Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Paella z kurczakiem, chorizo i chipotle

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mówi się, że ile kucharzy tyle różnych sposobów na paellę. Poszłabym nawet krok dalej, bo myślę, że każdy kucharz ma w zanadrzu nie jeden, a kilka różnych sposobów na paellę. U mnie dziś paella z kurczakiem, chorizo i chipotle. Wprawdzie sos chipotle jest bardziej meksykański niż hiszpański, ale pasował mi do dania tak doskonale jakby był do niego stworzony. Oczywiście możecie zamiast sosu chipotle dać sos piri piri albo tylko ostre papryczki. Jednak to właśnie dzięki sosowi chipotle ta potrawa jest tak wyjątkowa: ostra, z posmakiem suszonej śliwki. Uwielbiam tą grę smaków. Jeśli tylko uda się Wam upolować sos chipotle to zdecydowanie bardzo polecam z niego nie rezygnować.

Paella z kurczakiem, chorizo i chipotle

  • 600 g piersi kurczaka
  • 100 g chorizo
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 duże / 3 mniejsze ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 230 g ryżu do paelli
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżka sosu chipotle
  • sok z 1 limonki
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • ok 12 oliwek
  • sól
  • biały pieprz
  • oliwa extra virgin do podania

Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Natrzeć solą i białym pieprzem i zostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej. Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię. Gdy zacznie parować, lekko zmniejszyć moc grzania i krótko obsmażyć kurczaka na złoto ze wszystkich stron. W tym czasie pokroić chorizo w cienkie plasterki a następnie w kwadraty o boku ok 1 cm. Do podsmażonego kurczaka dodać łyżkę oleju rzepakowego i po chwili połowę chorizo. Smażyć 2 minuty po czym przełożyć kurczaka i chorizo na talerz (zostawiając soki na patelni), a na patelnię włożyć drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Zeszklić i wmieszać resztę chorizo oraz ryż. Podsmażyć razem ok 3 minuty. Doprawić kurkumą, solą chipotle i limonką. Dokładnie wymieszać i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc na minimum, przykryć i gotować. Cukinię pokroić w plastry ok 0,5 cm, a następnie w kwadraty o boku ok 1 cm. Dodać do ryżu i dalej gotować (łącznie około 25 minut do całkowitej miękkości ryżu i cukinii). Na koniec wmieszać kurczaka z chorizo oraz pokrojone na talarki oliwki. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Podgrzać razem. Podawać pokropione oliwą extra virgin.

paella z kurczakiem, chorizo i chipotle

Jeśli lubisz dania z ryżem i takie nieoczywiste połączenia to polecam wypróbować także delikatne orzechowe polędwiczki serwowane z ryżem smażonym z warzywami. Lekko orientalny, oryginalny posmak dania sprawi, że na długo pozostanie w Twojej pamięci i z ochotą wrócisz do przepisu. My wracamy notorycznie ?

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz. Wszelkie uwagi, sugestie, opinie – bardzo mile widziane.

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

  1. Nigdy nie jadłam… a już tyle razy o tym słyszałam 🙂 jest u Ciebie tyle pyszności, że nawet nie wiem czy jestem w stanie wszystko zrobić 🙂

  2. Tego o paelli jeszcze nie słyszałam 😀 Ale fakt, że ja też mam swoją ulubioną – z ciecierzycą, kurczakiem i chorizo 🙂 Ale Twoja wygląda kusząco, a chipotle jeszcze nie jadłam i bardzo chętnie bym spróbowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami