Autor Wysmakowane 6 listopada 2017
Ja nie wiem co placki ziemniaczane mają w sobie takiego, ale ja je po prostu uwielbiam. Zarówno w wersji na słono, jak i na słodko (KLIK). Tym razem serwuję placki ziemniaczane z pesto z pietruszki i migdałów. Placki z tego przepisu są ślicznie żółciutkie. Nie są bardzo cienkie, przez co zostają mięciutkie w środku, zaś delikatnie chrupkie z zewnątrz. Jeśli wolicie, możecie zrobić placki cieńsze by były całe chrupiące. Możecie też zetrzeć je na dużych oczkach tarki. Będą wtedy mniej delikatne, ale za to bardziej chrupkie z zewnątrz niż te starte na małych oczkach. Placki najlepsze są natychmiast po zdjęciu z patelni.
Placki ziemniaczane z pesto z pietruszki
- 2 duże ziemniaki
- ½ niewielkiej marchewki
- ½ cebuli
- 2 małe jajka rozm S
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej (ok 30 g)
- przyprawy: sól, pieprz cayenne, świeżo zmielony czarny pieprz i duża szczypta gałki muszkatułowej
- olej rzepakowy do smażenia
- do podania: 1 łyżeczka skórki startej z cytryny i świeżo zmielony pieprz
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełożyć na sitko i zostawić na 15 minut (w tym czasie przygotować pesto z przepisu poniżej). Po tym czasie mocno odcisnąć nadmiar wody i przełożyć warzywa do sporej miski. Dodać jajka, mąkę i wszystkie przyprawy. Wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Smażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju, po około 3 minuty na stronę. Po smażeniu odkładać placki na chwilę na ręczniczek papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Usmażone placki ułożyć na talerzu przykrytym papierową serwetką, by wchłonęła nadmiar tłuszczu. Placki wykładać na talerz i podawać z pesto, oprószone świeżo zmielonym pieprzem. I skórką startą z cytryny.
Pesto z pietruszki z migdałami
- ½ pęczka natki pietruszki
- garść płatków migdałów
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- mały ząbek czosnku
- sól
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- ewentualnie łyżka przegotowanej wody
Przygotować pesto (można dzień wcześniej lub bezpośrednio przed podaniem). Płatki migdałów podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Zmiksować blenderem na gładką masę z resztą składników. Miksować krótko, długie miksowanie sprawia, że natka zwiędnie i straci smak. Posolić do smaku i ewentualnie dodać odrobinę wody jeśli wyjdzie za gęste.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
8 odpowiedzi
Wygląda bardzo smakowicie. Ciekawa jestem, czy mój blender rozdrobnionyskładniki na pesto, ostatnio coraz gorzej sobie radzi. Jedynie gotowane warzywa czy owoce miksuje fajnie. ?
Jestem na tak, placki uwielbiamy ale z pesto to bedzie nowosc
Mniam! wygląda pysznie 🙂
Pesto używam do makaronu. Twój pomysł jest mi nieznany.
Och, jak ja dawno nie jadłam placków ziemniaczanych. Twoje wyglądają obłędnie i zapewne smakują wybornie ?
Dzięki za przepis postaram się go jak najszybciej wypróbować 😉
Jak tylko zobaczyłam przepis mówię jestem ZA, ale bez pietruszki JEDNAKŻE, to pesto brzmi intrygująco ! 😀
Bardzo odświeża, jakby nie patrzeć, niezbyt lekkie placki ziemniaczane. Moim zdaniem kompozycja wyszła zacnie 😉