Autor Wysmakowane 18 stycznia 2023
PASTA BROKUŁOWA NA KANAPKI
Pasta brokułowa + kromka cudownie świeżego pieczywa chrupiącą skórką. Tu już nic więcej nie potrzeba…. No może jeszcze na wierzch pomidorek suszony, trochę świeżych ziół plus kapka oliwy. Tylko tyle potrzeba, by wyczarować przepyszną kanapkę na śniadanie czy na kolację.
Pastę spokojnie można zrobić wcześniej i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Koniecznie szczelnie zamkniętą żeby nie obeschła z wierzchu
Pasta brokułowa dołącza do rodziny past kanapkowych na Wysmakowanym blogu. Wszystkie znajdziecie tutaj: pata na kanapki. Wszystkie je bardzo lubię, ale na szczególną uwagę zasługuje rewelacyjna pasta z ziaren słonecznika i dyni oraz pasta z ciecierzycy i orzechów laskowych. Przepyszne!
Natomiast tutaj znajdziesz wszystkie przepisy na to co począć z pozostałą połówką brokuła: TAG BROKUŁ. Przypominam, że w menu na górze strony zaraz za „przepisy” -> „słodkości” -> „na szybko” ZNAJDUJE SIĘ DZIAŁ SKŁADNIKI. Możecie tu łatwo wyszukać co możecie zrobić ze składnika który macie do wykorzystania, jak np. pozostałe po paście pół brokuła.
PASTA BROKUŁOWA NA KANAPKI
- 1/2 brokuła
- 1 łyżka majonezu
- łyżeczka oliwy EV
- 20 g parmezanu
- łyżka posiekanej natki
- do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
PASTA BROKUŁOWA NA KANAPKI
W średnim garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru. Brokuł umyć i włożyć do wrzątku. Gotować przez około 7 minut, aż brokuł delikatnie zmięknie, ale dalej pozostanie jędrny, tzw. al dente.
Po ugotowaniu brokuł odcedzić i przelać lodowatą wodą lub na chwilę wsadzić do miski z zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi zachowa swój piękny, zielony kolor. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
W tym czasie czosnek przecisnąć przez praskę. Parmezan zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Wszystkie składniki przełożyć do pojemnika do miksowania i wszystko razem zmiksować na w miarę jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Gotowe.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
Jedna odpowiedź
Proszę spróbować z dodatkiem cebulki dymki, albo samym szczypiorem z dymki, nawet bez sera taki brokuł jest znakomity. Ja robiłam duszony nie w formie pasty. Przepis na pastę znakomity, i pasuje czosnek, a w składnikach go nie znalazłam, a w opisie jest. Proszę dodać do listy składników, bo pominęła Pani czosnek. Taką pasta może zastąpić mięso czy wedlinę na kapkach.