fbpx

Pieczarki portobello zapiekane z pesto

przepis

Pieczarki portobello zapiekane z pesto z suszonych pomidorów i z cudnie ciągnącym się serem na wierzchu. Wiem, że to nie jest zdjęcie mojego życia, ale to było tak niewiarygodnie dobre, że po prostu muszę się z Wami podzielić tym przepisem. Idealne na kolację, na przekąskę, na przystawkę czy jako część dania głównego. No pycha po prostu. Wersję mojego mięsożernego mężczyzny wzbogaciłam o plasterek salami, a niech ma. Moje w wersji bezmięsne. Tak więc, dla każdego coś dobrego.

Pesto możecie przygotować dużo wcześniej i od razu więcej. Część wykorzystać do portobello, resztę zjeść na inny obiad wymieszane z makaronem, a to co zostanie jako smarowidło do kanapek. Czy to nie wspaniałe? Jedna robota, kilka obiadów i jeszcze kolacja.

 

Pesto z suszonych pomidorów

  • słoiczek suszonych pomidorów
  • 20 g orzeszków pinii
  • ząbek czosnki
  • 30 g parmezanu
  • sól, pieprz i odrobina chilli do smaku

Wszystkie składniki zblendować

 

Pieczarki portobello zapiekane z pesto

  • ok. 12 pieczarek portobello
  • pesto z przepisu powyżej (można użyć kupne)
  • 12 plasterków salami (opcjonalnie)
  • 12 małych plasterków sera

Grzyby oczyścić i osuszyć. Kapelusze wypełnić pesto. Na wierzchu ułożyć salami (lub nie) i gruby plasterek sera. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 20 minut. Na ostatnie 5 minut odkryć. Podawać na ciepło.

 

Będzie mi szalenie miło jeśli dołączysz do cudownej, wysmakowanej społeczności na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi jeszcze bardziej miło, jeśli dodatkowo pochwalisz się swoim wykonaniem, wstawiając i oznaczając mnie, abym mogła je podziwiać.

Pieczarki portobello zapiekane z pesto z suszonych pomidorów

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Pieczarki portobello zapiekane z pesto z suszonych pomidorów
Published On

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

Brak komentarzy

MENU