fbpx

Placki kokosowe na jogurcie

przepis

Placki kokosowe na jogurcie, czyli pyszny pomysł na leniwe śniadanko! Uwielbiam takie śniadania! Placki mogłabym jeść właściwie codziennie rano. Nie wiem czy kiedyś mi się znudzą. Zwłaszcza, że kombinacji jest od groma! Najlepsze, które znajduję natychmiast trafiają na bloga do działu PLACKI. Jestem pewna, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!

Dzisiejsza propozycja to banalnie proste i szybkie placki kokosowe na jogurcie. Placki należy smażyć natychmiast po wymieszaniu składników. Placki są potrójnie kokosowe. Do środka dajemy mąkę kokosową i wiórki kokosowe, a do tego smażymy na oleju kokosowym. Mąka kokosowa ma tendencję do wchłaniania płynów. Jeśli za długo postoi i całkowicie namięknie to placki będą się Wam rozpadać przy obracaniu. Zazwyczaj odradzam dodawanie miodu do środka placków, bo w wysokiej temperaturze miód niestety się pali. Ale tutaj go polecam. Pasuje wyśmienicie.

Placki kokosowe na jogurcie

  • 4 łyżki mąki kokosowej (można zastąpić pszenną)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • małe jajko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • łyżka wiórków kokosowych
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • olej kokosowy do smażenia (ewent. masło klarowane lub olej rzepakowy)
  • opcjonalnie do podania: jogurt naturalny, miód i wiórki kokosowe

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do większej miski. Dodać pozostałe składniki (oprócz oleju) i dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką, ale można też na wolnych obrotach miksera).

Olej mocno rozgrzać na patelni. Masę nakładać łyżką na patelnię i smażyć krótko z obu stron, tylko do zarumienienia.

Odkładać na ręczniczki papierowe do odsączenia z nadmiaru oleju. Można podawać same lub z jogurtem, dodatkowym kleksem miodu i lekko obsypane wiórkami kokosowymi.

Placki kokosowe z miodemPlacki kokosowe na jogurcie

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Placki kokosowe na jogurcie
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 38 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

31 komentarzy

  • Wysmakowane 2 listopada 2020 o 07:40 Odpowiedz

    Dziś robione dla sprawdzenia przepisu po kilku negatywnych komentarzach….

  • Irena 2 listopada 2020 o 03:32 Odpowiedz

    Placki poszły do kosza, przy przewracaniu rozpadały się. Ten przepis nie jest dopracowany. Panie w komentarzach też piszą, że te placki im nie wychodzą 😒

    • Wysmakowane 2 listopada 2020 o 07:37 Odpowiedz

      Tak się przejęłam po przeczytaniu komentarza ze pobiegłam smażyć placki. Właśnie siedza na patelni… Pierwszy już zjedzony i wyszedł naprawdę dobry. Dałam dosłownie odrobinę więcej mąki. Już zaznaczam to w przepisie.

  • Magda 29 października 2020 o 15:45 Odpowiedz

    Niestety u mnie też wszystko poszło do śmieci – najpierw z podanych składników wyszło coś w konsystencji kruszonki, a po dodaniu mleka, już na patelni wyszło coś takiego.

    • Wysmakowane 30 października 2020 o 00:15 Odpowiedz

      Ciężko mi się do tego odnieść. Naprawdę nie wiem co się zadziało. Ciasto ani nie powinno przypominać kruszonki, ani nie zmienić się w takie coś. Muszę znów zrobić te placki przy najbliższej okazji.

  • Ania 13 września 2020 o 17:23 Odpowiedz

    Jaka powinna być konsystencja ciasta; do lepienia kulek czy może jednak leista jak do naleśników???

    • Wysmakowane 13 września 2020 o 18:58 Odpowiedz

      A jaki jogurt użyłaś? Nie tak lejące jak do naleśników. Gęstsze. Ale nie aż tak gęste 😉

  • Martyna 19 maja 2020 o 06:24 Odpowiedz

    Ja już zrobiłam 3 razy i właśnie szykuje się czwarty ? coś mi się ubzdurało, że w przepisie są 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, tak właśnie dodawałam, a teraz patrzę, że jej nie ma. Propozycja dla wszystkich osób, którym placki się rozwalają – maka ziemniaczana do środka. Na prawdę wychodzi wielkie mniam ??

