
Autor Wysmakowane 9 września 2020
Placki ziemniaczane z cukinią na szybki obiad czy kolację. Cukinia świetnie sprawdza się jako kluczowy lub dodatkowy składnik w różnego rodzaju racuchach. Były już pieczone placki z cukinią i z dynią, placki z cukinią i marchewką, a także chrupiące orientalne placki warzywne. Dziś za to mam dla Was cukinię w kolejnej plackowej odsłonie, tym razem w towarzystwie ziemniaków.
Placki ziemniaczane z cukinią
- 250 g cukinii
- 300 g ziemniaków
- duże jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- po 1/3 łyżeczki majeranku, czosnku i słodkiej papryki
- olej do smażenia (u mnie zazwyczaj rzepakowy)
Ziemniaki obrać i umyć. Cukinię umyć. Oba warzywa zetrzeć na małych oczkach tarki. Lekko odcisnąć z nadmiaru wody i włożyć do miski. Dodać wszystkie pozostałę składniki i dokładnie wymieszać. Wykładać łyżką na mocno rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Smażyć z obu stron na rumiano. Po usmażeniu, odłożyć na chwilę na talerzyk wyłożony ręczniczkiem papierowym, do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Do placków świetnie pasuje dip czosnkowy lub jogurtowy.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
2 Responses
Ja bardzo lubię cukinię, więc często wykorzystuję ją w kuchni. Przepis na placki z cukinią znalazłam rok temu. Na początku trochę się obawiałam, bo cukinia jest bardzo soczysta, ale postanowiłam spróbować. Moje dzieci były zachwycone. Uwielbiają placki ziemniaczane, więc w takiej formie również im smakowały. Ja podaje je z jogurtem naturalnym. Przepis na stałe zagościł w moim domu 🙂
Super sprawa. Jakoś w plackach dzieci zajadają rzeczy których normalnie by nie tknęły (jak u nas z cukinia ;))