- Potrzebny czas: 30 minut
- Porcja: 2 kokilki (1 osoba)
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 8 stycznia 2017
Pyszne, proste i zdrowe śniadanko. Owsianka z piekarnika to miłe urozmaicenie od zwykłych płatków na mleku. Do owsianki można dodać ulubione, właściwie dowolne składniki. U mnie tym razem w wersji podwójnie migdałowej (mleko migdałowe i płatki migdałowe) z dodatkiem dżemu z jasnych śliwek, wiórków kokosowych i kilku posiekanych śliwek suszonych.
Owsianka z piekarnika
- 30 g płatków owsianych (około 1/3 szklanki)
- 2 łyżki dżemu
- łyżeczka „Nutelli” (najlepiej domowej – przepis)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 50 ml mleka migdałowego
- jajko
- 2 łyżki płatków migdałów
- łyżka wiórków kokosowych
- kilka posiekanych śliwek suszonych
Piekarnik nastawić na 180 stopni góra – dół bez termoobiegu. Roztrzepać jajko. Dodać mleko, jogurt, dżem, Nutellę i wszystkie bakalie. Energicznie wymieszać. Przełożyć do dwóch kokilek i zapiekać około 20-25 minut aż masa owsiana się w pełni zetnie. Obkroić nożem naokoło, przechylić do góry nogami i stukając w spód wyjąć babeczki na talerz.
3 Responses
genialne! Dziś koniecznie zrobię, nawet mam wszystkie składniki 😀 zapraszam, http://juliamickiewicz.blogspot.com/
O, fajny pomysł na śniadanie. Podoba mi się jego „ekspresowość”. Przy moim zwlekaniu się z łóżka to duży plus 😀
Owsianka wygląda smacznie ale dla mnie zdecydowanie w wersji bez nutelli