Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Placki z kukurydzy i twarogu – 10 minut

4,9
4,9 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Obiad na prawdziwym ekspresie. Placki z kukurydzy z puszki. Z rzeczy koniecznych potrzebujecie tylko kukurydzę, twaróg i jajka. Zioła możecie użyć dowolne, przyprawy też. Mi placki najbardziej smakują w wersji rodzimej z dużą ilością natki i koperku, doprawione mocno czosnkiem. Albo, alternatywnie, lekko orientalnie z curry, kuminem i sporą ilością kolendry. I tą wersję właśnie podaję poniżej. Możecie jednak kombinować z dowolnymi dodatkami, zgodnie z Waszym gustem. Kurkumę polecam dodać w każdej wersji, choćby dla uzyskania ślicznego, żółtego koloru placków.

 

Wszystkie wysmakowane placki tutaj: PLACKI. Jeśli lubisz wytrawne, to koniecznie wypróbuj też Fuczki i Placki z kaszy jaglanej.

 

Placki z kukurydzy

  • oliwa do smażenia
  • kilka gałązek rozmarynu
  • puszka kukurydzy
  • 2 jajka
  • duży ząbek czosnku
  • 200 g twarogu pełnotłustego
  • przyprawy: po dużej szczypcie kurkumy, curry, pieprzu czarnego, kuminu, sól do smaku
  • pełna łyżka mąki do zagęszczenia – wedle potrzeb
  • 2 łyżki świeżych ziół: kolendra/ natka/ koperek lub inne zioła

Na patelni rozgrzać mocno cienką warstwę oliwy z gałązkami rozmarynu. Kukurydzę dobrze odsączyć z zalewy. Przełożyć do pojemnika do miksowania. Dodać całe jajka, posiekany czosnek, twaróg i przyprawy. Zblendować wedle upodobań: na gładką masę lub niedokładnie. Dodać tyle mąki, by uzyskać dość gęstą konsystencję (możliwe, że nie będzie potrzebna). Wybrane zioła posiekać drobno i dodać do masy. Wymieszać. Z patelni zdjąć rozmaryn. Masę nakładać łyżką na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażyć do lekkiego zarumienienia z obu stron.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Placki z kukurydzy szybkie proste

Inspiracja na przepis z bloga Justyny Kucharzyca

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
4,9 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g