Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Piernik staropolski

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Zdecydowanie najlepszy ze wszystkich przepisów na prawdziwe, klasyczne pierniki, które do tej pory przetestowałam. Piernik staropolski wymaga długiego leżakowania.  Co najmniej 3 tygodnie, ale polecam zagnieść ciasto nawet na 7 tygodni przed Wigilią. Placki pieczemy na tydzień przed i po kilku dniach przekładamy powidłami. Użyłam formę 37 x 24 cm. Może być forma o innych wymiarach, ale dobrze by ciasto miało grubość ok 0,5 cm (sporo urośnie podczas pieczenia). Piernik naprawdę długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w ściereczkę, by nie wysychał.

Ciasto na piernik staropolski:

  • 500 g miodu naturalnego
  • 240g cukru drobnego
  • 250 g margaryny
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 jajka i 2 żółtka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • Duża szczypta soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)

Wykończenie

  • Duży słoik domowych powideł śliwkowych (0,6l)
  • 80g śliwek suszonych
  • Ok 100g orzechów włoskich
  • 180g gorzkiej czekolady
  • 75 ml śmietany 30%

Na 3-7 tygodni przed Wigilią: Miód, cukier i margarynę podgrzać stopniowo, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia cukru i otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Wystudzić. Sodę rozpuścić w mleku. Mąkę przesiać i wymieszać dokładnie z solą i przyprawą do piernika. Wmieszać do masy, dodać sodę, żółtka i jajka. Dokładnie wyrobić łyżką na jednolitą masę (będzie dość luźna). Przełożyć do szklanego naczynia, przykryć folią spożywczą i ściereczką i zostawić w lodówce na długie leżakowanie.

Na tydzień przed Wigilią upiec placki. Po kilku tygodniach leżakowania masa powinna być znacznie gęstsza. Ciasto podzielić na 3 równe części.  Formę o wymiarach 37 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Piec w 175 stopniach ok 15 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z formy do wystudzenia i upiec kolejne dwa placki. Owinąć w ściereczki i zostawić na kilka dni w chłodnym miejscu.

Na 5 dni przed Wigilią przełożyć ciasto. Śliwki suszone i 80g czekolady posiekać drobno. Powidła podgrzać w garnku, odstawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Dodać kawałki śliwek i wymieszać. Połowę masy rozsmarować na pierwszym blacie, przykryć drugim, rozsmarować resztę masy i przykryć ostatnim blatem. Obciążyć równomiernie i odstawić na dwa dni.

Na 3 dni przed Wigilią wykończyć ciasto. Ja zawsze kroję piernik wzdłuż tak by uzyskać dwa cienkie i długie pierniki. Każdy wykańczam polewą. Resztę czekolady (100g) roztopić w kąpieli wodnej z śmietaną. Rozsmarować na wierzchu i z boków pierników. Obsypać posiekanymi orzechami włoskimi.

wigilia-piernik-staropolski wigilia-piernik-staropolski-2 wigilia-piernik-staropolski4 wigilia-piernik-staropolski5wigilia-piernik-staropolski6

Wiecej inspiracji na potrawy na Wigilie i Święta w dziale Wigilia w menu.

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

10 odpowiedzi

  1. Moj pierwszy piernik staropolski i wyszedł genialnie! Choć bal się strasznie tego leżakowania ze się popsuje ?

    1. Chodzi o to długie leżakowanie? Jak w przepisie „Przełożyć do szklanego naczynia, przykryć folią spożywczą i ściereczką i zostawić w lodówce na długie leżakowanie.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami