- Potrzebny czas: 15 minut
- Porcja: ok 12 sztu
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 21 sierpnia 2019
Proste, szybkie, wytrawne placki z serem żółtym. W środku miękkie, z wierzchu skorupka przypominająca nieco taką z brzegu pizzy. Najlepsze zaraz po zrobieniu, gorące, prosto z patelni, z cudownie ciągnącym się, roztopionym serem. Można je zajadać same lub z dowolnym sosem/ dipem. Zazwyczaj serwuję takie kolacyjne, ale ostatnio wjechały nawet obiadowo w towarzystwie pesto bazyliowego do maczania i z dużą ilością świeżych warzyw na talerzach. Z podanych proporcji wyszła mi porcja dla trzech osób (jakieś 12 placków). Przyprawy możecie dowolnie modyfikować wedle własnych preferencji. Ser dobrze jest użyć twardy, o zdecydowanym smaku (typu cheddar), ale może być też „zwykły” ser żółty jak np. gouda.
Placki z serem żółtym na słono
- 200 ml maślanki
- przyprawy: 2/3 łyżeczki soli, po 1/3 łyżeczki pieprzu, oregano, papryki słodkiej, odrobina chilli
- 1/2 łyżeczki cukru
- po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
- 125 g sera żółtego w kostce
- ok 200 g mąki
- oliwa do smażenia
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko do miski. Dodać przyprawy i cukier i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ser żółty starty na dużych oczkach i maślankę. Zagnieść ciasto.
Na patelni mocno rozgrzać oliwę. Z ciasta formułować niewielkie kulki, cienko je rozpłaszczając w dłoniach i smażyć pod przykryciem z obu stron po ok 3 min na stronę.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
4 odpowiedzi
Pyszne, smakują trochę jak brzegi pizzy z serem 🙂
Coś w tym jest 😉
Mój mąż byłby nimi zachwycony!
To bądź dobrą żoną i mu zrób 😉 Są tak ekspresowe i proste, że aż szkoda nie wykorzystać okazji do mężowego zachwytu 😉