Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Placki kawowe

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mam dla Was przepis na przepyszne placki kawowe. Jest to tak naprawdę modyfikacja dobrze wam znanych i lubianych pancakes amerykańskich, z tymże część mleka w przepisie, wymieniłam na mocne, świeżo zaparzone espresso. Efekt? Rewelacja. Takie placki kawowe, w towarzystwie pysznej kawy o poranku, to gwarantowana dawka pozytywnej energii na cały dzień.

Do eksperymentów z kawą w jedzeniu zachęcił mnie świetny artykuł na blogu CoffeeDesk „Kawa w kuchni. Nie tylko do picia”. (sprawdź).  Dobra kawa, w odpowiednich warunkach i odpowiednio skomponowana, rzeczywiście potrafi zdziałać cuda. Przekonałam się o tym na przykładzie moich pancakes, a także przy okazji tortu, który ostatnio robiłam na bardzo specjalną okazję. Tort robiłam z mojego własnego przepisu (tort z lizakami bezowymi), bo był przepyszny i wszyscy się nim zajadali. Wtedy jednak nie miałam dobrego ekspresu i użyłam po prostu kawy rozpuszczalnej. Tym razem, zamiast kawy rozpuszczalnej, w cieście wylądowało espresso z prawdziwego zdarzenia i powiem Wam, że różnica była niewiarygodna. Tak, więc, jakby ktoś się zastanawiał czy jakość składników naprawdę ma znaczenie, jeśli nie są one kluczowym elementem dania, to tak. Jakość składników ma kolosalne znaczenie.

Dlatego, jeśli możecie sobie na to pozwolić, to naprawdę szczerze Was zachęcam do sięgania po dobre produkty w kuchni. Tak, jak szczerze zachęcam Was do picia dobrej kawy. Jak to mówi mój mąż. „Szkoda życia na słabe wino i niedobrą kawę”. My zainwestowaliśmy w dobry ekspres do kawy i cieszę się z tego każdego dnia. Wam też to polecam, bo kawa kawie zdecydowanie nierówna. Blog z którego pochodzi przytoczony wyżej tekst jest połączony z sklepem CoffeeDesk, gdzie znajdziecie szeroki przekrój  ekspresów w bardzo różnych  cenach.

 

Placki kawowe

  • mocne espresso (ok 40 ml)
  • 75 g masła
  • 280 g mąki pszennej
  • 2 niepełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 240 ml mleka
  • 200 g maślanki (ewentualnie kefir)
  • odrobina masła klarowanego do smażenia – opcjonalnie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Espresso zaparzyć i ostudzić. Masło roztopić (np. w mikrofali lub małym garnuszku) i ostudzić. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko. Dodać cukier do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do osobnej, dużej miski do miksowania wbić jajko, dodać mleko, maślankę oraz ostudzone espresso i masło. Zmiksować krótko na wysokich obrotach – tylko do połączenia się składników. Zmniejszyć obroty do minimum i w trzech partiach dodać składniki sypkie.
Bardzo mocno rozgrzać patelnię. Dno delikatnie natłuścić masłem (nie trzeba przy dobrej patelni, bo tłuszcz już jest w cieście). Nakładać po łyżce masy i smażyć krótko z obu stron, do zarumienienia.
Podawać, oczywiście w towarzystwie dobrej kawy.

 

Jestem także na Facebook oraz na Instagramie. Zaobserwuj, żeby być na bieżąco z nowymi wpisami blogowymi. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się proszę w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Placki kawowe

Post powstał we współpracy z Coffee Desk

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami