Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pasta z ciecierzycy i orzechów laskowych

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Szybka w przygotowaniu pasta z ciecierzycy i orzechów laskowych. Jeśli lubicie hummus, to ta pasta na pewno Wam zasmakuje. Bazą również jest cieciorka jak przy hmmusie, ale nie ma w skladnikach tahini co znacznie ułatwia listę zakupową ;). Świetny dodatek do pieczywa. U nas  często sprawdza się też na imprezach. Kilka dipów (polecam też pastę z pestek dyni i słonecznika), do tego różne chlebki i warzywa pokrojone w słupki. Do dowolnego kombinowania.

Pasta z ciecierzycy i orzechów laskowych

  • 150 g cieciorki z puszki odsączonej
  • 80 g orzechów laskowych
  • ok 50 ml wody pitnej
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • sól

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Lekko ostudzić, obrać z łupinek (może być niedokładnie, to co odchodzi) i zmielić. Dodać odsączoną cieciorkę, obrany i posiekany czosnek, wodę, sok z cytryny i zmiksować na gładką pastę. Cienkim strumieniem wlewać oliwę ciągle miksując. Na koniec doprawić solą wedle uznania.

pasta z ciecierzycy i orzechów laskowych

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

  1. Wszelkiej maści pasty, czy to z ciecierzycy czy z soczewicy robię bardzo często. Jako dipy do warzyw lub po prostu jako smarowidła do kanapek 🙂

    1. super! Też uwielbiamy w formie gryzaka. I tak ot bez okazji i na imprezach/ spotkaniach z znajomymi

  2. Spróbowałabym takiej pasy, ale moi domownicy nie przepadają za orzechami – w każdej formie 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami