Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Placki ziemniaczane z pesto z pietruszki

4.4
Rated 4.4 out of 5
4.4 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ja nie wiem co placki ziemniaczane mają w sobie takiego, ale ja je po prostu uwielbiam. Zarówno w wersji na słono, jak i na słodko (KLIK). Tym razem serwuję placki ziemniaczane z pesto z pietruszki i migdałów. Placki z tego przepisu są ślicznie żółciutkie. Nie są bardzo cienkie, przez co zostają mięciutkie w środku, zaś delikatnie chrupkie z zewnątrz. Jeśli wolicie, możecie zrobić placki cieńsze by były całe chrupiące. Możecie też zetrzeć je na dużych oczkach tarki. Będą wtedy mniej delikatne, ale za to bardziej chrupkie z zewnątrz niż te starte na małych oczkach. Placki najlepsze są natychmiast po zdjęciu z patelni.

Placki ziemniaczane z pesto z pietruszki

  • 2 duże ziemniaki
  • ½ niewielkiej marchewki
  • ½ cebuli
  • 2 małe jajka rozm S
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej (ok 30 g)
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne, świeżo zmielony czarny pieprz i duża szczypta gałki muszkatułowej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • do podania: 1 łyżeczka skórki startej z cytryny i świeżo zmielony pieprz

Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełożyć na sitko i zostawić na 15 minut (w tym czasie przygotować pesto z przepisu poniżej). Po tym czasie mocno odcisnąć nadmiar wody i przełożyć warzywa do sporej miski. Dodać jajka, mąkę i wszystkie przyprawy. Wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Smażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju, po około 3 minuty na stronę. Po smażeniu odkładać placki na chwilę na ręczniczek papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Usmażone placki ułożyć na talerzu przykrytym papierową serwetką, by wchłonęła nadmiar tłuszczu. Placki wykładać na talerz i podawać z pesto, oprószone świeżo zmielonym pieprzem. I skórką startą z cytryny.

Pesto z pietruszki z migdałami

  • ½ pęczka natki pietruszki
  • garść płatków migdałów
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • mały ząbek czosnku
  • sól
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • ewentualnie łyżka przegotowanej wody

Przygotować pesto (można dzień wcześniej lub bezpośrednio przed podaniem). Płatki migdałów podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Zmiksować blenderem na gładką masę z resztą składników. Miksować krótko, długie miksowanie sprawia, że natka zwiędnie i straci smak. Posolić do smaku i ewentualnie dodać odrobinę wody jeśli wyjdzie za gęste.

placki ziemniaczane z pesto z pietruszki

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.4
Rated 4.4 out of 5
4.4 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 odpowiedzi

    1. Bardzo odświeża, jakby nie patrzeć, niezbyt lekkie placki ziemniaczane. Moim zdaniem kompozycja wyszła zacnie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami