Autor Wysmakowane 29 kwietnia 2020
Obiad na prawdziwym ekspresie. Placki z kukurydzy z puszki. Z rzeczy koniecznych potrzebujecie tylko kukurydzę, twaróg i jajka. Zioła możecie użyć dowolne, przyprawy też. Mi placki najbardziej smakują w wersji rodzimej z dużą ilością natki i koperku, doprawione mocno czosnkiem. Albo, alternatywnie, lekko orientalnie z curry, kuminem i sporą ilością kolendry. I tą wersję właśnie podaję poniżej. Możecie jednak kombinować z dowolnymi dodatkami, zgodnie z Waszym gustem. Kurkumę polecam dodać w każdej wersji, choćby dla uzyskania ślicznego, żółtego koloru placków.
Wszystkie wysmakowane placki tutaj: PLACKI. Jeśli lubisz wytrawne, to koniecznie wypróbuj też Fuczki i Placki z kaszy jaglanej.
Placki z kukurydzy
- oliwa do smażenia
- kilka gałązek rozmarynu
- puszka kukurydzy
- 2 jajka
- duży ząbek czosnku
- 200 g twarogu pełnotłustego
- przyprawy: po dużej szczypcie kurkumy, curry, pieprzu czarnego, kuminu, sól do smaku
- pełna łyżka mąki do zagęszczenia – wedle potrzeb
- 2 łyżki świeżych ziół: kolendra/ natka/ koperek lub inne zioła
Na patelni rozgrzać mocno cienką warstwę oliwy z gałązkami rozmarynu. Kukurydzę dobrze odsączyć z zalewy. Przełożyć do pojemnika do miksowania. Dodać całe jajka, posiekany czosnek, twaróg i przyprawy. Zblendować wedle upodobań: na gładką masę lub niedokładnie. Dodać tyle mąki, by uzyskać dość gęstą konsystencję (możliwe, że nie będzie potrzebna). Wybrane zioła posiekać drobno i dodać do masy. Wymieszać. Z patelni zdjąć rozmaryn. Masę nakładać łyżką na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażyć do lekkiego zarumienienia z obu stron.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
Inspiracja na przepis z bloga Justyny Kucharzyca