Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Pistacjowa chmurka

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pistacjowa chmurka, czyli rewelacyjne połączenie ciasta kruchego, kremowej warstwy pistacjowej, delikatnej śmietanki i bezy. Całość przełamana lekko kwaskowym dżemem porzeczkowym lub z owoców leśnych. Ciężko nie pokochać tego połączenia. Jest niesamowite. Spróbujcie. Bardzo polecam.

Przygotowanie ciasta najlepiej jest rozłożyć na dwa dni. Pierwszego dnia upiec kruchy spód i bezę. Kolejnego dnia, oba kremy oraz złożenie warstw. Ciasto koniecznie schłodzić w lodówce po zrobieniu. Najlepiej zostawić je na całą noc w lodówce. Smaki dobrze się ze sobą połączą i beza lekko namięknie od kremu (wciąż będzie cudownie chrupiąca), dzięki czemu ciasto bezproblemowo będzie się kroić.

 

Jeśli lubicie ciasta tego typu, sprawdźcie też koniecznie Sernik truskawkowy z kremem i z bezą, Brownie z masłem orzechowym i bezą oraz Migdałową panią Walewską

 

pistacjowa chmurka krem pistacjowy

Ciasto kruche spód

  • 90 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niepełne 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła min 82% tłuszczu (mocno schłodzone)
  • 2 małe żółtka (zimne)

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę lub do dużej miski. Dodać posiekane masło i żółtka.. Jak najszybciej zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, zwilżyć dłonie zimną wodą podczas ugniatania. Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Mocno schłodzić (min godzina w lodówce/ 20 min w zamrażarce).

Okrągłą formę o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Ciasto rozwałkować i wyłożyć je na dno formy. Ciasto ponownie wstawić do lodówki i schłodzić kolejne pół godziny. Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Formę z ciastem wyjąć z lodówki, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 18 minut, aż do lekkiego zarumienienia z wierzchu. Wyjąć na blat i całkowicie ostudzić.

Beza z pistacjami

  • 2 białka, temperatura pokojowa
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 30 g obranych pistacji

Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy trochę mniejszej niż średnica ciasta kruchego. Papier wyłożyć na blachę piekarnika. Piekarnik nastawić na 140 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).

Białka ubijać, stopniowo zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Wówczas zacząć powoli, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Cały czas ubijać na najwyższych obrotach, aż do wyczerpania cukru i otrzymania bardzo sztywnej, mocno błyszczącej piany. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Masę wyłożyć na odrysowany okrąg. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut, po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec kolejne 45 minut. Pistacje posiekać drobniej i posypać nimi bezę w połowie pieczenia.

Po upieczeniu bezę zostawić w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Całkowicie ostudzić.

Krem pistacjowy

  • 400 g pistacji w łupinkach lub 200 g bez łupinek (bez soli)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Pistacje obrać z łupienek. Pistacje umieścić w misie blendera i zmiksować do uzyskania gładkiego masła pistacjowego. Mascarpone ubić chwilę do napuszenia (końcówki do ubijania białek). Dodać masło pistacjowe i cukier puder. Zmiksować, do połączenia. Krem wyłożyć na schłodzony spód.

Krem śmietankowy oraz przełożenie ciasta pistacjowa chmurka

  • 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 150 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g dżemu z owoców leśnych lub z czarnych porzeczek

Wszystkie składniki (mocno schłodzone) ubić (końcówki do ubijania białek), do otrzymania sztywnego kremu śmietankowego.

Na warstwie pistacjowej rozsmarować dżem z owoców leśnych, a następnie krem śmietankowy. Na wierch delikatnie wyłożyć całkowicie ostudzoną bezę. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Ciasto kruche z kremem pistacjowym i bezą

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami