Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Pierś kaczki z piekarnika z chrupiącą skórką

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rewelacyjny przepis na pierś kaczki z piekarnika: pyszne soczyste mięso pod mocno wypieczoną chrupiącą skórką. Wkład pracy jest minimalny, chociaż całość przygotowania zajmuje 24 godziny: dzień wcześniej marynujemy kaczkę, a w dniu podania kaczka potrzebuje dużo czasu w piekarniku – nawet do dwóch godzin. Ważne by naczynie do zapiekania było naprawdę szczelne. Ta kaczka wręcz pływa w rewelacyjnej marynacie ;))

Pierś kaczki z piekarnika:

  • 2 piersi kaczki
  • 400 ml soku pomarańczowego
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • Kilka łyżek syropu z wiśni
  • Ząbek czosnku
  • 4 gwiazdki anyżowe
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru

Piersi kaczki zamarynować co najmniej kilka godzin wcześniej, choć polecam zrobić to z jednodniowym wyprzedzeniem. Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce z jak najmniejszymi oczkami. Sok wymieszać z winem, syropem z wiśni i gwiazdkami anyżu w większym, płaskim naczyniu żaroodpornym. Piersi umyć, osuszyć i natrzeć czosnkiem i imbirem. Zanurzyć w marynacie. Skórą do góry. Szczelnie zamknąć i marynować w lodówce (wyjąć z lodówki na 1,5 godziny przed pieczeniem).

Pieczenie: piersi w przykrytym naczyniu razem z całą marynatą wstawić do piekarnika i piec godzinę w 230 stopniach (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Po tym czasie odkryć, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut (na koniec można włączyć funkcję grilla żeby jeszcze dopiec skórkę).

Pierś kaczki z piekarnika Pierś kaczki z piekarnika

Wypróbuj też inne wysmakowane przepisy na kaczkę:

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

23 odpowiedzi

  1. Kaczka będzie w niedzielę! Zastanawiam się czy marynata całkowicie redukuje się podczas pieczenia a jeśli nie to czy można ją wykorzystać jako bazę do sosu i jak go przygotować? 😁

    1. Magda, sos nie zredukuje się cały, zwłaszcza, że większość czasu pieczenie jest pod przykryciem. Po upieczeniu można wyjąć kaczkę, by „odpoczęła” i w tym czasie przelać sos do garnka i podgrzać na mocnym ogniu do redukcji i zgęstnienia. Idealnie jeśli masz konfiturę wiśniową lub dżem pomarańczowy, to dodaj 2 łyżki do garnka z sosem. Wymieszaj i razem chwilę gotuj aż zgęstnieje.

    1. Polecam wino. Alkohol przy takim długim pieczeniu prawie całkowicie wyparuje. Jeśli jednak wino całkiem odpada to można je zastąpić kompotem np wiśniowym z dodatkiem 2 łyżek czerwonego octu winnego

  2. Dziękuje za rewelacyjny przepis. Pierwszy raz w życiu wyszła mi taka pyszna kaczka! Jeszcze koniecznie muszę wypróbować przepis z pani strony na ta ekspresowa kaczkę bez marynowania bo tez wyglada super!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami