Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Pasta z zielonej soczewicy i pieczarek

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pasta z zielonej soczewicy i pieczarek to absolutnie rewelacyjne „smarowidło” na pieczywo, do którego wracam już kolejny raz i na pewno wrócę jeszcze nie raz.

 

Wypróbuj też pastę z czerwonej soczewicy (link) i pozostałe wysmakowane smarowidła na kanapki (dostępne tutaj)

Pasta z zielonej soczewicy i pieczarek

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g pieczarek
  • 80 g nasion słonecznika
  • 1  cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: sól i świeżo mielony pieprz do smaku, po łyżeczce kolendry, kuminu, słodkiej papryki oraz odrobina chilli

 

Soczewicę przepłukać na sitku pod chłodną, bieżącą wodą. W garnku zagotować wodę. Wsypać soczewicę i łyżkę oliwy. Przykryć i gotować ok. 18 minut. Odcedzić i posolić.

Podczas gotowania soczewicy umyć, obrać i posiekać pieczarki. Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika na rumiano. Słonecznik przesypać do misy do miksowania, a na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy. Cebulę drobno posiekać i dodać na patelnię razem z liśćmi laurowymi. Smażyć na wolnym ogniu ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Na patelnię dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejną minutę. Następnie dodać pieczarki, całość posolić ok 2/3 łyżeczki soli, wymieszać i smażyć aż pieczarki się zarumienią (ok. 7 minut). Zawartość patelni przełożyć do miski z słonecznikiem. Dodać sos sojowy i wszystkie przyprawy. Zmiksować na pastę (nie bardzo dokładnie).

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Pasta z zielonej soczewicy i pieczarek

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami