Pierniczki świąteczne z witrażykami

przepis

Pyszne, kusząco aromatyczne pierniczki świąteczne z witrażykami.  Ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, bez problemu się wałkuje i wykrawa kształty. Zaraz po upieczeniu pierniczki szybko twardnieją i wymagają leżakowania w zamkniętej puszce, żeby zmiękły. Mogą leżakować bardzo krótko (od razu po upieczeniu wsadzić je do puszki z kawałkiem jabłka; po dwóch dniach będą w sam raz). Ale mogą też leżakować bardzo długo. Zrobione na początku grudnia, przechowywane szczelnie zamknięte, po ok 10 dniach zaczną same z siebie powoli mięknąć i do Świąt powinny być zupełnie mięciutkie (choć i tak je podjadamy w międzyczasie ;)).

Dzięki witrażykom, pierniczki przepięknie wyglądają na choince, gdy przez cukierkowe okienka migoczą choinkowe lampki. Choć u nas po zawieszeniu ich na choince zadziwiająco szybko znikają. Ciężko się im oprzeć i pozwolić tak po prostu wisieć i kusić 😉

Kilka uwag dodatkowych na dole pod przepisem.

Pierniczki świąteczne z witrażykami

  • 320 g miodu
  • 150 g masła
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 160 g cukru pudru
  • 600 g mąki pszennej
  • duże jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • opakowanie landrynek (ok 20 cukierków)

Miód, masło, przyprawę do piernika i cukier puder włożyć do niewielkiego garnuszka. Podgrzewać na niewielkim ogniu, dość często mieszając. Starać się nie podgrzać za bardzo masy. Zdjąć z palnika od razu po połączeniu się składników. Odstawić i lekko ostudzić. Do dużej miski przesiać suche składniki: mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać. Wbić jajko i dodać przestudzoną masę miodową. Wymieszać dużą łyżką, a następnie chwilę zagnieść, tylko do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na cztery części, każdą owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min godzinę. Landrynki pokruszyć (można kilka razy uderzyć je zamknięte w torebce tłuczkiem).

Wyjąć pierwszą część ciasta. Chwilę zagnieść i rozwałkować (patrz: uwaga poniżej). Dowolnymi foremkami wykrawać pierniczki. Układać je na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą foremką robić wycięcie w środku. W wycięte miejsce wsypać trochę pokruszonych landrynek. Wykałaczką zrobić małą dziurkę na tasiemkę do powieszenia na choince.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Piec ok. 8 minut aż pierniczki będą delikatnie rumiane. Studzić na blaszce. Nie podnosić zanim nie wystygną, bo landrynka wypłynie! Po ostudzeniu pierniczki przełożyć do puszki i powtórzyć z resztą ciasta.

UWAGI:

  • Ciasto wałkujemy na grubość 3 – 6 mm. Cieńsze będą lżejsze i twardsze – lepsze do zawieszenia na choince. Grubsze bardziej miękkie.
  • Jeśli planujecie zawiesić Wasze pierniczki na choince to koniecznie zróbcie w nich dziurkę na tasiemkę jeszcze przed pieczeniem! Po upieczeniu będą twarde i próba zrobienia dziurki może skończyć się dla pierniczka fatalnie.
  • Witrażyk z roztopionych landrynek ma być cienki żeby dało się go bez problemu pogryźć. Nie wsypujcie więc zbyt dużo cukierków w wycięcie.
  • Przelicznik gram na łyżki / szklanki w dziale miary.

pierniczki z dzieckiempierniczki z landrynkamiPierniczki świąteczne z witrażykami

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Pierniczki świąteczne z witrażykami
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 12 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

26 komentarzy

  • Karolina 19 grudnia 2018 o 21:50 Odpowiedz

    Genialny pomysł i wykonanie ❤️ Pierniczki wyglądają fantastycznie

  • Ami-chan 8 grudnia 2018 o 10:13 Odpowiedz

    Woow, jak te pierniczki ślicznie wyglądają. Pyszność nie do opisania – tak myślę, bo jeszcze takich pierników nie jadłam 😀

  • https://driveracademy.pl/ 7 grudnia 2018 o 12:46 Odpowiedz

    Pięknie wyglądają i napewno nieźle smakują. Można je zrobić wcześniej i zabrać wyjeżdzając na święta. Pozdrawiam

    • Wysmakowane 7 grudnia 2018 o 13:14 Odpowiedz

      Zdecydowanie można 🙂

  • Magda 6 grudnia 2018 o 17:47 Odpowiedz

    Przepiekne! Wygląda rewelacyjnie 🙂 Podejrzewam, że tak samo dobrze smakują 🙂

  • natalia 6 grudnia 2018 o 16:17 Odpowiedz

    w ten weekend mam ambitny plan pieczenia pierniczków. dziękuję za świetny przepis

  • Patrycja Czubak 6 grudnia 2018 o 15:30 Odpowiedz

    Świetnie przygotowany wpis. Pierniczki wyglądają obłędnie. 🙂

  • Magda 5 grudnia 2018 o 12:18 Odpowiedz

    urocze! i jaka śliczna kuchareczka przy nich pomaga 🙂

  • Wiola Korzeniowska 5 grudnia 2018 o 07:35 Odpowiedz

    Pamiętam takie z dzieciństwa 🙂 jak rozbijalysmy z mama landrynki i wkladalysmy do ciastek 🙂

  • Julita 4 grudnia 2018 o 22:26 Odpowiedz

    Z witrażykami jeszcze nigdy nie piekłam, ale wyszły wam piękne 🙂

  • Amber 4 grudnia 2018 o 20:23 Odpowiedz

    Urocze!
    widać, że dziecię się świetnie bawiło.

    • Wysmakowane 4 grudnia 2018 o 20:42 Odpowiedz

      Obie się świetnie bawiłyśmy 🙂

  • Monika Kilijańska 4 grudnia 2018 o 14:58 Odpowiedz

    Kiedyś próbowałam zrobić takie ciastka i… dzieci wyjadły mi landrynki 😀

    • Wysmakowane 4 grudnia 2018 o 14:59 Odpowiedz

      Haha! Moge w to uwierzyć! 🤣🤣

  • Paulina 4 grudnia 2018 o 14:52 Odpowiedz

    Czuć zbliżające się święta 🙂 Super inspiracja. Dzięki

  • Aneta 4 grudnia 2018 o 14:09 Odpowiedz

    wyglądają wspaniale

  • Zuzanna 4 grudnia 2018 o 13:21 Odpowiedz

    Zastanawiałam się, jak robi się takie ładne witraże w ciastkach, a to takie proste!

    • Wysmakowane 4 grudnia 2018 o 14:03 Odpowiedz

      Czasem takie proste rozwiązania są najlepsze 😉

  • Karina 4 grudnia 2018 o 11:58 Odpowiedz

    Już od jakiegoś czasu chodzą mi pierniki po głowie, a taka wersja z witrażykami wygląda bardzo kusząco 🙂

  • Żaneta 4 grudnia 2018 o 10:57 Odpowiedz

    Muszę w końcu zrobić takie z witrażykami 🙂

  • Tysia 4 grudnia 2018 o 10:42 Odpowiedz

    Uwielbiam domowe pierniczki, w takim wydaniu jeszcze nie robiliśmy 🙂 są urocze!

  • aga 4 grudnia 2018 o 09:24 Odpowiedz

    po prostu urocze są te pierniczki 🙂

  • Olka 4 grudnia 2018 o 08:52 Odpowiedz

    Ależ one pięknie wyglądają. Cudowny pomysł 🙂

  • Aneta 4 grudnia 2018 o 00:30 Odpowiedz

    Super pomysł z witrażykami. Efekt imponujący. Pięknie, pachnąco I zapewne pysznie. 🙂

  • klaudia 3 grudnia 2018 o 21:27 Odpowiedz

    Musze przetestowac ten przepis! Ślicznie wyglądają pierniczki:)
    Pozdrawiam:)

  • Konesso 3 grudnia 2018 o 12:37 Odpowiedz

    Wow! Pierniki z landrynką w środku? W życiu nie wpadlibyśmy na taki pomysł 🙂 Dziękujemy za inspirację 🙂

MENU