    • Wysmakowane 19 maja 2020 o 07:16 Odpowiedz

      Haha. I tak oto, przez przypadek, można stworzyć przepis idealny pod siebie 😉 Miło mi słyszeć że tak smakują.

  • Maggie 11 lutego 2020 o 11:11 Odpowiedz

    Cale poszly do kosza !

    • Wysmakowane 13 lutego 2020 o 23:04 Odpowiedz

      Dlaczego? Co poszło nie tak?

  • Gosia 25 września 2018 o 10:30 Odpowiedz

    Wszystkie składniki posiadam także czas najwyższy na przygotowanie 🙂

  • Megi18845 25 września 2018 o 07:21 Odpowiedz

    To cos dla mnie, pysznie wyglada:)

  • Magda 18 września 2018 o 18:32 Odpowiedz

    Kochane rozleciały mi się. Co zrobiłam nie tak?

    • Wysmakowane 18 września 2018 o 18:41 Odpowiedz

      Hmm. Może to? Cytuję z wstępu do przepisu „Mąka kokosowa ma tendencję do wchłaniania płynów. Jeśli za długo postoi i całkowicie namięknie to placki będą się Wam rozpadać przy obracaniu.”

      • Magda 19 września 2018 o 10:25 Odpowiedz

        no właśnie czytałam i zrobiłam od ręki , tylko to ciasto nie było właśnie takie spójne tylko się rozlatywało. oóglnie dałam radę, formowałam je w ręce i w samku pyszne. jeszcze jedna uwaga : dla mnie bardzo syte zjadłam dwa i miałam dość .

        • Wysmakowane 19 września 2018 o 13:06 Odpowiedz

          To prawda. Mąka kokosowa jest mocno sycąca. Natomiast to, że dwa wystarczyły to mi dało do myślenia. Może placki były po prostu za duże i dlatego było je ciężko obracać?

  • doskonalenie techniki jazdy 27 sierpnia 2018 o 14:52 Odpowiedz

    Wyglądają bardzo smacznie. Uwielbiam kokos pod każdą postacią. Mówisz, że wychodzi 8 szt z porcji to mi wystarczy na śniadanie.

    • Wysmakowane 27 sierpnia 2018 o 17:32 Odpowiedz

      Dla jednej osoby spokojnie wystarczy

      • Ania 13 września 2020 o 17:21 Odpowiedz

        Jaka powinna być konsystencja ciasta; do lepienia w ręce kulek czy może jednak leista jak do naleśników?? coś chyba poszło nie tak??

  • blogierka 26 sierpnia 2018 o 22:59 Odpowiedz

    A ile sztuk wyjdzie z atkich proporcji? 🙂

    • Wysmakowane 27 sierpnia 2018 o 06:18 Odpowiedz

      6-8 sztuk więc śniadaniowo dla 1 osoby, przekąskowo dla dwóch

  • Hamak Life 26 sierpnia 2018 o 14:48 Odpowiedz

    Bardzo fajny pomysł! Właśnie kupiłam mąkę kokosową i zastanawiałam się, co z nią zrobić 🙂

    • Wysmakowane 27 sierpnia 2018 o 06:19 Odpowiedz

      Mąka kokosowa się świetnie sprawdza właśnie zwłaszcza przy wszelkich plackach czy naleśnikach. Najważniejsze to by po wymieszaniu jej do masy od razu rozpocząć smażenie

  • Happy Books 26 sierpnia 2018 o 14:06 Odpowiedz

    Wyglądają smakowicie ☺

  • Marysia 26 sierpnia 2018 o 14:02 Odpowiedz

    Wyglądają obłędnie 🙂

  • Paulina 26 sierpnia 2018 o 12:40 Odpowiedz

    Mąka kokosowa – nigdy nie używałam i nawet nie wiedziałam, że taka jest. Czy sama w sobie ma choć lekko kokosowy smak?

    • Wysmakowane 27 sierpnia 2018 o 06:23 Odpowiedz

      Ma lekko kokosowy smak, ale nie jest on przytłaczający i na pewno maka nie jest słodka.

  • Dalwi 26 sierpnia 2018 o 10:32 Odpowiedz

    Pyszotki !! Mniam:)

  • HappyTravelers.pl 26 sierpnia 2018 o 07:29 Odpowiedz

    Wyglada bardzo smakowicie

  • Danuta 26 sierpnia 2018 o 07:22 Odpowiedz

    Ojejku, jak pysznie wygląda. No chyba się skuszę ??

MENU