Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Piernikowe muffinki Renifery

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Piernikowe muffinki – renifery. Radosny, bardzo świąteczny akcent na Wigilijnym stole. Dzieci na pewno je pokochają za wygląd, dorośli za smak. Muffinki są naprawdę pyszne. Z dodatkiem miodu, powideł i siekanych śliwek już same w sobie są baaardzo świąteczne. Do wypróbowania jeszcze w tym roku. Im świeższe tym lepsze. Nie należy szykować ich z dużym wyprzedzeniem.

Piernikowe muffinki – renifery

  • 100g masła
  • 100g brązowego cukru
  • 150ml mleka
  • 3 pełne łyżki miodu
  • jajko
  • 250g mąki pszennej np. tortowej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 80 g posiekanych suszonych śliwek
  • 6 łyżeczek powideł śliwkowych

Dekoracja:

  • 250g mascarpone
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Łyżeczka cynamonu
  • 50g białej czekolady
  • Precelki na rogi
  • M&Msy czekoladowe na oczy i noski

Koniecznie wszystkie składniki na ciasto muffinkowe muszą być w temperaturze pokojowej.

W niewielkim garnku roztopić masło, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej po czym dodać miód, lekko roztrzepane jajko i mleko – krótko wymieszać trzepaczką tylko do połączenia składników.
Do drugiego naczynia przesiać pozostałe suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę piernikową. Wymieszać dokładnie i połączyć z mokrymi składnikami – znowu – krótko, tylko do połączenia się. Na koniec do masy bardzo delikatnie wmieszać posiekane śliwki suszone.
Foremki muffinkowe ułożyć na kratce piekarnika. Do każdej wyłożyć pełną łyżeczkę masy, po pół łyżeczki powideł i na to resztę masy (aż do ¾ wysokości foremek). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu) i piec około 25 minut (robimy test patyczka – wbity w środek powinien być lekko wilgotny, ale bez śladów surowego ciasta). Wyciągamy z piekarnika i studzimy na blacie w foremkach. Jeśli muffinki wyrosną za wysokie, można lekko ściąć wierzch.

Dekorację zrobić najlepiej bezpośrednio przed podaniem muffinek. Mascarpone, śmietanę i cukier puder miksować na wysokich obrotach do powstania gładkiej, sztywnej masy (około 2 minuty). Na koniec dodać cynamon i krótko zmiksować. Czekoladę zetrzeć na tarce na małych oczkach bezpośrednio do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wykładać na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego. Dekorować  przełamanymi na pół precelkami i kuleczkami M&Ms.

Deserki Muffinki pierniczkowe babeczki Deserki muffinki piernikowe babeczki renifery

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami