Przepisy

Więcej

Porcja
1-2 osoby
Trudność
Średni
Porcja1-2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Placki ryżowe z piekarnika

4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Placki ryżowe z piekarnika to pomysł na wegańską kolację, dodatek do obiadu, albo i nawet na obiad na mniejszy apetyt. Robi się banalnie prosto i pracy przy nich niewiele, choć przez to, że najpierw gotujemy ryż, a potem jeszcze zapiekamy w piekarniku, zajmuje to jednak w sumie ok 40 minut. W składnikach brakuje jajka i to wcale nie jest przeoczenie. Mimo jego braku, placki ładnie trzymają formę i nie rozpadają się nawet przy przekładaniu na talerz po pieczeniu. Choć przyznaję, że są zdecydowanie delikatne i łatwo rozłamują się przy wbiciu widelca. Jeśli więc planujecie zabrać je do lunch box którym będziecie potrząsać w drodze, to proponuję wzbogacić składniki jakimś „spoiwem”. Większość placków zjedliśmy natychmiast po zrobieniu, kilka zostało i dojadłam na kolację na zimno. W obu wersjach bardzo mi smakowały, ale chyba jednak na ciepło bardziej.

Placki ryżowe z piekarnika

  • 100 g ryżu
  • łyżka oleju kokosowego
  • szklanka bulionu warzywnego
  • pół łyżki koncentratu pomidorowego
  • po łyżce pestek dyni, pestek słonecznika i orzechów nerkowca
  • łyżeczka sezamu (u mnie po pół białego i czarnego, ale może być jeden rodzaj)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • oliwa extra virgin

Ryż opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Zostawić na chwilę by woda odciekła. Olej rozgrzać na patelni i wsypać ryż. Smażyć kilka minut często mieszając. Gorący bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym. Jeśli bulion był niesłony, dosolić. Przelać całość do ryżu i gotować do pełnej miękkości ryżu i wchłonięcia całego płynu. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Pestki, orzechy i sezam przełożyć do pojemnika do siekania (zostawić po trochę wszystkiego do dekoracji) i zmiksować na małe cząstki. Podobny efekt można osiągnąć z moździerzem, a w przypadku jego braku np. zawijając nasiona w ściereczkę i rozbijając je tłuczkiem.

Ryż zestawić z palnika. Dodać rozdrobnione nasiona i orzechy i dokładnie wymieszać. Spróbować i doprawić w razie potrzeby. Wilgotnymi dłońmi formować z masy ryżowej placuszki i układać je na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.  Z wierzchu posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut. Udekorować pozostałymi nasionami i orzechami.

siekanie nasionPlacuszki ryżowe pieczonePlacki ryżowe z piekarnika

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Średnia ocen

4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

23 odpowiedzi

    1. Aniu moje zajadaly aż się uszy trzęsły! Ale oni są wszystkochlonni wiec średnio wiarygodni 😉

  1. Bardzo dietetyczne podejście do ryżu. Placki idealne na spakowanie do pudełka i zabranie ich w góry, np. zrobię bo akurat idę w góry 😛

    1. Haha! Nie myslalam o nich jak o górskich plackach ? Choć rzeczywiście jak ulał pasują na szlak 🙂

    1. Jak kiedyś odgrzebiesz j zdecydujesz się przetestować to będę bardzo ciekawa Twojej opinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami