![Parówki zapiekane z serami 1 Parówki zapiekane z serami](https://www.wysmakowane.pl/wp-content/uploads/2017/01/śniadanie-Parówki-zapiekane-z-serami-150x150.jpg)
Autor Wysmakowane 20 stycznia 2017
Parówki zapiekane z serami to propozycja na szybkie, bardzo pożywne śniadanie na ciepło. Uwielbiane zwłaszcza przez dzieci. Ze względu na wątpliwą jakość samych parówek, pojawiają się one u nas niezwykle rzadko i jeśli już, to tylko takie z zawartością mięsa co najmniej 90% i w towarzystwie dużej ilości świeżych warzyw. Wysokiej jakości parówka raz na jakiś czas nie powinna zaszkodzić, a zawsze jest to miła odmiana od klasycznych śniadań bazujących na chlebie czy jajkach.
Parówki zapiekane z serami
- 4 parówki
- 50 g serka kremowego śmietankowego
- 20 g sera feta
- 2 łyżki świeżych ziół: oregano, natka, szczypiorek
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 4 cienkie plasterki żółtego sera
- rukola do podania
Ser feta rozgnieść z serkiem śmietankowym. Dodać świeże, posiekane zioła, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Parówki naciąć wzdłuż jak najgłębiej, ale tak by nie przeciąć błonki z drugiej strony.
Ser żółty zgiąć na pół i wyłożyć nim rozcięcie w parówkach. Wypełnić po brzegi nadzieniem twarogowym. Parówki ułożyć na papierze do pieczenia, wyłożonym na blaszce piekarnika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z funkcją termoobiegu) i zapiekać około 8-10 minut aż twarożek leciutko się zarumieni, a ser żółty roztopi.
Podawać od razu z dodatkiem świeżej rukoli i dowolnych świeżych warzyw sezonowych, np. papryki, ogórka, pomidora, rzodkiewki.
2 Responses
Jaki fajny pomysł i do tego taki prosty. Przetestuje. Aczkolwiek będzie to pierwszy raz, gdy użyje w kuchni fety… ?
Naprawdę? A do sałatek czy tak o na pieczywo? To polecam testować żeby się przekonać. Może to nie Twój smak, a może coś tracisz pysznego 😉