Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Placki z cukinii i marchewki

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Placki pojawiają się u nas nałogowo. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, często nie wymagają nawet użycia miksera. (tu cała plackowa rodzina PLACKI) Zazwyczaj dzieci wygrywają negocjacje i robię jakąś wersję na słodko, ale nie dziś. Dziś zapraszam Was na mięciutkie, pyszne placki z cukinii i marchewki. Z minimalnym dodatkiem mąki (co sprawia, że są takie delikatne), prawie bez przypraw, za to z dużą ilością świeżych ziół. Możecie użyć tylko jedne z nich, ale jeśli tylko możecie, to mocno polecam mix szczypiorku, natki i koperku. Razem smakują po prostu wybornie. Najlepsze chyba lekko ciepłe, choć mój M. najbardziej lubi zajadać zupełnie zimne. Placki można podać bez żadnych dodatków, ale jeśli tylko chcecie to możecie je wzbogacić. Cudownie pasuje pokruszony, słony ser feta (wówczas zmniejszcie ilość soli w samych plackach) i dodatek jeszcze większej ilości świeżych ziół. Doskonale sprawdzi się też sos czosnkowy czy pieprzowy (przepis – sos pieprzowy).

Placki z cukinii i marchewki

  • ok 350 g cukinii (jedna niewielka)
  • ok 150 g marchewki (jedna duża)
  • jajko
  • 50 g mąki
  • przyprawy: po 1/3 łyżeczki czosnku i pieprzu, sól do smaku
  • duża łyżka posiekanych ziół: natka/ szczypiorek/ koperek – najlepiej po trochę wszystkich, ale może być też jeden rodzaj
  • oliwa do smażenia
  • do podania (opcjonalnie): pokruszony ser feta/ sos czosnkowy

Cukinię dokładnie umyć, odciąć zdrewniałe końce i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zostawić na 10 min na sitku, co jakiś czas odciskając sok, który puści. W międzyczasie marchewkę zetrzeć na tych samych oczkach tarki oraz posiekać zioła. Włożyć do miski razem z pozostałymi składnikami (jajko, przesiana mąka, przyprawy). Dodać odciśniętą cukinię i wszystko razem dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, jeśli ciasto będzie zbyt luźne, można dodać odrobinę mąki. Na patelni mocno rozgrzać cienką warstwę oliwy. Nakładać łyżką cienkie placki i smażyć z obu stron aż zrobią się złociste. Po zdjęciu z patelni odkładać na ręcznik papierowy.

Placki z cukinii i marchwiPlacki z cukinii i marchewki

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

10 odpowiedzi

  1. Dzisiaj na obiad zrobiłam placuszki, bardzo smaczne i delikatne. W mojej kuchni nie używałam cukinii, ale teraz polubiłam.
    Gorąco polecam.

    1. Większość dzieci placki uwielbia i je w nich takie rzeczy których normalnie by nie tknęło… jak np cukinie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami