- Potrzebny czas: 25 minut
- Porcja: ok 8 placków
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 15 września 2017
3 gwiazdki 2 ocenyMięciutkie, delikatne w środku, z wierzchu z lekko chrupiącą skórką – rewelacyjne placki z kaszy jaglanej. Możecie zajadać je same, serwować jako niesztampowy dodatek do obiadu lub nawet zrobić wersję na słodko 🙂 Zdrowiej niż tradycyjne placki z mąki i jaj i chyba jak dla mnie – nawet jeszcze lepiej. Placki smakowały nam też po kilku godzinach na zimno, choć oczywiście po efekcie chrupiącej skórki zostaje tylko wspomnienie ;P
Jeśli szykujecie placki na śniadanie i zależy Wam na czasie rano to wieczorem należy przesiać i wymieszać suche składniki (obie mąki, proszek do pieczenia; zostawić na blacie) oraz ugotować i zmiksować kaszę z mlekiem, olejem i przyprawami (zostawić w lodówce na noc). Rano tylko połączyć składniki i usmażyć.
Przepis znalazł się w zestawieniu trzech pysznych propozycji na ciepłe śniadanka dla maluchów w moim gościnnym wpisie na Malinowej Planecie. Bardzo polecam zarówno sam artykuł jak i pozostałe dwa Wysmakowane przepisy: Muffinki z płatków owsianych oraz Błyskawiczne bułeczki. Nie tylko dla najmłodszych. Ja wszystkie trzy śniadanka spałaszowałam równie ochoczo.
Placki z kaszy jaglanej
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 70 ml mleka
- olej z winogron
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- łyżka posiekanego szczypiorku
Przesiać suche składniki (obie mąki, proszek do pieczenia) i dokładnie wymieszać. Kaszę opłukać na sitku bieżącą, chłodną wodą. Przelać wrzątkiem i przełożyć do garnuszka z gotującą się, osoloną wodą. Ugotować do miękkości. Lekko ostudzić i zmiksować blenderem ręcznym z dodatkiem mleka, soli, pieprzu i łyżki oleju. Wmieszać łyżką suche składniki oraz szczypiorek.
Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju. Nakładać po czubatej łyżce ciasta i smażyć po 2 minuty na stronę do ładnego zarumienienia się placków.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
20 Responses
Wyglądają bosko 🙂
Ze szczypiorkiem nie jadałam , ale lubię jedno i drugie 😉
Mało odkrywcze? Może i przepis popularny, ale wykonany perfekcyjnie! I bardzo dobrze, że wrzucasz takie przepisy, zdrowa alternatywa placków powinna być znana każdemu ! A ich smak również 🙂
Super. Dziękuję za miły komentarz 🙂
Muszę je zrobić !
zdecydowanie lubię 🙂 super pomysł na śniadanie czy podwieczorek
Jadłbym w ciemno. 😉
Fajny przepis jak kocham kaszę jaglaną tak placków z kaszyi jaglanej jeszcze nie próbowałam także pomyślę o Twoim przepisie.
Koniecznie beda goscic na moim stole 😀
Muszę takie przygotować, przerzucić się na kasze jaglaną, bo jest zdrowa i pożywna. Mam plan żeby schudnąć :).
Nigdy nie jadłam placków z kaszy. Te wyglądają przepysznie, muszą spróbować.
Placki na bazie kasz odkryłam stosunkowo niedawno, ale bardzo je polubiłam! Świetne jest to, że w zależności od dodatków mogą przybierać całkowicie inny charakter!
Dokładnie tak 🙂 Sama nie wiem czy wole na słono czy ba słodko
Uwielbiam potrawy z kaszy.
Fantastyczne i w sumie nadają się też na lekki obiad.
O tak, jak najbardziej 🙂
Bardzo lubię tradycyjne placuszki, więc pewnie i te zjadłabym z miłą chęcią 😀 Tym bardziej, że kusisz tę chrupiącą skórką 🙂 Nie znałam tego przepisu 🙂
Mało odkrywcze
Aniu może dla Ciebie jako zaawansowanej kucharki. Myślę że nie wszyscy znają przepis. 😉
Nie wiem jak można napisać cos takiego. Dla mnie te placki to super odkrycie. Są pyszne!