
- Potrzebny czas: 3-7 tygodni
- Porcja: forma 37x24 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 29 listopada 2016
Zdecydowanie najlepszy ze wszystkich przepisów na prawdziwe, klasyczne pierniki, które do tej pory przetestowałam. Piernik staropolski wymaga długiego leżakowania. Co najmniej 3 tygodnie, ale polecam zagnieść ciasto nawet na 7 tygodni przed Wigilią. Placki pieczemy na tydzień przed i po kilku dniach przekładamy powidłami. Użyłam formę 37 x 24 cm. Może być forma o innych wymiarach, ale dobrze by ciasto miało grubość ok 0,5 cm (sporo urośnie podczas pieczenia). Piernik naprawdę długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w ściereczkę, by nie wysychał.
Ciasto na piernik staropolski:
- 500 g miodu naturalnego
- 240g cukru drobnego
- 250 g margaryny
- 1 kg mąki pszennej
- 2 jajka i 2 żółtka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- Duża szczypta soli
- 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)
Wykończenie
- Duży słoik domowych powideł śliwkowych (0,6l)
- 80g śliwek suszonych
- Ok 100g orzechów włoskich
- 180g gorzkiej czekolady
- 75 ml śmietany 30%
Na 3-7 tygodni przed Wigilią: Miód, cukier i margarynę podgrzać stopniowo, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia cukru i otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Wystudzić. Sodę rozpuścić w mleku. Mąkę przesiać i wymieszać dokładnie z solą i przyprawą do piernika. Wmieszać do masy, dodać sodę, żółtka i jajka. Dokładnie wyrobić łyżką na jednolitą masę (będzie dość luźna). Przełożyć do szklanego naczynia, przykryć folią spożywczą i ściereczką i zostawić w lodówce na długie leżakowanie.
Na tydzień przed Wigilią upiec placki. Po kilku tygodniach leżakowania masa powinna być znacznie gęstsza. Ciasto podzielić na 3 równe części. Formę o wymiarach 37 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Piec w 175 stopniach ok 15 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z formy do wystudzenia i upiec kolejne dwa placki. Owinąć w ściereczki i zostawić na kilka dni w chłodnym miejscu.
Na 5 dni przed Wigilią przełożyć ciasto. Śliwki suszone i 80g czekolady posiekać drobno. Powidła podgrzać w garnku, odstawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Dodać kawałki śliwek i wymieszać. Połowę masy rozsmarować na pierwszym blacie, przykryć drugim, rozsmarować resztę masy i przykryć ostatnim blatem. Obciążyć równomiernie i odstawić na dwa dni.
Na 3 dni przed Wigilią wykończyć ciasto. Ja zawsze kroję piernik wzdłuż tak by uzyskać dwa cienkie i długie pierniki. Każdy wykańczam polewą. Resztę czekolady (100g) roztopić w kąpieli wodnej z śmietaną. Rozsmarować na wierzchu i z boków pierników. Obsypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Wiecej inspiracji na potrawy na Wigilie i Święta w dziale Wigilia w menu.
10 Responses
Właśnie zrobiłam. Mam nadzieje ze nie za szybko 🙂
Będzie ok 🙂
Moj pierwszy piernik staropolski i wyszedł genialnie! Choć bal się strasznie tego leżakowania ze się popsuje ?
Czy naczynie można przykryć np. folią spożywczą? Czy trzymac bez przykrycia?
Chodzi o to długie leżakowanie? Jak w przepisie „Przełożyć do szklanego naczynia, przykryć folią spożywczą i ściereczką i zostawić w lodówce na długie leżakowanie.”
Uwielbiam pierniki
Mniaaam 🙂
Jakie pyszności 😉 Uwielbiam takie smakołyki!
Muszę spróbować!
Już nie mogę się doczekać, kiedy zacznie pachnieć świętami!