Przepisy

Więcej

Porcja
4 małe
Trudność
Średni
Porcja4 małe
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Ciasto na pizzę i pizza salami

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pizzę uwielbiam maniakalnie. Niby nic takiego. Placek ciasta drożdżowego, ser i kilka składników. Ot co. A jednak dobra pizza to prawdziwa sztuka kulinarna. Dla dobrej pizzerii jestem gotowa przejechać całe miasto (mimo, że dookoła bloku by się też kilka znalazło). I tak samo jak starannie dobieram pizzerie, tak też (albo i bardziej!) dbam o jakość mojej pizzy domowej. Poniżej znajdziecie moją recepturę na ciasto do pizzy i szybki sos pomidorowy na bazie przecieru (no niestety, już po sezonie na świeże pomidory). Dziś zaserwowałam w wersji ostra pizza salami oliwki pomidory. Jeśli nie lubicie pikantnie po prostu pomińcie papryczki chilli w przepisie. Z podanego przepisu wychodzą 4 małe pizze.

Nie masz cierpliwości do ciasta drożdżowego? Spróbuj ekspresową pizzę z patelni.

Pizza salami oliwki pomidory

  • ciasto na pizzę z poniższego przepisu
  • sos pomidorowy z poniższego przepisu
  • oliwa
  • ok 150 g mozzarelli
  • ok 100 g salami
  • ok 20 oliwek zielonych
  • ok 12 pomidorków koktajlowych
  • kilka papryczek chilli
  • oregano i świeży pieprz

Piekarnik nagrzać do  maksymalnej temperatury (zazwyczaj 240 – 250 stopni C). Jeśli pizza będzie pieczona na kamieniu, kamień wstawić do zimnego piekarnika by nagrzewał się stopniowo. Salami pokroić w plasterki, mozzarellę zetrzeć na tarce, pomidorki i oliwki pokroić na talarki. Papryczkę chilli drobno posiekać Gdy piekarnik będzie już nagrzany, wziąć pierwszą kulę ciasta, chwilę zagnieść. Talerzyk posmarować oliwą. Ciasto rozciągać palcami po całej powierzchni talerza. Posmarować sosem pomidorowym. Zsunąć na kamień lub blachę piekarnika. Posypać ¼ sera i wyłożyć ¼ wszystkich składników. Piec ok. 12 minut aż brzegi będą lekko rumiane. Wyjąć, obsypać oregano i świeżym pieprzem. Podawać.

Ciasto na pizzę

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej tortowej (a najlepiej włoskiej typ 600)
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Przygotować rozczyn: do miseczki wkruszyć drożdże i rozetrzeć łyżeczką z cukrem aż drożdże zrobią się płynne. Dodać letnią wodę (35 a 40 stopni C) i 2-3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (najlepiej w okolice rozgrzanego kaloryfera) aż na powierzchni powstanie gruba warstwa piany.
W tym czasie do osobnej dużej miski przesiać przez sitko resztę mąki. Dodać sól. Wymieszać. Pośrodku zrobić dołek i wlać spienione drożdże. Chwilę mieszać łyżką, dodać oliwę, wymieszać i zacząć ugniatanie. Mocno wyrabiać ciasto dłońmi przez ok 10 minut. Wciąż będzie się lekko kleić, ale będzie miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić z powrotem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę zagnieść, po czym podzielić na cztery części i z każdej uformować kulę (nie powinno, ale jeśli ciasto będzie się kleić – podsypać je mąką). Kule z ciasta ułożyć na talerzu zachowując między nimi odstępy (jeszcze trochę urośnie, też na boki). Przykryć ściereczką na co najmniej 20 minut.

Sos pomidorowy z przecieru

  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • 2/3 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przecier pomidorowy przelać do garnka i zagotować. Dodać roztarty czosnek z odrobiną soli oraz wszystkie przyprawy. Gotować około 25 minut aż sos odpowiednio zgęstnieje. Pod koniec spróbować i w razie potrzeby doprawić.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

ciasto na pizzę

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

13 odpowiedzi

      1. Semolina nadaje chrupkości (robi się fajna „skórka” na pizzy) i przyjemnego aromatu. Podsypujemy nią ciasto na etapie formowania ostatecznego placka. Podpatrzyłam w pizzeriach, wypróbowałam i działa:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami