Pancakes amerykańskie

przepis

Absolutnie najlepsze pancakes amerykańskie pod słońcem. Przepis niemalże żywcem ściągnięty od Liski z White Plate, co mi się raczej nigdy nie zdarza. Ale te pankejki wychodzą tak rewelacyjnie mięciutkie, pyszne i pulchne, że choćbym bardzo chciała, to poza dodatkami i bardzo delikatnie proporcjami, w przepisie nie ma co modyfikować. 😛 Pankejki podaje się ułożone w stosik, nigdy zawinięte. Dodatki ułożone wokół i na szczycie. Możecie też zrobić sobie pankejkową ucztę i wyłożyć dużo różnych dodatków w osobnych miseczkach, do dowolnego kombinowania ulubionego zestawu. Np. świeże owoce, krem czekoladowy, sosy owocowe, powidła, bakalie… U mnie dziś po prostu z kleksem jogurtu i granatem. Pierwszą porcję podaję na ciepło, ale potem zawsze dojadamy jeszcze na kolację lub kolejnego dnia już na zimno i też są przepyszne.

Pancakes dołączają do pokaźnej już rodziny placków na blogu. Zdecydowanie wychodzę na plackożercę 😉  Sprawdź TAG: PLACKI

 

Pancakes amerykańskie

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 280 ml mleka
  • 200 g zsiadłego mleka (ewentualnie kefir)
  • 75 g masła
  • odrobina masła klarowanego do smażenia – opcjonalnie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić (np. w mikrofali lub małym garnuszku) i ostudzić do temperatury pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko. Dodać cukier do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do osobnej, dużej miski do miksowania wbić jajko i dodać mleko, zsiadłe mleko i ostudzone masło. Zmiksować krótko na wysokich obrotach – tylko do połączenia się składników. Zmniejszyć obroty do minimum i wmieszać w trzech partiach składniki sypkie.
Bardzo mocno rozgrzać patelnię. Dno delikatnie natłuścić masłem (nie trzeba przy dobrej, nieprzywieralnej patelni). Nakładać po łyżce masy i smażyć krótko z obu stron do zarumienienia.
Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie dziś po prostu z kleksem jogurtu i granatem.

Najlepsze pancakes amerykańskie z zsiadłym mlekiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Pancakes amerykańskie
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 42 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

14 komentarzy

  • Asia 6 września 2018 o 14:46 Odpowiedz

    Twoje wyglądają na bardzo puszyste, mi ostatnio wyszły płaskie. Ale pewnie coś pokręciłam z przepisem, to był mój “pierwszy raz”:) Taka odmiana od zwykłych naleśników:)

    • Wysmakowane 7 września 2018 o 10:05 Odpowiedz

      Może spróbuj z tego przepisu. Zawsze mi wychodzą takie puchacze.

  • Marcin 15 października 2017 o 09:38 Odpowiedz

    Dla mnie wszelkie wariacje na temat dodatków do pnakejków jak najbardziej mile widziane. Choć czasem klasyk w postaci góry naleśników z syropem klonowym rodem z amerykańskich filmów też robi robotę.

  • krystynabozenna 11 października 2017 o 09:03 Odpowiedz

    A wydawało mi się ,ż etu już byłam na tych pysznościach 🙂

  • Anna 10 października 2017 o 12:02 Odpowiedz

    Chętnie bym spróbowała. 🙂

  • Zofia 10 października 2017 o 10:01 Odpowiedz

    mniam. świetny przepis!

  • Karolina 9 października 2017 o 12:55 Odpowiedz

    Piękne! Aż zgłodniałam! 😉

    • Wysmakowane 9 października 2017 o 15:05 Odpowiedz

      Dziękuje ❤️

  • Zwykła Matka 9 października 2017 o 07:33 Odpowiedz

    Uwielbiam, choć ostatnio słabo mi wyszły! Wypróbuję Twój przepis 🙂

    • Wysmakowane 9 października 2017 o 15:09 Odpowiedz

      Spróbuj wobec tego z tego przepisu. Ja póki co nie znalazłam lepszego

  • Aneta 9 października 2017 o 07:19 Odpowiedz

    Zapewne smakują wybornie, bo wyglądają obłędnie 🙂

    • Wysmakowane 9 października 2017 o 15:08 Odpowiedz

      Pyszne! Penkejków zrobiłam już dużo i żadne nie zasmakowały mi tak bardzo jak te.

  • Sylwia 9 października 2017 o 06:49 Odpowiedz

    Pyszności 🙂

MENU