Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Paszteciki Wigilijne

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Idealny przepis na paszteciki Wigilijne. Ciasto wychodzi lekkie, puszyste, ładnie wyrośnięte, z lekko  chrupiącą skórką. W środku tradycyjnie kapusta z grzybami wzbogacona o dodatek śliwek suszonych. Farsz przygotować minimum dzień wcześniej. Przygotowanie samego ciasta też można rozłożyć na 2 dni: pierwszego przygotować ciasto, a następnego złożyć paszteciki i upiec (wcześniej musi być ocieplone do temperatury pokojowej).
Paszteciki Wigilijne można przygotować też dzień przed podaniem (trzymać przykryte ściereczką w lodówce), a tuż przed podaniem odgrzać w mikrofali lub na patelni. Podawać ciepłe.

Ciasto na paszteciki

  • 250 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 23 g świeżych drożdży (11g suszonych)
  • duża szczypta cukru
  • 125 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 50ml kwaśnej śmietany
  • pół łyżeczki soli
  • na wierzch: żółtko roztrzepane z łyżką mleka + kminek i czarnuszka

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Zaczynamy od naszykowania drożdży. W małej miseczce rozcieramy pokruszone drożdże z cukrem aż zrobią się płynne. Dodajemy śmietanę, podgrzane (nie gorące!) mleko, sól i łyżkę mąki. Wymieszać tak by nie było grudek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, najlepiej gdzieś koło kaloryfera na około 15 minut – po tym czasie na powierzchni powinna zrobić się warstwa piany.
Do dużej miski przesiać przez drobne sitko mąkę. Wlać spienione drożdże i dokładnie wymieszać Dodać 1 żółtko – wymieszać. Dodać całe jajko i znów dokładnie wymieszać po czym ciasto zacząć wyrabiać dłońmi. Po 5 minutach wyrabiania zacząć dodawać masło (stopniowo, łącznie wyrabiamy jeszcze kolejne 10 minut). Ciasto na koniec powinno być elastyczne, miękkie ale nie klejące. Odłożyć do miski i zostawić pod przykryciem na jakieś 1,5 godziny.
Jak już ładnie wyrośnie wyjąć z miski, chwilkę wyrobić w rękach i rozwałkować na całą długość i blachy do pieczenia. Przekroić wzdłuż na paski o szerokości około 12 cm, układać z boku każdego paska nadzienie i rolować wzdłuż dłuższego boku. Przekręcić roladki tak by leżały na blaszce łączeniem do dołu, pokroić wszerz na paszteciki i odstawić na kolejne pół godziny.
Posmarować z wierzchu żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać kminkiem i czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu) i piec około 20 minut na rumiano

 

Farsz grzybowy

  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 2 duże pieczarki
  • Ok 10 grzybów suszonych
  • 20 dag suszonych śliwek
  • mała cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • przyprawy: liść laurowy, 2 owoce jałowca, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki kminku całego

Suszone grzyby zalać w małym garnuszku gorącą wodą i zostawić na pół godziny. Wymienić wodę, zagotować i gotować na wolnym ogniu kolejne pół godziny. Odcedzić (zachować wywar) i posiekać grzyby. Kapustę dokładanie odsączyć i pociąć na mniejsze części. Cebulę, śliwki i pieczarki pokroić drobno.
Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę. Dodać kapustę, grzyby suszone, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, owoce jałowca, pieczarki i śliwki. Dusić około 45 minut podlewając wywarem z gotowania grzybów. Pod koniec doprawić solą i pieprzem, wyjąć liść laurowy, ziela i owoce jałowca.

wigilia-paszteciki-drozdzowe-ciasto wigilia-paszteciki-drozdzowe-ciasto1 paszteciki wigilijne

Wiecej inspiracji na potrawy na Wigilie i Święta w dziale Wigilia w menu.

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 odpowiedzi

  1. Potwierdzam! Przepis genialny! Ja żałuje ze nie zrobilam z podwójnej albo i potrójnej porcji bo zdecydowanie było za mało jak się wszyscy rzucili 😉

  2. Dziekuję za wspaniały przepis. Dzisiaj robilam z 2-ch porcji a to dlatego, że częściowo zamroże. Ledwo zdązyły troche ostygnąć a juz sporo zniknęło z talerza.

  3. Własnie tego mi było trzeba, kupiłam drożdże i zaplanowałam sobie paszteciki, ale nie miałam dobrego przepisu. Dzięki bardzo

  4. Jutro będę robić! Czy masz jakiegoś newslettera? Fajnie byłoby mieć cały czas najnowsze wieści od Ciebie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami