
Autor Wysmakowane 8 marca 2018
Szybka w przygotowaniu pasta z ciecierzycy i orzechów laskowych. Jeśli lubicie hummus, to ta pasta na pewno Wam zasmakuje. Bazą również jest cieciorka jak przy hmmusie, ale nie ma w skladnikach tahini co znacznie ułatwia listę zakupową ;). Świetny dodatek do pieczywa. U nas często sprawdza się też na imprezach. Kilka dipów (polecam też pastę z pestek dyni i słonecznika), do tego różne chlebki i warzywa pokrojone w słupki. Do dowolnego kombinowania.
Pasta z ciecierzycy i orzechów laskowych
- 150 g cieciorki z puszki odsączonej
- 80 g orzechów laskowych
- ok 50 ml wody pitnej
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- sól
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Lekko ostudzić, obrać z łupinek (może być niedokładnie, to co odchodzi) i zmielić. Dodać odsączoną cieciorkę, obrany i posiekany czosnek, wodę, sok z cytryny i zmiksować na gładką pastę. Cienkim strumieniem wlewać oliwę ciągle miksując. Na koniec doprawić solą wedle uznania.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
5 odpowiedzi
Fajna alternatywa dla tahiny, której czasem nie ma w domu 😀
Wszelkiej maści pasty, czy to z ciecierzycy czy z soczewicy robię bardzo często. Jako dipy do warzyw lub po prostu jako smarowidła do kanapek 🙂
super! Też uwielbiamy w formie gryzaka. I tak ot bez okazji i na imprezach/ spotkaniach z znajomymi
Spróbowałabym takiej pasy, ale moi domownicy nie przepadają za orzechami – w każdej formie 🙁
w takim razie to nie przepis dla Twoich domowników. Orzechy są mocno wyczuwalne w tej paście. A co by powiedzieli na pestki dyni i słonecznika? Nasza hitowa pasta od lat https://www.wysmakowane.pl/przepisy/pasta-z-ziaren-slonecznika-i-dyni/