fbpx

Pasta z zielonej soczewicy i pieczarek

przepis

Pasta z zielonej soczewicy i pieczarek to absolutnie rewelacyjne „smarowidło” na pieczywo, które poznałam i pokochałam dzieki  Charlie Food & Friends.

Kocham gotować, ale czasem super jest zrobić sobie dzień bez gotowania. I wtedy z pomocą przychodziło zamówienie z Charlie z swoim dziennym cateringiem. Serwują naprawdę świetne jedzenie. Kilka dni temu dostałam między innymi ta pastę, którą odtworzyłam w domu jak tylko się skończyła. Coś czuję, że będzie u nas stałym gościem.

Jedyne czego mi w Charlie brakowało to opcji pod dzieci. Pogadaliśmy, pokombinowaliśmy i razem postanowiliśmy poszerzyć ich menu na dowóz o dania dla maluchów. I są! Teraz możecie zamówić pycha porcje dla siebie (opcja wege, meat, fish,smart carb i masa innych!) i dodać PORCJE DZIECIĘCE Z WYSMAKOWANYCH PRZEPISÓW (główne i przekąska) za jedyne 12 zł oba.😱😍 Szczerze polecam. Zwłaszcza że z kodem WYSMAKOWANE macie 10% zniżki na wszystko! Tylko uwaga. Porcje są OGROMNE! Jedna dorosła i dwie dziecięce spokojnie wystarczają dla naszej piątki na obiad i coś jeszcze zostaje na kolacje.

 

Wypróbuj też pastę z czerwonej soczewicy (link) i pozostałe wysmakowane smarowidła na kanapki (dostępne tutaj)

Pasta z zielonej soczewicy i pieczarek

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g pieczarek
  • 80 g nasion słonecznika
  • 1  cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: sól i świeżo mielony pieprz do smaku, po łyżeczce kolendry, kuminu, słodkiej papryki oraz odrobina chilli

 

Soczewicę przepłukać na sitku pod chłodną, bieżącą wodą. W garnku zagotować wodę. Wsypać soczewicę i łyżkę oliwy. Przykryć i gotować ok. 18 minut. Odcedzić i posolić.

Podczas gotowania soczewicy umyć, obrać i posiekać pieczarki. Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika na rumiano. Słonecznik przesypać do misy do miksowania, a na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy. Cebulę drobno posiekać i dodać na patelnię razem z liśćmi laurowymi. Smażyć na wolnym ogniu ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Na patelnię dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejną minutę. Następnie dodać pieczarki, całość posolić ok 2/3 łyżeczki soli, wymieszać i smażyć aż pieczarki się zarumienią (ok. 7 minut). Zawartość patelni przełożyć do miski z słonecznikiem. Dodać sos sojowy i wszystkie przyprawy. Zmiksować na pastę (nie bardzo dokładnie).

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Pasta z zielonej soczewicy i pieczarek

Print Friendly, PDF & Email
Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Pasta z zielonej soczewicy i pieczarek
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

2 komentarze

MENU