- Potrzebny czas: 2 godziny
- Porcja: ok 100 pierniczków
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 3 grudnia 2018
Pyszne, kusząco aromatyczne pierniczki świąteczne z witrażykami. Ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, bez problemu się wałkuje i wykrawa kształty. Zaraz po upieczeniu pierniczki szybko twardnieją i wymagają leżakowania w zamkniętej puszce, żeby zmiękły. Mogą leżakować bardzo krótko (od razu po upieczeniu wsadzić je do puszki z kawałkiem jabłka; po dwóch dniach będą w sam raz). Ale mogą też leżakować bardzo długo. Zrobione na początku grudnia, przechowywane szczelnie zamknięte, po ok 10 dniach zaczną same z siebie powoli mięknąć i do Świąt powinny być zupełnie mięciutkie (choć i tak je podjadamy w międzyczasie ;)).
Dzięki witrażykom, pierniczki przepięknie wyglądają na choince, gdy przez cukierkowe okienka migoczą choinkowe lampki. Choć u nas po zawieszeniu ich na choince zadziwiająco szybko znikają. Ciężko się im oprzeć i pozwolić tak po prostu wisieć i kusić 😉
Kilka uwag dodatkowych na dole pod przepisem.
Pierniczki świąteczne z witrażykami
- 320 g miodu
- 150 g masła
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 160 g cukru pudru
- 600 g mąki pszennej
- duże jajko
- łyżeczka sody oczyszczonej
- opakowanie landrynek (ok 20 cukierków)
Miód, masło, przyprawę do piernika i cukier puder włożyć do niewielkiego garnuszka. Podgrzewać na niewielkim ogniu, dość często mieszając. Starać się nie podgrzać za bardzo masy. Zdjąć z palnika od razu po połączeniu się składników. Odstawić i lekko ostudzić. Do dużej miski przesiać suche składniki: mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać. Wbić jajko i dodać przestudzoną masę miodową. Wymieszać dużą łyżką, a następnie chwilę zagnieść, tylko do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na cztery części, każdą owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min godzinę. Landrynki pokruszyć (można kilka razy uderzyć je zamknięte w torebce tłuczkiem).
Wyjąć pierwszą część ciasta. Chwilę zagnieść i rozwałkować (patrz: uwaga poniżej). Dowolnymi foremkami wykrawać pierniczki. Układać je na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą foremką robić wycięcie w środku. W wycięte miejsce wsypać trochę pokruszonych landrynek. Wykałaczką zrobić małą dziurkę na tasiemkę do powieszenia na choince.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Piec ok. 8 minut aż pierniczki będą delikatnie rumiane. Studzić na blaszce. Nie podnosić zanim nie wystygną, bo landrynka wypłynie! Po ostudzeniu pierniczki przełożyć do puszki i powtórzyć z resztą ciasta.
UWAGI:
- Ciasto wałkujemy na grubość 3 – 6 mm. Cieńsze będą lżejsze i twardsze – lepsze do zawieszenia na choince. Grubsze bardziej miękkie.
- Jeśli planujecie zawiesić Wasze pierniczki na choince to koniecznie zróbcie w nich dziurkę na tasiemkę jeszcze przed pieczeniem! Po upieczeniu będą twarde i próba zrobienia dziurki może skończyć się dla pierniczka fatalnie.
- Witrażyk z roztopionych landrynek ma być cienki żeby dało się go bez problemu pogryźć. Nie wsypujcie więc zbyt dużo cukierków w wycięcie.
- Przelicznik gram na łyżki / szklanki w dziale miary.
26 Responses
Genialny pomysł i wykonanie ❤️ Pierniczki wyglądają fantastycznie
Woow, jak te pierniczki ślicznie wyglądają. Pyszność nie do opisania – tak myślę, bo jeszcze takich pierników nie jadłam 😀
Pięknie wyglądają i napewno nieźle smakują. Można je zrobić wcześniej i zabrać wyjeżdzając na święta. Pozdrawiam
Zdecydowanie można 🙂
Przepiekne! Wygląda rewelacyjnie 🙂 Podejrzewam, że tak samo dobrze smakują 🙂
w ten weekend mam ambitny plan pieczenia pierniczków. dziękuję za świetny przepis
Świetnie przygotowany wpis. Pierniczki wyglądają obłędnie. 🙂
urocze! i jaka śliczna kuchareczka przy nich pomaga 🙂
Pamiętam takie z dzieciństwa 🙂 jak rozbijalysmy z mama landrynki i wkladalysmy do ciastek 🙂
Z witrażykami jeszcze nigdy nie piekłam, ale wyszły wam piękne 🙂
Urocze!
widać, że dziecię się świetnie bawiło.
Obie się świetnie bawiłyśmy 🙂
Kiedyś próbowałam zrobić takie ciastka i… dzieci wyjadły mi landrynki 😀
Haha! Moge w to uwierzyć! ??
Czuć zbliżające się święta 🙂 Super inspiracja. Dzięki
wyglądają wspaniale
Zastanawiałam się, jak robi się takie ładne witraże w ciastkach, a to takie proste!
Czasem takie proste rozwiązania są najlepsze 😉
Już od jakiegoś czasu chodzą mi pierniki po głowie, a taka wersja z witrażykami wygląda bardzo kusząco 🙂
Muszę w końcu zrobić takie z witrażykami 🙂
Uwielbiam domowe pierniczki, w takim wydaniu jeszcze nie robiliśmy 🙂 są urocze!
po prostu urocze są te pierniczki 🙂
Ależ one pięknie wyglądają. Cudowny pomysł 🙂
Super pomysł z witrażykami. Efekt imponujący. Pięknie, pachnąco I zapewne pysznie. 🙂
Musze przetestowac ten przepis! Ślicznie wyglądają pierniczki:)
Pozdrawiam:)
Wow! Pierniki z landrynką w środku? W życiu nie wpadlibyśmy na taki pomysł 🙂 Dziękujemy za inspirację 🙂