Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Pączki z dziurką z bitą śmietaną na wypasie

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pączki z dziurką z bitą śmietaną, czekoladą, lukrem i orzechową posypką. Uwaga! To nie są zwykłe pączki. To są pączki na wypasie! Moje dzieci śmiały się, że to takie hamburgerowe pączki i że to najlepsze burgery świata ? Spróbujcie poprzestać na jednym. Nikomu z nas się nie udało! Są przepyszne! A dzięki dziurce i sporej warstwie bitej śmietany w środku, pączki wydają się naprawdę bardzo lekkie i delikatne.

Kto się pokusi na takie jeszcze w tegorocznym karnawale? Polecam! To naprawdę prostsze niż się wydaje! Jeśli to będzie Wasz debiut w domowych pączkach, to polecam najpierw zapoznać się z krótkim ABC idealnego pączka. I zdecydowanie nie korzystajcie z przypadkowej śmietany. Musi być naprawdę stabilna, by ładnie się trzymała przy takim obciążeniu. Ja korzystam z śmietany MU 36%. Dobrze ubita nie potrzebuje dodatku serka typu mascarpone czy żadnych sztucznych usztywniaczy. Śmietaną najlepiej jest nadziać pączki tuż przed podaniem. Jeśli musicie zrobić to wcześniej, trzymajcie pączki w chłodnym miejscu, aż do podania.

 

 

Pączki z dziurką z bitą śmietaną

  • 25 g drożdży świeżych
  • 60 g cukru (przelicznik miar na szklanki/ łyżki tutaj: Miary)
  • 500 g mąki pszennej
  • 185 ml mleka
  • jajko
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 37 g roztopionego masła
  • kieliszek wódki/ spirytusu
  • tłuszcz do smażenia (smalec/ olej)
  • lukier, polewa czekoladowa i garść różnych orzechów
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36% + 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej Pokruszone drożdże utrzeć łyżką w średniej misce z łyżką cukru. Dodać 2 łyżki mąki (ok 20 g) i dokładnie wymieszać. Zalać 120 ml mleka podgrzanego do temperatury ok 40 stopni (nie więcej, bo zabije drożdże, ale i nie mniej, bo ciasto dłużej będzie wyrastało). Ponownie dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok 15 – 20 minut, aż drożdże mocno się spienią.

W tym czasie resztę mąki dwukrotnie przesiać. Dodać sól i wymieszać. Jajko, żółtka (w temperaturze pokojowej) i cukier utrzeć mikserem (końcówki do ubijania białek) na bardzo puszystą, jasną masę. Ubijanie powinno trwać min 6 minut.

Do miski z przesianą mąką wlać spienione drożdże i ubite jajka. Wymieszać drewnianą szpatułką, po czym zacząć wyrabianie ciasta drożdżowego, w międzyczasie, stopniowo, dodając po kolei: resztę ciepłego mleka, roztopione masło oraz na końcu alkohol. Można wyrabiać mikserem (końcówki do ciasta drożdżowego) lub dłońmi: energicznie, dokładnie, zagniatając – całość powinna trwać co najmniej 12 minut. Ciasto drożdżowe (odwrotnie niż kruche) zagniatanie uwielbia. Napusza się, robi coraz bardziej miękkie i elastyczne.

Dobrze zagniecione ciasto uformować w kulę, włożyć do dużej miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat kuchenny. Chwilę zagnieść i rozwałkować na placek o grubości niecałe 2 cm. Przykryć i zostawić na ok 15 – 20 min. Niewielką szklanką (u mnie średnica 7 cm) wykrawać kółeczka, a w nich małym kieliszkiem robić dziurki. Pozostałe ciasto znów chwilę zagnieść, ponownie rozpłaszczyć i wykrawać kolejne kółka z dziurkami. Aż do wykorzystania całego ciasta. Krążki z ciasta ułożyć na blaszce i przykryć ściereczką. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ostatnie wyrastanie – znów 15 – 20 minut. W tym czasie w szerokim garnku rozgrzać olej na średniej mocy palnika do temperatury 175 stopni C. Posiekać również orzeszki i przygotować lukier (przepis poniżej).

Pączki wkładać partiami do garnka z rozgrzanym olejem (nie za wiele na raz, by nie spadła temperatura oleju, temperaturę wciąż utrzymywać na stałym poziomie). Smażyć na rumiano po ok minutę na stronę, aż będą lekko rumiane. Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerze wyłożone papierem kuchennym.

Jeszcze ciepłe pączki zanurzać jedną stroną w lukrze i obsypać orzeszkami. Po usmażeniu i polukrowaniu wszystkich pączków przygotować polewę czekoladową (przepis poniżej) i maczać w niej pączki drugą, niepolukrowaną stroną. Odstawić do całkowitego stężenia czekolady. Przed podaniem przekroić pączki w poprzek na pół. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Pączki przełożyć bitą śmietaną (najlepiej szprycą). Układać na talerzu, stroną czekoladową do dołu. Z wierzchu ozdobić czekoladą.

pączki śmietankowe najlepszy przepis

Prosty przepis na lukier do pączków

  • Szklanka cukru pudru
  • ok 4 łyżki gorącego mleka

Cukier puder zalać gorącym lekiem i utrzeć grzbietem dużej łyżki do gładkości. Jeśli będzie zbyt gęsty dolać mleka, jeśli zbyt rzadki, dosypać cukru.

 

Polewa czekoladowa do pączków

  • 100 g czekolady deserowej (można dać pól na pół gorzką i mleczną)
  • 2 łyżki masła

Czekoladę połamać na kostki. Dodać masło i razem roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.

 

Pączki z dziurką z bitą śmietaną na wypasiepączki z bitą śmietaną i polewą czekoladowąlekkie pączki nadziewane bitą śmietanąpączki z dziurką pyszny przepis

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami