Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pijane ciasteczka migdałowe

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mocno migdałowe ciasteczka z zaledwie 4 składników. Mięciutkie, z cudnie chrupiącą skorupką. Zrobicie je dosłownie w kilka minut, plus pieczenie. Ciasteczka są pyszne od razu po upieczeniu, a trzymane szczelnie zamknięte, zachowają świeżość co najmniej przez tydzień. Może i dłużej, ale nie dane było mi to sprawdzić.

ps. Jeśli macie ochotę, możecie oblać swoje ciasteczka czekoladą w całości lub częściowo, lub zrobić im takie czekoladowe pasiaki jak w ciasteczkach cytrynowych. Muszę przyznać, że wersja czekoladowa rozeszła się jeszcze szybciej.

Pijane ciasteczka migdałowe

  • 320 g migdałów blanszowanych (bez skórki)*
  • 3 białka z jajek (ok. 90 – 100 g)
  • 230 g cukru drobnego
  • 30 ml likieru Amaretto

Migdały zmielić drobno na konsystencje piasku.

Białka ubić na sztywno. Uwaga, żeby nie przebić białek przez zbyt długie ubijanie. Podejdą wówczas od spodu wodą i nie wyjdą tak jak powinny.

Do białek dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać, starając się, by piana jak najmniej opadła. Powinna wyjść gęsta, jednolita masa. Masę migdałową nabierać na jedną łyżeczkę i zsuwać drugą łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia., starając się formować kuleczki. Kulki powinny być małe, moje miały po ok. 6 g. Układając ciasteczka na blaszce, zachowywać pomiędzy nimi odstępy.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i piec ok. 13 minut do zarumienienia. W tym czasie naszykować frugą partię ciasteczek. Po upieczeniu ciasteczka lekko przestudzić na blaszce i przełożyć na kratkę.

 

*W przepisie wykorzystujemy aż 320 g migdałów. W sklepach stacjonarnych ich cena potrafi często być bardzo zawyżona, więc polecam zaopatrzyć się z wyprzedzeniem w sklepie on-line, np. w Go4Taste

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Pijane ciasteczka migdałowe

 

WPIS ZAWIERA LINK SPONSOROWANY

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami