
Autor Wysmakowane 18 lipca 2020
Pasta z zielonej soczewicy i pieczarek to absolutnie rewelacyjne „smarowidło” na pieczywo, do którego wracam już kolejny raz i na pewno wrócę jeszcze nie raz.
Wypróbuj też pastę z czerwonej soczewicy (link) i pozostałe wysmakowane smarowidła na kanapki (dostępne tutaj)
Pasta z zielonej soczewicy i pieczarek
- 200 g zielonej soczewicy
- 2 łyżki oliwy
- 400 g pieczarek
- 80 g nasion słonecznika
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- przyprawy: sól i świeżo mielony pieprz do smaku, po łyżeczce kolendry, kuminu, słodkiej papryki oraz odrobina chilli
Soczewicę przepłukać na sitku pod chłodną, bieżącą wodą. W garnku zagotować wodę. Wsypać soczewicę i łyżkę oliwy. Przykryć i gotować ok. 18 minut. Odcedzić i posolić.
Podczas gotowania soczewicy umyć, obrać i posiekać pieczarki. Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika na rumiano. Słonecznik przesypać do misy do miksowania, a na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy. Cebulę drobno posiekać i dodać na patelnię razem z liśćmi laurowymi. Smażyć na wolnym ogniu ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Na patelnię dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejną minutę. Następnie dodać pieczarki, całość posolić ok 2/3 łyżeczki soli, wymieszać i smażyć aż pieczarki się zarumienią (ok. 7 minut). Zawartość patelni przełożyć do miski z słonecznikiem. Dodać sos sojowy i wszystkie przyprawy. Zmiksować na pastę (nie bardzo dokładnie).
2 Responses
Super przepis 🙂 Wygląda przepysznie.
Oj lubię takie pasty. Rewelacja 🙂