Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pasta brokułowa na kanapki

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

PASTA BROKUŁOWA NA KANAPKI

Pasta brokułowa + kromka cudownie świeżego pieczywa chrupiącą skórką. Tu już nic więcej nie potrzeba…. No może jeszcze na wierzch pomidorek suszony, trochę świeżych ziół plus kapka oliwy. Tylko tyle potrzeba, by wyczarować przepyszną kanapkę na śniadanie czy na kolację. 

Pastę spokojnie można zrobić wcześniej i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Koniecznie szczelnie zamkniętą żeby nie obeschła z wierzchu

Pasta brokułowa dołącza do rodziny past kanapkowych na Wysmakowanym blogu. Wszystkie znajdziecie tutaj: pata na kanapki. Wszystkie je bardzo lubię, ale na szczególną uwagę zasługuje rewelacyjna pasta z ziaren słonecznika i dyni oraz pasta z ciecierzycy i orzechów laskowych. Przepyszne!

Natomiast tutaj znajdziesz wszystkie przepisy na to co począć z pozostałą połówką brokuła: TAG BROKUŁ. Przypominam, że w menu na górze strony zaraz za „przepisy” -> „słodkości” -> „na szybko”  ZNAJDUJE SIĘ DZIAŁ SKŁADNIKI. Możecie tu łatwo wyszukać co możecie zrobić ze składnika który macie do wykorzystania, jak np. pozostałe po paście pół brokuła. 

PASTA BROKUŁOWA NA KANAPKI

PASTA BROKUŁOWA NA KANAPKI

W średnim garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru. Brokuł umyć i włożyć do wrzątku. Gotować przez około 7 minut, aż brokuł delikatnie zmięknie, ale dalej pozostanie jędrny, tzw. al dente.

Po ugotowaniu brokuł odcedzić i przelać lodowatą wodą lub na chwilę wsadzić do miski z zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi zachowa swój piękny, zielony kolor. Odstawić do lekkiego ostudzenia.

W tym czasie czosnek przecisnąć przez praskę. Parmezan zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Wszystkie składniki przełożyć do pojemnika do miksowania i wszystko razem zmiksować na w miarę jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Gotowe.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Pasta brokułowa na kanapki domowa pasta
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też koniecznie:
frittata z warzywami i boczkiem
FRITTATA Z BROKUŁEM
Hummus dyniowy - przepis na hummus z dynią
HUMMUS DYNIOWY NA KANAPKI
szybkie proste ciasto
ZOBACZ E-BOOK I POBIERZ FRAGMENT
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

  1. Proszę spróbować z dodatkiem cebulki dymki, albo samym szczypiorem z dymki, nawet bez sera taki brokuł jest znakomity. Ja robiłam duszony nie w formie pasty. Przepis na pastę znakomity, i pasuje czosnek, a w składnikach go nie znalazłam, a w opisie jest. Proszę dodać do listy składników, bo pominęła Pani czosnek. Taką pasta może zastąpić mięso czy wedlinę na kapkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g