Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Placki z bananami i masłem orzechowym

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Idealnie puszyste placki z bananami i masłem orzechowym

Rewelacyjne, mięciutkie i puszyste placki z bananami i masłem orzechowym to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Kultowe połączenie masła orzechowego z bananem plus orzechy laskowe i mus z Nutelli (którą oczywiście spokojnie możesz zastąpić zdrowszym zamiennikiem) na wierzch.

  • Bardzo proste wykonanie. nie mogą się nie udać
  • Smakują małym i dużym. Gwarantuję, że nie tylko dzieci je pokochają.

Masło orzechowe z kawałkami orzechów dodaje wyjątkowej tekstury, a dojrzały banan sprawia, że placki są naturalnie słodkie i delikatne. Połączenie tych składników z jogurtem naturalnym daje idealnie wilgotną i puszystą konsystencję, co sprawia, że placki te są doskonałe zarówno na leniwe weekendowe śniadanie, jak i słodki podwieczorek. Co więcej, placki te świetnie komponują się z dodatkami, takimi jak polewa z jogurtu i Nutelli oraz posiekane orzechy laskowe – dodając im jeszcze więcej smaku i chrupkości. Choć są dość kaloryczne, ich smak wynagradza każdą porcję. Najlepsze są jeszcze ciepłe, prosto z patelni – to prawdziwa uczta dla miłośników słodkich śniadań.

Placki z bananami i masłem orzechowym – o czym warto pamietać?

Przygotowując placki, warto pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, co zapewni idealną konsystencję ciasta. Po drugie, smażenie na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym to klucz do uzyskania pięknie złocistych, równomiernie usmażonych placuszków. Ważne jest także, by składniki suche mieszać z mokrymi delikatnie i krótko – tylko do połączenia, aby ciasto nie stało się zbyt ciężkie.

 

Jeśli spodobał Ci się ten przepis to zdecydowanie polecam też kultowe już na mojej stronie puszyste placki jogurtowe i słone placki z ricotty. Wszystkie placki znajdziesz pod tagiem: PLACKI – ponad 30 pozycji zarówno na słodko jak i na słono. 

 

Składniki na placki z bananami i masłem orzechowym

  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • 270 g jogurtu naturalnego
  • 50 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • pół łyżki cukru waniliowego
  • 1 mocno dojrzały banan
  • masło klarowane do smażenia
  • polewa: 50g jogurtu naturalnego + 40g Nutelli (lub zdrowszego zamiennika) + posiekane orzechy laskowe

placki z bananami puszyste i miękkie

 

Wykonanie krok po kroku

Wszystkie składniki na placki z bananami i masłem orzechowym powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: przesiana mąka, cukry, proszek do pieczenia, sól. W drugim mokre składniki: roztrzepane jajko, jogurt, posiekany drobno banan i roztopione masło orzechowe. Połączyć składniki suche z mokrymi mieszając krótko widelcem/ rózgą kuchenną. Odstawić na około pół godziny.

Mocno rozgrzać masło klarowane na patelni. Smażyć placki z obu stron na rumiano. Podawać polane sosem z jogurtu zmiksowanego z Nutellą i posypane orzechami laskowymi (mogą być całe lub posiekane).

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie na mój Instagram. Tam też większość przepisów znajdziesz w formie VIDEO i na bieżąco możesz zadawać pytania jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do wykonania przepisu.

Chodź! Dołącz do wysmakowanej społeczności na IG.

Placki z bananami i masłem orzechowym najlepszy przepis

 

 

Idealna książka dla tych co cenią sobie swój czas – najlepsze z najszybszych przepisów

UWAGA! Jeśli podoba Ci się przepis na placki z bananami i masłem orzechowym to prawdopodobnie kochasz szybkie i proste przepisy. Jeśli TAK, to koniecznie sięgnij po moja książkę – „Szybkie Słodkości” – dostępna w większości księgarni internetowych oraz stacjonarnie w sklepach Empik. Polecam i zachęcam. Same sprawdzone, moje ulubione przepisy, których nie znajdziesz nigdzie indziej. Minimum czasu, maksimum jakości! Wypróbuj słodkie bułeczki dyniowe w 10 minut, szybkie ciasto z patelni, boliwijskie pączki czy ciasteczka orzechowe z awokado. Wszystkie przepisy są bardzo proste – wystarczy, że wykonasz je zgodnie z wytycznymi, a sukces gwarantowany! Masz pewność, że zawsze się udadzą, mimo, że nad ich zrobieniem spędzisz zaledwie kilka minut.

📚Najsmaczniejsze, wielokrotnie testowane, do przygotowania ekspresowo z zaledwie kilku prostych składników!
📚Znajdziesz tu ciasteczka, słodkie przekąski i desery; ekspresowe ciasta z piekarnika i bez pieczenia; Przepisy w wersji fit, mniej fit, ale i nawet takie, które można zabrać do lunchboxa jako pełnowartościowy posiłek (psst! 🤫Wrzesień już niedługo, a w książce aż dwa lunch boxowe rozdziały – niby słodko, ale jednak zdrowo!)

LINK DO >>EMPIK.COM <<  DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ, ZOBACZ PRZEPISY Z KSIĄŻKI, KUP NA EMPIK.COM. Opinia 4,8/5 Wow!

Książka szybkie słodkości Katarzyna Gintrowska
Moja pierwsza drukowana książka na EMPIK.COM

Oto kilka propozycji „słodkości” które znajdziesz w książce:

SZYBKIE SŁODKOŚCI DESERY Z OWOCAMI CIASTA OWOCOWESzybkie slodkosci desery bez pieczenia ciasta bez piekarnika1szybkie slodkosci co do lunchboxa szybkie przepisy1

 

Reklama książki jest AUTOPROMOCJĄ i jestem z niej niesamowicie dumna!

 

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g