Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Owsianka z piekarnika migdałowa

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pyszne, proste i zdrowe śniadanko. Owsianka z piekarnika to miłe urozmaicenie od zwykłych płatków na mleku. Do owsianki można dodać ulubione, właściwie dowolne składniki. U mnie tym razem w wersji podwójnie migdałowej (mleko migdałowe i płatki migdałowe) z dodatkiem dżemu z jasnych śliwek, wiórków kokosowych i kilku posiekanych śliwek suszonych.

Owsianka z piekarnika

 

  • 30 g płatków owsianych (około 1/3 szklanki)
  • 2 łyżki dżemu
  • łyżeczka „Nutelli” (najlepiej domowej – przepis)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 50 ml mleka migdałowego
  • jajko
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • łyżka wiórków kokosowych
  • kilka posiekanych śliwek suszonych

Piekarnik nastawić na 180 stopni góra – dół bez termoobiegu. Roztrzepać jajko. Dodać mleko, jogurt, dżem, Nutellę i wszystkie bakalie. Energicznie wymieszać. Przełożyć do dwóch kokilek i zapiekać około 20-25 minut aż masa owsiana się w pełni zetnie. Obkroić nożem naokoło, przechylić do góry nogami i stukając w spód wyjąć babeczki na talerz.

 

owsianka z piekarnika
owsianka z piekarnika
owsianka z piekarnika
owsianka z piekarnika

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami