Pierś kaczki z piekarnika z chrupiącą skórką

przepis

Rewelacyjny przepis na pierś kaczki z piekarnika: pyszne soczyste mięso pod mocno wypieczoną chrupiącą skórką. Wkład pracy jest minimalny, chociaż całość przygotowania zajmuje 24 godziny: dzień wcześniej marynujemy kaczkę, a w dniu podania kaczka potrzebuje dużo czasu w piekarniku – nawet do dwóch godzin. Ważne by naczynie do zapiekania było naprawdę szczelne. U mnie bardzo sprawdziły się naczynia Lamart, gdzie dodatkowo mogę też piec beztłuszczowo (ale to innym razem, ta kaczka wręcz pływa w rewelacyjnej marynacie ;))

Pierś kaczki z piekarnika:

[list type=”3″ color=”yes” ]

  • 2 piersi kaczki
  • 400 ml soku pomarańczowego
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • Kilka łyżek syropu z wiśni
  • Ząbek czosnku
  • 4 gwiazdki anyżowe
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru

[/list]Piersi kaczki zamarynować co najmniej kilka godzin wcześniej, choć polecam zrobić to z jednodniowym wyprzedzeniem. Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce z jak najmniejszymi oczkami. Sok wymieszać z winem, syropem z wiśni i gwiazdkami anyżu w większym, płaskim naczyniu żaroodpornym. Piersi umyć, osuszyć i natrzeć czosnkiem i imbirem. Zanurzyć w marynacie. Skórą do góry. Szczelnie zamknąć i marynować w lodówce (wyjąć z lodówki na 1,5 godziny przed pieczeniem).

Pieczenie: piersi w przykrytym naczyniu razem z całą marynatą wstawić do piekarnika i piec godzinę w 230 stopniach (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Po tym czasie odkryć, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut (na koniec można włączyć funkcję grilla żeby jeszcze dopiec skórkę).

Pierś kaczki z piekarnika Pierś kaczki z piekarnika

Wypróbuj też inne wysmakowane przepisy na kaczkę:

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Pierś kaczki z piekarnika
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 26 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

15 komentarzy

  • Hania 1 stycznia 2020 o 11:02 Odpowiedz

    Czym bezalkoholowym mogłabym zamienić to wino?

    • Wysmakowane 1 stycznia 2020 o 12:13 Odpowiedz

      Polecam wino. Alkohol przy takim długim pieczeniu całkowicie wyparuje. Jeśli jednak wino całkiem odpada to można je zastąpić kompotem np wiśniowym z dodatkiem 2 łyżek czerwonego octu winnego

  • 5tryq 11 sierpnia 2019 o 08:12 Odpowiedz

    Godzinę? I to ma być soczyste? Już widzę że nie skorzystam

    • Wysmakowane 11 sierpnia 2019 o 09:41 Odpowiedz

      Proponuje wypowiedzieć opinie po wypróbowaniu przepisu. Pierś wychodzi soczysta i pyszna.

  • Basia 2 stycznia 2018 o 05:09 Odpowiedz

    Dziękuje za rewelacyjny przepis. Pierwszy raz w życiu wyszła mi taka pyszna kaczka! Jeszcze koniecznie muszę wypróbować przepis z pani strony na ta ekspresowa kaczkę bez marynowania bo tez wyglada super!

  • Bielecki.es 22 października 2017 o 17:06 Odpowiedz

    Wygląda niesamowicie, ale musi jeszcze lepiej smakować. 😉

  • momandlilgirl.pl 15 października 2017 o 21:02 Odpowiedz

    Nie jem mięsa, ale mąż byłby zachwycony!

  • Martyna 15 października 2017 o 20:22 Odpowiedz

    O, mniam! Spośród moich bliskich tylko mój Tata i ja lubimy kaczkę 🙂 Na pewno zapiszę ten przepis, żebyśmy mogli kiedyś go przygotować 🙂

  • Klaudia J 28 sierpnia 2017 o 17:48 Odpowiedz

    Mniam! A wczoraj rozmawialiśmy o kaczce właśnie! To znak, że trzeba zrobić!

    • Wysmakowane 28 sierpnia 2017 o 17:50 Odpowiedz

      Skoro tak to nie ma wyboru 😉 smacznego!

  • Ewa 27 sierpnia 2017 o 10:32 Odpowiedz

    nigdy jeszcze nie przygotowywałam kaczki – wygląda na prosty ten przepis – chyba spróbuję

  • Pokularna 27 sierpnia 2017 o 09:08 Odpowiedz

    A z chęcią bym zjadła taki obiad <3

  • Małgorzata Hert 23 sierpnia 2017 o 19:57 Odpowiedz

    Jak ja dawno nie robiłam kaczuchy…wygląda wspaniale…

  • Karolina Wypenda 23 sierpnia 2017 o 11:28 Odpowiedz

    Pysznie wyglada i na pewno tak smakuje 🙂

MENU