Przepisy

Więcej

Porcja
6 osób
Trudność
Średni
Porcja6 osób
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Paella mixta z kurczakiem i krewetkami

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Dzielę się z Wami przepisem na paella mixta, który poznałam na kursie „Kuchnia hiszpańska” w Instytucie sztuki kulinarnej”. Z moimi lekkimi zmianami, na stałe weszła w repertuar naszej kuchni. Zwłaszcza po naszej ostatniej wycieczce do Hiszpanii, gdzie zapałaliśmy do niej miłością wielką, po tym, jak mieliśmy okazję zajadać się doskonała paellą w zaprzyjaźnionej hiszpańskiej rodzinie. Jak sami żartowali, „Paella to dla Hiszpanów, jak dla Polaków grill. Siedzimy sobie, jemy, rozmawiamy, a tam się samo robi, a potem siedzi pod przykryciem i jak ktoś ma ochotę to nakłada sobie i je”. Baza przepisu się nie zmienia, ale składniki możecie podmieniać na inne jeśli tylko macie taką fantazję. Dzięki temu Wasza paella zawsze może być trochę inna. Jeśli używacie chorizo to polecam znaleźć takie w formie kiełbaski – surowe. Flaka nie zdejmujemy. Jest w pełni naturalny.

Paella mixta z kurczakiem i krewetkami

  • 12 dużych krewetek
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 papryki czerwonej
  • 1 kiełbaska chorizo surowego
  • 600 g kurczaka (najlepiej wytrybowane podudzia, ale mogą być inne części)
  • ok 0,5 l bulionu
  • przyprawy: łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, po pół łyżeczki szafranu, chilli i kurkumy, sól – do smaku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 0,4 l wina białego wytrawnego lub półwytrawnego
  • 400 g ryż do paelli
  • 250 g groszku
  • do podania: cytryna

Jeśli krewetki są mrożone należy je rozmrozić (najszybciej wyłożyć na sitko i polewać chwilę letnią wodą), obrać z pancerzy i usunąć ze środka jelito (jeśli są nieoczyszczone, taka a’la czarna biała niteczka w środku). Przygotować wszystkie składniki. Obrać i posiekać w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Chorizo posiekać na dość cienkie plasterki, a następnie na pół lub na cztery ćwiartki. Oczyszczone mięso kurczaka posiekać na niewielkie kawałki. Zagotować bulion z dodatkiem szafranu i trzymać ciepłe.

Na patelni rozgrzać oliwę i dodawać po kolei składniki. Po dodaniu każdego dokładnie wymieszać i smażyć chwilę z całością. Kolejność: chorizo, cebula, czosnek, papryka oraz kurczak. Gdy kurczak się zetnie z wierzchu, a warzywa zeszklą, dodać na patelnię wino i smażyć na mocnym ogniu ok 4 minuty by odparować alkohol. Następnie dodać wszystkie pozostałe przyprawy poza szafranem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wówczas wsypać na patelnię ryż, wymieszać i smażyć kilka minut aż zrobi się przezroczysty. Wówczas całość zalać bulionem z szafranem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc grzania i gotować ok 12 min, tak by ryż był jeszcze lekko twardy. W połowie gotowania dodać groszek i przemieszać składniki. Patelnię zdjąć z ognia. Na wierzchu ułożyć krewetki, przykryć patelnię  folią aluminiową i zostawić paellę na ok 7-8 minut by „doszła” i nabrała pełni smaku. Podawać z ćwiartkami cytryny.

Paella mixta z kurczakiem i krewetkami

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami