- Potrzebny czas: 20 minut
- Porcja: ok 15 placków
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 8 października 2017
Absolutnie najlepsze pancakes amerykańskie pod słońcem. Przepis niemalże żywcem ściągnięty od Liski z White Plate, co mi się raczej nigdy nie zdarza. Ale te pankejki wychodzą tak rewelacyjnie mięciutkie, pyszne i pulchne, że choćbym bardzo chciała, to poza dodatkami i bardzo delikatnie proporcjami, w przepisie nie ma co modyfikować. 😛 Pankejki podaje się ułożone w stosik, nigdy zawinięte. Dodatki ułożone wokół i na szczycie. Możecie też zrobić sobie pankejkową ucztę i wyłożyć dużo różnych dodatków w osobnych miseczkach, do dowolnego kombinowania ulubionego zestawu. Np. świeże owoce, krem czekoladowy, sosy owocowe, powidła, bakalie… U mnie dziś po prostu z kleksem jogurtu i granatem. Pierwszą porcję podaję na ciepło, ale potem zawsze dojadamy jeszcze na kolację lub kolejnego dnia już na zimno i też są przepyszne.
Pancakes dołączają do pokaźnej już rodziny placków na blogu. Zdecydowanie wychodzę na plackożercę 😉 Sprawdź TAG: PLACKI
Pancakes amerykańskie
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 280 ml mleka
- 200 g zsiadłego mleka (ewentualnie kefir)
- 75 g masła
- odrobina masła klarowanego do smażenia – opcjonalnie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić (np. w mikrofali lub małym garnuszku) i ostudzić do temperatury pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko. Dodać cukier do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do osobnej, dużej miski do miksowania wbić jajko i dodać mleko, zsiadłe mleko i ostudzone masło. Zmiksować krótko na wysokich obrotach – tylko do połączenia się składników. Zmniejszyć obroty do minimum i wmieszać w trzech partiach składniki sypkie.
Bardzo mocno rozgrzać patelnię. Dno delikatnie natłuścić masłem (nie trzeba przy dobrej, nieprzywieralnej patelni). Nakładać po łyżce masy i smażyć krótko z obu stron do zarumienienia.
Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie dziś po prostu z kleksem jogurtu i granatem.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
14 Responses
Twoje wyglądają na bardzo puszyste, mi ostatnio wyszły płaskie. Ale pewnie coś pokręciłam z przepisem, to był mój „pierwszy raz”:) Taka odmiana od zwykłych naleśników:)
Może spróbuj z tego przepisu. Zawsze mi wychodzą takie puchacze.
Melduje, iż wyszły puszyste! Wystarczyło zmienić przepis i patelnię:)
Dla mnie wszelkie wariacje na temat dodatków do pnakejków jak najbardziej mile widziane. Choć czasem klasyk w postaci góry naleśników z syropem klonowym rodem z amerykańskich filmów też robi robotę.
A wydawało mi się ,ż etu już byłam na tych pysznościach 🙂
Chętnie bym spróbowała. 🙂
mniam. świetny przepis!
Piękne! Aż zgłodniałam! 😉
Dziękuje ❤️
Uwielbiam, choć ostatnio słabo mi wyszły! Wypróbuję Twój przepis 🙂
Spróbuj wobec tego z tego przepisu. Ja póki co nie znalazłam lepszego
Zapewne smakują wybornie, bo wyglądają obłędnie 🙂
Pyszne! Penkejków zrobiłam już dużo i żadne nie zasmakowały mi tak bardzo jak te.
Pyszności 🙂