Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pancakes amerykańskie

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 25 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Absolutnie najlepsze pancakes amerykańskie pod słońcem. Przepis niemalże żywcem ściągnięty od Liski z White Plate, co mi się raczej nigdy nie zdarza. Ale te pankejki wychodzą tak rewelacyjnie mięciutkie, pyszne i pulchne, że choćbym bardzo chciała, to poza dodatkami i bardzo delikatnie proporcjami, w przepisie nie ma co modyfikować. 😛 Pankejki podaje się ułożone w stosik, nigdy zawinięte. Dodatki ułożone wokół i na szczycie. Możecie też zrobić sobie pankejkową ucztę i wyłożyć dużo różnych dodatków w osobnych miseczkach, do dowolnego kombinowania ulubionego zestawu. Np. świeże owoce, krem czekoladowy, sosy owocowe, powidła, bakalie… U mnie dziś po prostu z kleksem jogurtu i granatem. Pierwszą porcję podaję na ciepło, ale potem zawsze dojadamy jeszcze na kolację lub kolejnego dnia już na zimno i też są przepyszne.

Pancakes dołączają do pokaźnej już rodziny placków na blogu. Zdecydowanie wychodzę na plackożercę 😉  Sprawdź TAG: PLACKI

 

Pancakes amerykańskie

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 280 ml mleka
  • 200 g zsiadłego mleka (ewentualnie kefir)
  • 75 g masła
  • odrobina masła klarowanego do smażenia – opcjonalnie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić (np. w mikrofali lub małym garnuszku) i ostudzić do temperatury pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko. Dodać cukier do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do osobnej, dużej miski do miksowania wbić jajko i dodać mleko, zsiadłe mleko i ostudzone masło. Zmiksować krótko na wysokich obrotach – tylko do połączenia się składników. Zmniejszyć obroty do minimum i wmieszać w trzech partiach składniki sypkie.
Bardzo mocno rozgrzać patelnię. Dno delikatnie natłuścić masłem (nie trzeba przy dobrej, nieprzywieralnej patelni). Nakładać po łyżce masy i smażyć krótko z obu stron do zarumienienia.
Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie dziś po prostu z kleksem jogurtu i granatem.

Najlepsze pancakes amerykańskie z zsiadłym mlekiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 25 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

14 odpowiedzi

  1. Twoje wyglądają na bardzo puszyste, mi ostatnio wyszły płaskie. Ale pewnie coś pokręciłam z przepisem, to był mój „pierwszy raz”:) Taka odmiana od zwykłych naleśników:)

  2. Dla mnie wszelkie wariacje na temat dodatków do pnakejków jak najbardziej mile widziane. Choć czasem klasyk w postaci góry naleśników z syropem klonowym rodem z amerykańskich filmów też robi robotę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami