
- Potrzebny czas: 1 godzina 20 minut
- Porcja: 4 osoby
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 27 sierpnia 2017
Mówi się, że ile kucharzy tyle różnych sposobów na paellę. Poszłabym nawet krok dalej, bo myślę, że każdy kucharz ma w zanadrzu nie jeden, a kilka różnych sposobów na paellę. U mnie dziś paella z kurczakiem, chorizo i chipotle. Wprawdzie sos chipotle jest bardziej meksykański niż hiszpański, ale pasował mi do dania tak doskonale jakby był do niego stworzony. Oczywiście możecie zamiast sosu chipotle dać sos piri piri albo tylko ostre papryczki. Jednak to właśnie dzięki sosowi chipotle ta potrawa jest tak wyjątkowa: ostra, z posmakiem suszonej śliwki. Uwielbiam tą grę smaków. Jeśli tylko uda się Wam upolować sos chipotle to zdecydowanie bardzo polecam z niego nie rezygnować.
Paella z kurczakiem, chorizo i chipotle
- 600 g piersi kurczaka
- 100 g chorizo
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 duże / 3 mniejsze ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 230 g ryżu do paelli
- łyżeczka kurkumy
- łyżka sosu chipotle
- sok z 1 limonki
- 300 ml bulionu drobiowego
- ok 12 oliwek
- sól
- biały pieprz
- oliwa extra virgin do podania
Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Natrzeć solą i białym pieprzem i zostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej. Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię. Gdy zacznie parować, lekko zmniejszyć moc grzania i krótko obsmażyć kurczaka na złoto ze wszystkich stron. W tym czasie pokroić chorizo w cienkie plasterki a następnie w kwadraty o boku ok 1 cm. Do podsmażonego kurczaka dodać łyżkę oleju rzepakowego i po chwili połowę chorizo. Smażyć 2 minuty po czym przełożyć kurczaka i chorizo na talerz (zostawiając soki na patelni), a na patelnię włożyć drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Zeszklić i wmieszać resztę chorizo oraz ryż. Podsmażyć razem ok 3 minuty. Doprawić kurkumą, solą chipotle i limonką. Dokładnie wymieszać i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc na minimum, przykryć i gotować. Cukinię pokroić w plastry ok 0,5 cm, a następnie w kwadraty o boku ok 1 cm. Dodać do ryżu i dalej gotować (łącznie około 25 minut do całkowitej miękkości ryżu i cukinii). Na koniec wmieszać kurczaka z chorizo oraz pokrojone na talarki oliwki. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Podgrzać razem. Podawać pokropione oliwą extra virgin.
Jeśli lubisz dania z ryżem i takie nieoczywiste połączenia to polecam wypróbować także delikatne orzechowe polędwiczki serwowane z ryżem smażonym z warzywami. Lekko orientalny, oryginalny posmak dania sprawi, że na długo pozostanie w Twojej pamięci i z ochotą wrócisz do przepisu. My wracamy notorycznie ?
Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz. Wszelkie uwagi, sugestie, opinie – bardzo mile widziane.
5 odpowiedzi
Nigdy nie jadłam paelli więc chętnie sprawdzę przepis
Nigdy nie jadłam… a już tyle razy o tym słyszałam 🙂 jest u Ciebie tyle pyszności, że nawet nie wiem czy jestem w stanie wszystko zrobić 🙂
Nadrabiaj koniecznie przy najbliższej okazji! Dobrze zrobiona paella rządzi 🙂
Tego o paelli jeszcze nie słyszałam 😀 Ale fakt, że ja też mam swoją ulubioną – z ciecierzycą, kurczakiem i chorizo 🙂 Ale Twoja wygląda kusząco, a chipotle jeszcze nie jadłam i bardzo chętnie bym spróbowała 🙂
Super. Jak przetestujesz to daj znać co myślisz. A ja zapisuje pomysł z ciecierzyca. Brzmi dobrze 🙂