fbpx

Placki z kalafiora – 10 minut

przepis

Z czym kojarzy Ci się „szybki obiad”? Ja, odkąd założyłam mój środowy cykl z obiadami na ekspresie (co środę nowy, tutaj wszystkie szybkie obiady) to zauważyłam, że wciąż moje myśli jakoś tak samoistnie biegną do makaronu lub do placków ? Dwa najprostsze sposoby na wyczarowanie obiadu w 10 minut i to z opcją WOW. Jako, że placków już dawno nie było, to dziś podrzucam Wam pomysł na placki z kalafiora. Polecam zrobić na mące orkiszowej, ale pszenna też da radę.

A jak już przetestujecie placki z kalafiora to koniecznie sprawdźcie też placki z kukurydzy. Są fenomenalne!

 

Placki z kalafiora

  • 160 g surowego kalafiora
  • 2 łyżki mąki orkiszowej (ewentualnie pszennej)
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół małej cebuli
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • sól (ok. ćwierć łyżeczki) i świeżo zmielony pieprz
  • oliwa do smażenia

Mocno rozgrzać oliwę na patelni. Kalafiora umyć, osuszyć i zetrzeć na małych oczkach tarki. Przełożyć do miski, dodać obie przesiane mąki, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, całe jajko oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron do zarumienienia.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Placki z kalafiora surowego

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Placki z kalafiora
Data
Ocena
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

1 komentarz

  • Marlena 11 lipca 2020 o 12:50 Odpowiedz

    Ja bardzo lubię kalafiora i staram się go przygotowywać często w moim domu. Próbowaliśmy już go w różnych wersjach, bo często szukam nowych przepisów, by urozmaicać nasze obiady. Placuszki z kalafiora przygotowywałam pierwszy raz i jestem zachwycona 🙂 ich dużą zaletą jest nie tylko smak,ale również czas przygotowania 🙂

MENU