Placki ryżowe z piekarnika

przepis

Placki ryżowe z piekarnika to pomysł na wegańską kolację, dodatek do obiadu, albo i nawet na obiad na mniejszy apetyt. Robi się banalnie prosto i pracy przy nich niewiele, choć przez to, że najpierw gotujemy ryż, a potem jeszcze zapiekamy w piekarniku, zajmuje to jednak w sumie ok 40 minut. W składnikach brakuje jajka i to wcale nie jest przeoczenie. Mimo jego braku, placki ładnie trzymają formę i nie rozpadają się nawet przy przekładaniu na talerz po pieczeniu. Choć przyznaję, że są zdecydowanie delikatne i łatwo rozłamują się przy wbiciu widelca. Jeśli więc planujecie zabrać je do lunch box którym będziecie potrząsać w drodze, to proponuję wzbogacić składniki jakimś „spoiwem”. Większość placków zjedliśmy natychmiast po zrobieniu, kilka zostało i dojadłam na kolację na zimno. W obu wersjach bardzo mi smakowały, ale chyba jednak na ciepło bardziej.

Placki ryżowe z piekarnika

  • 100 g ryżu
  • łyżka oleju kokosowego
  • szklanka bulionu warzywnego
  • pół łyżki koncentratu pomidorowego
  • po łyżce pestek dyni, pestek słonecznika i orzechów nerkowca
  • łyżeczka sezamu (u mnie po pół białego i czarnego, ale może być jeden rodzaj)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • oliwa extra virgin

Ryż opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Zostawić na chwilę by woda odciekła. Olej rozgrzać na patelni i wsypać ryż. Smażyć kilka minut często mieszając. Gorący bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym. Jeśli bulion był niesłony, dosolić. Przelać całość do ryżu i gotować do pełnej miękkości ryżu i wchłonięcia całego płynu. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Pestki, orzechy i sezam przełożyć do pojemnika do siekania (zostawić po trochę wszystkiego do dekoracji) i zmiksować na małe cząstki. Podobny efekt można osiągnąć z moździerzem, a w przypadku jego braku np. zawijając nasiona w ściereczkę i rozbijając je tłuczkiem.

Ryż zestawić z palnika. Dodać rozdrobnione nasiona i orzechy i dokładnie wymieszać. Spróbować i doprawić w razie potrzeby. Wilgotnymi dłońmi formować z masy ryżowej placuszki i układać je na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.  Z wierzchu posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut. Udekorować pozostałymi nasionami i orzechami.

siekanie nasionPlacuszki ryżowe pieczonePlacki ryżowe z piekarnika

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Placki ryżowe z piekarnika
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

23 komentarze

  • Aneta 5 lipca 2018 o 06:36 Odpowiedz

    Zdrowy i pyszny deser.

    • Wysmakowane 8 lipca 2018 o 20:39 Odpowiedz

      Deser to niekoniecznie, chyba, że ktoś lubi desery na słono 😉

  • Karola Buszujwkuchni 5 lipca 2018 o 06:35 Odpowiedz

    Pierwszy raz spotykam się z takimi placuszkami, więc przepis na bank przetestuję!

  • Angelika 5 lipca 2018 o 05:27 Odpowiedz

    Kiedys robilam podobne ale smazone, serwowane z sosem serowym, pycha!

    • Wysmakowane 8 lipca 2018 o 20:40 Odpowiedz

      Sos serowy pasowałby super. Albo jakiś ziołowy. Wedle gustu. Placki dość uniwersalne.

  • kulinarnyJa 4 lipca 2018 o 23:35 Odpowiedz

    Świetny pomysł, chętnie spróbuję. Ja bym jeszcze zrobił do tego jakiś aromatyczny sosik 😁

    • Wysmakowane 4 lipca 2018 o 23:43 Odpowiedz

      Jak najbardziej! Zdecydowanie sosik wskazany.

  • Justyna 4 lipca 2018 o 22:51 Odpowiedz

    Coś dla mnie. Lekko i smacznie 🙂 Robię w najbliższym czasie na obiad!

  • Ania, Kęsy Codzienności 4 lipca 2018 o 19:45 Odpowiedz

    Interesująca propozycja. Ciekawa jestem, czy taka forma ryżu przypadła by dzieciom do gustu. Jak Twoje maluchy, Kasiu, zajadały też? 🙂

    • Wysmakowane 4 lipca 2018 o 23:42 Odpowiedz

      Aniu moje zajadaly aż się uszy trzęsły! Ale oni są wszystkochlonni wiec średnio wiarygodni 😉

  • Wiola Korzeniowska 4 lipca 2018 o 17:05 Odpowiedz

    ciekawy pomysł 🙂 chętnie wypróbuję.

  • KATARZYNA 4 lipca 2018 o 16:38 Odpowiedz

    Bardzo dietetyczne podejście do ryżu. Placki idealne na spakowanie do pudełka i zabranie ich w góry, np. zrobię bo akurat idę w góry 😛

    • Wysmakowane 4 lipca 2018 o 23:41 Odpowiedz

      Haha! Nie myslalam o nich jak o górskich plackach 🤣 Choć rzeczywiście jak ulał pasują na szlak 🙂

  • Dorota 4 lipca 2018 o 15:52 Odpowiedz

    Ciekawy przepis i same zdrowe składniki 🙂 super!

    • Wysmakowane 4 lipca 2018 o 23:40 Odpowiedz

      Dziękuje. I polecam oczywiście!

  • Sylwia R 4 lipca 2018 o 12:15 Odpowiedz

    Mam wszystkie skladniki w domu 🙂 chyba sie skusze 🙂 to dla mnie nowosc 😉

    • Wysmakowane 4 lipca 2018 o 23:40 Odpowiedz

      Właśnie to urok takich placków ze zazwyczaj składniki już są pod ręka 😉

  • Paulina 4 lipca 2018 o 10:49 Odpowiedz

    Super pomysł😉zapisuje sibievten przepis

  • Małgorzata Kijowska 4 lipca 2018 o 10:44 Odpowiedz

    Bardzo mnie zaciekawiły te placuszki. Pomysł wart posmakowania 🙂 Zapisuję!

    • Wysmakowane 4 lipca 2018 o 23:39 Odpowiedz

      Jak kiedyś odgrzebiesz j zdecydujesz się przetestować to będę bardzo ciekawa Twojej opinii

  • Amber 4 lipca 2018 o 07:58 Odpowiedz

    Przepis intrygujący i dietetyczny.
    Jestem bardzo ciekawa ich smaku…

    • Wysmakowane 4 lipca 2018 o 23:38 Odpowiedz

      Równie ciekawy 😉 Nam bardzo smakowało

MENU