Przepisy

Więcej

Porcja
1 osoba
Trudność
Łatwy
Porcja1 osoba
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pizza na tortilli z cukinią na ostro

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pizza na tortilli, czyli mocno oszukana pizza, do przygotowania w jakieś 15 minut, razem z pieczeniem.
Takie szybkie dania mocno wpisują się ostatnio w tryb życia w jaki wpadłam. Praca na etacie, blog, dom do ogarnięcia, trójka moich szkrabów no i e-booki (dostępne w sklep), które ostatnie miesiące zajęły mi lwią część mojego czasu. Szczerze mówiąc, jak się do nich zabierałam, to nawet nie przypuszczałam jakie to gigantyczne przedsięwzięcie. To są niewyjęte setki godzin! Przepisy, zdjęcia, obróbka, kreacja, grafika, skład, korekta. Tworzenie każdego z e-booków zajęło mi jakieś 3 miesiące i wypełniało właściwie każdą wolną chwilę, każdy wieczór. Nie było Netflixa czy książki pod kocykiem. Było tworzenie e-booka! Jestem Wam niezmiernie wdzięczna za zakup moich książek, za to całe wsparcie od Was i docenienie mojej pracy. To naprawdę wielka motywacja i radość, że to co stworzyłam tak się Wam podoba. Tak więc, tak po prostu po ludzku – dziękuję Wam!

ps. Nie krzyczcie na mnie za nazwanie tego pizzą. Ja wiem, że z prawdziwą włoską pizzą nie ma to nic wspólnego. Niemniej też jest przecież płaskie, z sosem pomidorowym, serem i dowolnymi dodatkami jakie tylko przyjdą Wam do głowy. U mnie obowiązkowo z cukinią. Jej dostawy z dziadkowej działki nie ustają 😛

 

Pizza na tortilli z cukinią na ostro

  • 4 pełne łyżki przecieru pomidorowego
  • mały ząbek czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 placki tortilli
  • pół średniej cukinii garść startego sera
  • pól ostrej papryczki
  • świeże zioła do podania

W garnku zagotować przecier. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Gotować kilka minut, do redukcji sosu. W tym czasie piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Placki tortilii ułożyć jeden na drugim, na blaszce wyłożonej papierem. Cukinię pokroić w plasterki. Ser zetrzeć. Papryczkę pozbawić pestek i pokroić na cieniutkie paseczki. Sos rozsmarować równomiernie na tortilli. Obsypać serem. Na wierzchu ułożyć plasterki cukinii. Posypać połową papryczek. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 8 min, aż cukinia będzie rumiana. Po wyjęciu z piekarnika obsypać papryczką i świeżymi ziołami.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

pizza na tortilli z cukinią

Średnia ocen

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

  1. Bardzo smaczna pizza! Uwielbiam ostre i wyraziste smaki, a ta pizza właśnie taka jest. Pierwszy raz ją przyrządzałam wczoraj, ale na pewno będę częściej. Duży plus za czas, który trzeba poświęcić na jej przygotowanie. Sprawdzi się z pewnością na szybki, ale pożywny obiad. Obecnie mój faworyt jeśli chodzi o szybkie danie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami