fbpx

Placki z kaszy jaglanej

przepis

Mięciutkie, delikatne w środku, z wierzchu z lekko chrupiącą skórką – rewelacyjne placki z kaszy jaglanej. Możecie zajadać je same, serwować jako niesztampowy dodatek do obiadu lub nawet zrobić wersję na słodko 🙂 Zdrowiej niż tradycyjne placki z mąki i jaj i chyba jak dla mnie – nawet jeszcze lepiej. Placki smakowały nam też po kilku godzinach na zimno, choć oczywiście po efekcie chrupiącej skórki zostaje tylko wspomnienie ;P
Jeśli szykujecie placki na śniadanie i zależy Wam na czasie rano to wieczorem należy przesiać i wymieszać suche składniki (obie mąki, proszek do pieczenia; zostawić na blacie) oraz ugotować i zmiksować kaszę z mlekiem, olejem i przyprawami (zostawić w lodówce na noc). Rano tylko połączyć składniki i usmażyć.

Przepis znalazł się w zestawieniu trzech pysznych propozycji na ciepłe śniadanka dla maluchów w moim gościnnym wpisie na Malinowej Planecie (Wow! Dumna!). Bardzo polecam zarówno sam artykuł jak i pozostałe dwa Wysmakowane przepisy: Muffinki z płatków owsianych oraz Błyskawiczne bułeczki. Nie tylko dla najmłodszych. Ja wszystkie trzy śniadanka spałaszowałam równie ochoczo ?.

Placki z kaszy jaglanej

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 70 ml mleka
  • olej z winogron
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka posiekanego szczypiorku

Przesiać suche składniki (obie mąki, proszek do pieczenia) i dokładnie wymieszać. Kaszę opłukać na sitku bieżącą, chłodną wodą. Przelać wrzątkiem i przełożyć do garnuszka z gotującą się, osoloną wodą. Ugotować do miękkości. Lekko ostudzić i zmiksować blenderem ręcznym z dodatkiem mleka, soli, pieprzu i łyżki oleju. Wmieszać łyżką suche składniki oraz szczypiorek.

Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju. Nakładać po czubatej łyżce ciasta i smażyć po 2 minuty na stronę do ładnego zarumienienia się placków.

placki z kaszy jaglanej

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
placki z kaszy jaglanej
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 30 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

20 komentarzy

  • Pośredniczka książek 6 listopada 2017 o 08:31 Odpowiedz

    Wyglądają bosko 🙂

  • krystynabozenna 5 listopada 2017 o 11:09 Odpowiedz

    Ze szczypiorkiem nie jadałam , ale lubię jedno i drugie 😉

  • Jull Krajewska 5 listopada 2017 o 10:10 Odpowiedz

    Mało odkrywcze? Może i przepis popularny, ale wykonany perfekcyjnie! I bardzo dobrze, że wrzucasz takie przepisy, zdrowa alternatywa placków powinna być znana każdemu ! A ich smak również 🙂

    • Wysmakowane 5 listopada 2017 o 22:43 Odpowiedz

      Super. Dziękuję za miły komentarz 🙂

  • Jull Krajewska 8 października 2017 o 21:42 Odpowiedz

    Muszę je zrobić !

  • Dorota z kobietytomy.pl 19 września 2017 o 08:16 Odpowiedz

    zdecydowanie lubię 🙂 super pomysł na śniadanie czy podwieczorek

  • Bielecki.es 18 września 2017 o 21:13 Odpowiedz

    Jadłbym w ciemno. 😉

  • s 18 września 2017 o 10:07 Odpowiedz

    Fajny przepis jak kocham kaszę jaglaną tak placków z kaszyi jaglanej jeszcze nie próbowałam także pomyślę o Twoim przepisie.

  • Monika 18 września 2017 o 10:00 Odpowiedz

    Koniecznie beda goscic na moim stole 😀

  • Świat Toli 18 września 2017 o 09:52 Odpowiedz

    Muszę takie przygotować, przerzucić się na kasze jaglaną, bo jest zdrowa i pożywna. Mam plan żeby schudnąć :).

  • TosiMama 17 września 2017 o 20:18 Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam placków z kaszy. Te wyglądają przepysznie, muszą spróbować.

  • Nihil Novi 16 września 2017 o 15:51 Odpowiedz

    Placki na bazie kasz odkryłam stosunkowo niedawno, ale bardzo je polubiłam! Świetne jest to, że w zależności od dodatków mogą przybierać całkowicie inny charakter!

    • Wysmakowane 16 września 2017 o 16:37 Odpowiedz

      Dokładnie tak 🙂 Sama nie wiem czy wole na słono czy ba słodko

  • Izabela 16 września 2017 o 14:26 Odpowiedz

    Uwielbiam potrawy z kaszy.

  • Monika 15 września 2017 o 16:24 Odpowiedz

    Fantastyczne i w sumie nadają się też na lekki obiad.

    • Wysmakowane 15 września 2017 o 18:02 Odpowiedz

      O tak, jak najbardziej 🙂

  • Elf Naczi 15 września 2017 o 14:28 Odpowiedz

    Bardzo lubię tradycyjne placuszki, więc pewnie i te zjadłabym z miłą chęcią 😀 Tym bardziej, że kusisz tę chrupiącą skórką 🙂 Nie znałam tego przepisu 🙂

  • Ania 15 września 2017 o 09:01 Odpowiedz

    Mało odkrywcze

    • Wysmakowane 15 września 2017 o 09:11 Odpowiedz

      Aniu może dla Ciebie jako zaawansowanej kucharki. Myślę że nie wszyscy znają przepis. 😉

    • Basia 21 września 2019 o 10:56 Odpowiedz

      Nie wiem jak można napisać cos takiego. Dla mnie te placki to super odkrycie. Są pyszne!

MENU