
Autor Wysmakowane 4 stycznia 2020
Dzielę się z Wami przepisem na paella mixta, który poznałam na kursie „Kuchnia hiszpańska” w Instytucie sztuki kulinarnej”. Z moimi lekkimi zmianami, na stałe weszła w repertuar naszej kuchni. Zwłaszcza po naszej ostatniej wycieczce do Hiszpanii, gdzie zapałaliśmy do niej miłością wielką, po tym, jak mieliśmy okazję zajadać się doskonała paellą w zaprzyjaźnionej hiszpańskiej rodzinie. Jak sami żartowali, „Paella to dla Hiszpanów, jak dla Polaków grill. Siedzimy sobie, jemy, rozmawiamy, a tam się samo robi, a potem siedzi pod przykryciem i jak ktoś ma ochotę to nakłada sobie i je”. Baza przepisu się nie zmienia, ale składniki możecie podmieniać na inne jeśli tylko macie taką fantazję. Dzięki temu Wasza paella zawsze może być trochę inna. Jeśli używacie chorizo to polecam znaleźć takie w formie kiełbaski – surowe. Flaka nie zdejmujemy. Jest w pełni naturalny.
Paella mixta z kurczakiem i krewetkami
- 12 dużych krewetek
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 papryki czerwonej
- 1 kiełbaska chorizo surowego
- 600 g kurczaka (najlepiej wytrybowane podudzia, ale mogą być inne części)
- ok 0,5 l bulionu
- przyprawy: łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, po pół łyżeczki szafranu, chilli i kurkumy, sól – do smaku
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 0,4 l wina białego wytrawnego lub półwytrawnego
- 400 g ryż do paelli
- 250 g groszku
- do podania: cytryna
Jeśli krewetki są mrożone należy je rozmrozić (najszybciej wyłożyć na sitko i polewać chwilę letnią wodą), obrać z pancerzy i usunąć ze środka jelito (jeśli są nieoczyszczone, taka a’la czarna biała niteczka w środku). Przygotować wszystkie składniki. Obrać i posiekać w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Chorizo posiekać na dość cienkie plasterki, a następnie na pół lub na cztery ćwiartki. Oczyszczone mięso kurczaka posiekać na niewielkie kawałki. Zagotować bulion z dodatkiem szafranu i trzymać ciepłe.
Na patelni rozgrzać oliwę i dodawać po kolei składniki. Po dodaniu każdego dokładnie wymieszać i smażyć chwilę z całością. Kolejność: chorizo, cebula, czosnek, papryka oraz kurczak. Gdy kurczak się zetnie z wierzchu, a warzywa zeszklą, dodać na patelnię wino i smażyć na mocnym ogniu ok 4 minuty by odparować alkohol. Następnie dodać wszystkie pozostałe przyprawy poza szafranem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wówczas wsypać na patelnię ryż, wymieszać i smażyć kilka minut aż zrobi się przezroczysty. Wówczas całość zalać bulionem z szafranem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc grzania i gotować ok 12 min, tak by ryż był jeszcze lekko twardy. W połowie gotowania dodać groszek i przemieszać składniki. Patelnię zdjąć z ognia. Na wierzchu ułożyć krewetki, przykryć patelnię folią aluminiową i zostawić paellę na ok 7-8 minut by „doszła” i nabrała pełni smaku. Podawać z ćwiartkami cytryny.