
- Potrzebny czas: 20 minut
- Porcja: ok 15 placków
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 18 września 2019
Placki pojawiają się u nas nałogowo. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, często nie wymagają nawet użycia miksera. (tu cała plackowa rodzina PLACKI) Zazwyczaj dzieci wygrywają negocjacje i robię jakąś wersję na słodko, ale nie dziś. Dziś zapraszam Was na mięciutkie, pyszne placki z cukinii i marchewki. Z minimalnym dodatkiem mąki (co sprawia, że są takie delikatne), prawie bez przypraw, za to z dużą ilością świeżych ziół. Możecie użyć tylko jedne z nich, ale jeśli tylko możecie, to mocno polecam mix szczypiorku, natki i koperku. Razem smakują po prostu wybornie.
Placki z cukinii i marchewki najlepsze chyba lekko ciepłe, choć mój mąż najbardziej lubi zajadać zupełnie zimne. Placki można podać bez żadnych dodatków, ale jeśli tylko chcecie to możecie je wzbogacić. Cudownie pasuje pokruszony, słony ser feta (wówczas zmniejszcie ilość soli w samych plackach) i dodatek jeszcze większej ilości świeżych ziół. Doskonale sprawdzi się też sos czosnkowy czy pieprzowy (przepis – sos pieprzowy).
Placki z cukinii i marchewki
- ok 350 g cukinii (jedna niewielka)
- ok 150 g marchewki (jedna duża)
- jajko
- 50 g mąki
- przyprawy: po 1/3 łyżeczki czosnku i pieprzu, sól do smaku
- duża łyżka posiekanych ziół: natka/ szczypiorek/ koperek – najlepiej po trochę wszystkich, ale może być też jeden rodzaj
- oliwa do smażenia
- do podania (opcjonalnie): pokruszony ser feta/ sos czosnkowy
Cukinię dokładnie umyć, odciąć zdrewniałe końce i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zostawić na 10 min na sitku, co jakiś czas odciskając sok, który puści. W międzyczasie marchewkę zetrzeć na tych samych oczkach tarki oraz posiekać zioła. Włożyć do miski razem z pozostałymi składnikami (jajko, przesiana mąka, przyprawy). Dodać odciśniętą cukinię i wszystko razem dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, jeśli ciasto będzie zbyt luźne, można dodać odrobinę mąki. Na patelni mocno rozgrzać cienką warstwę oliwy. Nakładać łyżką cienkie placki i smażyć z obu stron aż zrobią się złociste. Po zdjęciu z patelni placki z cukinii odkładać na ręcznik papierowy.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
11 Responses
Polecam. Wypróbowane. U mnie – ze śmietaną.
Ja dodałam jeszcze śmietanę. Przepyszne placuszki! Bardzo fajne przepisy 🙂
Bardzo mi miło. Dziękuję! I cieszę się bardzo, że smakowały
Można dodać cebulę?
tak, oczywiście.
Dzisiaj na obiad zrobiłam placuszki, bardzo smaczne i delikatne. W mojej kuchni nie używałam cukinii, ale teraz polubiłam.
Gorąco polecam.
Zrobiłam, są super. Tylko nie wiem jak załączyć zdjęcie ?
Mmm pychota, ja wybieram dodatek fety 🙂
Ja właśnie od dzieciństwa lubię placuszki z cukinii. Sama już wtedy robiłam całej rodzinie. 🙂
Wyglądają bardzo smacznie. Moja córka jest ogromnym niejadkiem, a placuszki to jedna z potraw, które lubi. Przepis na pewno wypróbuje.
Większość dzieci placki uwielbia i je w nich takie rzeczy których normalnie by nie tknęło… jak np cukinie 😉