez sitko.

Sos wylać dekoracyjnie, cienkimi strużkami na talerz. Każdy batonik przekroić na 4 części, a banana na plasterki. Banana skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Zbudować wieżyczki: batonik, listek mięty, plasterek banana, kapka sosu z owoców leśnych i malinka. W każdą wieżyczkę wbić wykałaczkę i tak przygotowane koreczki wykładać na talerz. Udekorować dodatkowo listkami mięty.

Owocowe koreczki na batonikach

 

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

31 odpowiedzi

  1. Pierwszy raz spotykam się z tymi batonikami, ale muszę przyznać, że świetnie wyglądają te koreczki. Trzymam kciuki za uczestników konkursu.

  2. Sprawdziłam skład tych batoników i rzeczywiście są super. Przynajmniej większość. Muszę je wypróbować!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami