TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pierniczki świąteczne z witrażykami

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pyszne, kusząco aromatyczne pierniczki świąteczne z witrażykami.  Ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, bez problemu się wałkuje i wykrawa kształty. Zaraz po upieczeniu pierniczki szybko twardnieją i wymagają leżakowania w zamkniętej puszce, żeby zmiękły. Mogą leżakować bardzo krótko (od razu po upieczeniu wsadzić je do puszki z kawałkiem jabłka; po dwóch dniach będą w sam raz). Ale mogą też leżakować bardzo długo. Zrobione na początku grudnia, przechowywane szczelnie zamknięte, po ok 10 dniach zaczną same z siebie powoli mięknąć i do Świąt powinny być zupełnie mięciutkie (choć i tak je podjadamy w międzyczasie ;)).

Dzięki witrażykom, pierniczki przepięknie wyglądają na choince, gdy przez cukierkowe okienka migoczą choinkowe lampki. Choć u nas po zawieszeniu ich na choince zadziwiająco szybko znikają. Ciężko się im oprzeć i pozwolić tak po prostu wisieć i kusić 😉

Kilka uwag dodatkowych na dole pod przepisem.

Pierniczki świąteczne z witrażykami

  • 320 g miodu
  • 150 g masła
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 160 g cukru pudru
  • 600 g mąki pszennej
  • duże jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • opakowanie landrynek (ok 20 cukierków)

Miód, masło, przyprawę do piernika i cukier puder włożyć do niewielkiego garnuszka. Podgrzewać na niewielkim ogniu, dość często mieszając. Starać się nie podgrzać za bardzo masy. Zdjąć z palnika od razu po połączeniu się składników. Odstawić i lekko ostudzić. Do dużej miski przesiać suche składniki: mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać. Wbić jajko i dodać przestudzoną masę miodową. Wymieszać dużą łyżką, a następnie chwilę zagnieść, tylko do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na cztery części, każdą owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min godzinę. Landrynki pokruszyć (można kilka razy uderzyć je zamknięte w torebce tłuczkiem).

Wyjąć pierwszą część ciasta. Chwilę zagnieść i rozwałkować (patrz: uwaga poniżej). Dowolnymi foremkami wykrawać pierniczki. Układać je na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą foremką robić wycięcie w środku. W wycięte miejsce wsypać trochę pokruszonych landrynek. Wykałaczką zrobić małą dziurkę na tasiemkę do powieszenia na choince.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Piec ok. 8 minut aż pierniczki będą delikatnie rumiane. Studzić na blaszce. Nie podnosić zanim nie wystygną, bo landrynka wypłynie! Po ostudzeniu pierniczki przełożyć do puszki i powtórzyć z resztą ciasta.

UWAGI:

  • Ciasto wałkujemy na grubość 3 – 6 mm. Cieńsze będą lżejsze i twardsze – lepsze do zawieszenia na choince. Grubsze bardziej miękkie.
  • Jeśli planujecie zawiesić Wasze pierniczki na choince to koniecznie zróbcie w nich dziurkę na tasiemkę jeszcze przed pieczeniem! Po upieczeniu będą twarde i próba zrobienia dziurki może skończyć się dla pierniczka fatalnie.
  • Witrażyk z roztopionych landrynek ma być cienki żeby dało się go bez problemu pogryźć. Nie wsypujcie więc zbyt dużo cukierków w wycięcie.
  • Przelicznik gram na łyżki / szklanki w dziale miary.

pierniczki z dzieckiempierniczki z landrynkamiPierniczki świąteczne z witrażykami

 

Średnia ocen

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

26 Responses

  1. Pamiętam takie z dzieciństwa 🙂 jak rozbijalysmy z mama landrynki i wkladalysmy do ciastek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g