Autor Wysmakowane 14 grudnia 2016
5 gwiazdki 3 ocenyRewelacyjny przepis na pierś kaczki z piekarnika: pyszne soczyste mięso pod mocno wypieczoną chrupiącą skórką. Wkład pracy jest minimalny, chociaż całość przygotowania zajmuje 24 godziny: dzień wcześniej marynujemy kaczkę, a w dniu podania kaczka potrzebuje dużo czasu w piekarniku – nawet do dwóch godzin. Ważne by naczynie do zapiekania było naprawdę szczelne. Ta kaczka wręcz pływa w rewelacyjnej marynacie ;))
Pierś kaczki z piekarnika:
- 2 piersi kaczki
- 400 ml soku pomarańczowego
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- Kilka łyżek syropu z wiśni
- Ząbek czosnku
- 4 gwiazdki anyżowe
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
Piersi kaczki zamarynować co najmniej kilka godzin wcześniej, choć polecam zrobić to z jednodniowym wyprzedzeniem. Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce z jak najmniejszymi oczkami. Sok wymieszać z winem, syropem z wiśni i gwiazdkami anyżu w większym, płaskim naczyniu żaroodpornym. Piersi umyć, osuszyć i natrzeć czosnkiem i imbirem. Zanurzyć w marynacie. Skórą do góry. Szczelnie zamknąć i marynować w lodówce (wyjąć z lodówki na 1,5 godziny przed pieczeniem).
Pieczenie: piersi w przykrytym naczyniu razem z całą marynatą wstawić do piekarnika i piec godzinę w 230 stopniach (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Po tym czasie odkryć, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut (na koniec można włączyć funkcję grilla żeby jeszcze dopiec skórkę).
Wypróbuj też inne wysmakowane przepisy na kaczkę:
- Piersi kaczki na szybko czyli ekspresowy sposób na przygotowanie kaczki bez marynowania.
- Kacze udka w pomarańczy z dodatkiem imbiru, rozmarynu i miodu. Chrupiącą skórkę
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
23 Responses
Kaczka będzie w niedzielę! Zastanawiam się czy marynata całkowicie redukuje się podczas pieczenia a jeśli nie to czy można ją wykorzystać jako bazę do sosu i jak go przygotować? 😁
Magda, sos nie zredukuje się cały, zwłaszcza, że większość czasu pieczenie jest pod przykryciem. Po upieczeniu można wyjąć kaczkę, by „odpoczęła” i w tym czasie przelać sos do garnka i podgrzać na mocnym ogniu do redukcji i zgęstnienia. Idealnie jeśli masz konfiturę wiśniową lub dżem pomarańczowy, to dodaj 2 łyżki do garnka z sosem. Wymieszaj i razem chwilę gotuj aż zgęstnieje.
Mam dżem wiśniowy 😊 spróbuję zrobić, dzięki za szybką odpowiedź
Mięso zamarynowane.. chce się tylko upewnić.. naprawdę nie trzeba dodać soli/ sosu sojowego????
Nie dodajemy soli na etapie marynowania. Solimy dopiero po upieczeniu.
czy to 2 pojedyncze piersi czy 2 podwojne ?
2 pojedyncze
Czym bezalkoholowym mogłabym zamienić to wino?
Polecam wino. Alkohol przy takim długim pieczeniu prawie całkowicie wyparuje. Jeśli jednak wino całkiem odpada to można je zastąpić kompotem np wiśniowym z dodatkiem 2 łyżek czerwonego octu winnego
Godzinę? I to ma być soczyste? Już widzę że nie skorzystam
Proponuje wypowiedzieć opinie po wypróbowaniu przepisu. Pierś wychodzi soczysta i pyszna.
Wychodzi idealnie soczysta. spróbuj a potem pisz!
Dziękuje za rewelacyjny przepis. Pierwszy raz w życiu wyszła mi taka pyszna kaczka! Jeszcze koniecznie muszę wypróbować przepis z pani strony na ta ekspresowa kaczkę bez marynowania bo tez wyglada super!
Wygląda niesamowicie, ale musi jeszcze lepiej smakować. 😉
Nie jem mięsa, ale mąż byłby zachwycony!
O, mniam! Spośród moich bliskich tylko mój Tata i ja lubimy kaczkę 🙂 Na pewno zapiszę ten przepis, żebyśmy mogli kiedyś go przygotować 🙂
Mniam! A wczoraj rozmawialiśmy o kaczce właśnie! To znak, że trzeba zrobić!
Skoro tak to nie ma wyboru 😉 smacznego!
nigdy jeszcze nie przygotowywałam kaczki – wygląda na prosty ten przepis – chyba spróbuję
Ewa życzę powodzenia z pierwsza kaczka 🙂 przepis jest dość prosty, ale na pierwszy raz polecam nawet bardziej ten przepis https://www.wysmakowane.pl/przepisy/piersi-kaczki-na-szybko/. Jeszcze prostszy i szybszy 🙂
A z chęcią bym zjadła taki obiad <3
Jak ja dawno nie robiłam kaczuchy…wygląda wspaniale…
Pysznie wyglada i na pewno tak smakuje 🙂