
Autor Wysmakowane 23 października 2020
Pizza na tortilli, czyli mocno oszukana pizza, do przygotowania w jakieś 15 minut, razem z pieczeniem.
Takie szybkie dania mocno wpisują się ostatnio w tryb życia w jaki wpadłam. Praca na etacie, blog, dom do ogarnięcia, trójka moich szkrabów no i e-booki (dostępne w sklep), które ostatnie miesiące zajęły mi lwią część mojego czasu. Szczerze mówiąc, jak się do nich zabierałam, to nawet nie przypuszczałam jakie to gigantyczne przedsięwzięcie. To są niewyjęte setki godzin! Przepisy, zdjęcia, obróbka, kreacja, grafika, skład, korekta. Tworzenie każdego z e-booków zajęło mi jakieś 3 miesiące i wypełniało właściwie każdą wolną chwilę, każdy wieczór. Nie było Netflixa czy książki pod kocykiem. Było tworzenie e-booka! Jestem Wam niezmiernie wdzięczna za zakup moich książek, za to całe wsparcie od Was i docenienie mojej pracy. To naprawdę wielka motywacja i radość, że to co stworzyłam tak się Wam podoba. Tak więc, tak po prostu po ludzku – dziękuję Wam!
ps. Nie krzyczcie na mnie za nazwanie tego pizzą. Ja wiem, że z prawdziwą włoską pizzą nie ma to nic wspólnego. Niemniej też jest przecież płaskie, z sosem pomidorowym, serem i dowolnymi dodatkami jakie tylko przyjdą Wam do głowy. U mnie obowiązkowo z cukinią. Jej dostawy z dziadkowej działki nie ustają 😛
Pizza na tortilli z cukinią na ostro
- 4 pełne łyżki przecieru pomidorowego
- mały ząbek czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 placki tortilli
- pół średniej cukinii garść startego sera
- pól ostrej papryczki
- świeże zioła do podania
W garnku zagotować przecier. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Gotować kilka minut, do redukcji sosu. W tym czasie piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Placki tortilii ułożyć jeden na drugim, na blaszce wyłożonej papierem. Cukinię pokroić w plasterki. Ser zetrzeć. Papryczkę pozbawić pestek i pokroić na cieniutkie paseczki. Sos rozsmarować równomiernie na tortilli. Obsypać serem. Na wierzchu ułożyć plasterki cukinii. Posypać połową papryczek. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 8 min, aż cukinia będzie rumiana. Po wyjęciu z piekarnika obsypać papryczką i świeżymi ziołami.
2 Responses
Bardzo smaczna pizza! Uwielbiam ostre i wyraziste smaki, a ta pizza właśnie taka jest. Pierwszy raz ją przyrządzałam wczoraj, ale na pewno będę częściej. Duży plus za czas, który trzeba poświęcić na jej przygotowanie. Sprawdzi się z pewnością na szybki, ale pożywny obiad. Obecnie mój faworyt jeśli chodzi o szybkie danie 🙂
Szalenie się cieszę, że tak Ci podpasował przepis. Dziękuję za opinię.