Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Placki z serem żółtym na słono

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Proste, szybkie, wytrawne placki z serem żółtym. W środku miękkie, z wierzchu skorupka przypominająca nieco taką z brzegu pizzy. Najlepsze zaraz po zrobieniu, gorące, prosto z patelni, z cudownie ciągnącym się, roztopionym serem. Można je zajadać same lub z dowolnym sosem/ dipem. Zazwyczaj serwuję takie kolacyjne, ale ostatnio wjechały nawet obiadowo w towarzystwie pesto bazyliowego do maczania i z dużą ilością świeżych warzyw na talerzach. Z podanych proporcji wyszła mi porcja dla trzech osób (jakieś 12 placków). Przyprawy możecie dowolnie modyfikować wedle własnych preferencji. Ser dobrze jest użyć twardy, o zdecydowanym smaku (typu cheddar), ale może być też „zwykły” ser żółty jak np. gouda.

Placki z serem żółtym na słono

  • 200 ml maślanki
  • przyprawy: 2/3 łyżeczki soli, po 1/3 łyżeczki pieprzu, oregano, papryki słodkiej, odrobina chilli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
  • 125 g sera żółtego w kostce
  • ok 200 g mąki
  • oliwa do smażenia

Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko do miski. Dodać przyprawy i cukier i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ser żółty starty na dużych oczkach i maślankę. Zagnieść ciasto.

Na patelni mocno rozgrzać oliwę. Z ciasta formułować niewielkie kulki, cienko je rozpłaszczając w dłoniach i smażyć pod przykryciem z obu stron po ok 3 min na stronę.

Placki z serem żółtym na słonoPlacki z serem żółtym na ostro

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

    1. To bądź dobrą żoną i mu zrób 😉 Są tak ekspresowe i proste, że aż szkoda nie wykorzystać okazji do mężowego zachwytu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami