- Potrzebny czas: 1 godzina
- Porcja: 12 muffinek
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 19 grudnia 2016
Piernikowe muffinki – renifery. Radosny, bardzo świąteczny akcent na Wigilijnym stole. Dzieci na pewno je pokochają za wygląd, dorośli za smak. Muffinki są naprawdę pyszne. Z dodatkiem miodu, powideł i siekanych śliwek już same w sobie są baaardzo świąteczne. Do wypróbowania jeszcze w tym roku. Im świeższe tym lepsze. Nie należy szykować ich z dużym wyprzedzeniem.
Piernikowe muffinki – renifery
- 100g masła
- 100g brązowego cukru
- 150ml mleka
- 3 pełne łyżki miodu
- jajko
- 250g mąki pszennej np. tortowej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżeczki przyprawy piernikowej
- 80 g posiekanych suszonych śliwek
- 6 łyżeczek powideł śliwkowych
Dekoracja:
- 250g mascarpone
- 125 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- Łyżeczka cynamonu
- 50g białej czekolady
- Precelki na rogi
- M&Msy czekoladowe na oczy i noski
Koniecznie wszystkie składniki na ciasto muffinkowe muszą być w temperaturze pokojowej.
W niewielkim garnku roztopić masło, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej po czym dodać miód, lekko roztrzepane jajko i mleko – krótko wymieszać trzepaczką tylko do połączenia składników.
Do drugiego naczynia przesiać pozostałe suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę piernikową. Wymieszać dokładnie i połączyć z mokrymi składnikami – znowu – krótko, tylko do połączenia się. Na koniec do masy bardzo delikatnie wmieszać posiekane śliwki suszone.
Foremki muffinkowe ułożyć na kratce piekarnika. Do każdej wyłożyć pełną łyżeczkę masy, po pół łyżeczki powideł i na to resztę masy (aż do ¾ wysokości foremek). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu) i piec około 25 minut (robimy test patyczka – wbity w środek powinien być lekko wilgotny, ale bez śladów surowego ciasta). Wyciągamy z piekarnika i studzimy na blacie w foremkach. Jeśli muffinki wyrosną za wysokie, można lekko ściąć wierzch.
Dekorację zrobić najlepiej bezpośrednio przed podaniem muffinek. Mascarpone, śmietanę i cukier puder miksować na wysokich obrotach do powstania gładkiej, sztywnej masy (około 2 minuty). Na koniec dodać cynamon i krótko zmiksować. Czekoladę zetrzeć na tarce na małych oczkach bezpośrednio do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wykładać na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego. Dekorować przełamanymi na pół precelkami i kuleczkami M&Ms.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
Jedna odpowiedź
Nie ten sezon wiec zrobiłam bez dekoracji 😉 same ciasto na muffinki GENIALNE!