Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Placuszki na kefirze – przepis podstawowy najlepszy

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Placuszki na kefirze. Pulchne, mięciutkie i delikatne. Cudowne na słodkie śniadanie. Robi się je dosłownie moment, tylko pamiętajcie by wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej wszystkie składniki, by miały czas dojść do temperatury pokojowej. By placuszki na kefirze wyszły idealnie pulchne, ważne jest dokładne ubicie białek na naprawdę stabilną masę. Do tego odrobina sody i proszku do pieczenia i mamy placuszki idealne. Jeśli macie ochotę to do podstawowego ciasta możecie dodać kawałki jabłek, bananów, jagód czy innych owoców.  Owoce dodajemy na koniec i bardzo delikatnie mieszamy je z masą, starając się, by białka jak najmniej opadły.

 

Sprawdź też ponad 25 innych przepisów na wysmakowane placki na słodko i na słono. Tag: PLACKI. Nie pomiń najpopularniejszych na blogu puszystych placków jogurtowych. Biją rekordy popularności… i ciężko się temu dziwić 😉

 

Placuszki na kefirze

  • 180 g mąki pszennej (przelicznik na szklanki -> MIARY)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki sody
  • 400 ml kefiru w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • tłuszcz do smażenia (polecam smażenie na maśle klarowanym)

 

Zacząć od nagrzewania natłuszczonej patelni. Im lepiej będzie nagrzana tym lepiej.

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać do miski i wymieszać. Do osobnej miski wbić same żółtka. Dodać cukier i kefir. Roztrzepać trzepaczką (nie używać miksera). Następnie dodać suche składniki i ponownie roztrzepać, tylko do połączenia. W osobnej misce ubić na sztywno białka z dodatkiem soli. Białka przełożyć do masy. Wlać aromat i wszystko razem bardzo delikatnie wymieszać. Masę wykładać łyżką na mocno nagrzaną patelnię. Gdy lekko podrosną i się zarumienią obracać na drugą stronę. Po usmażeniu odłożyć na chwilę na ręczniczek papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Placuszki na kefirze - przepis podstawowy najlepszy

 

Pomysły na placki i inne śniadania dla najmłodszych na start rozszerzania diety tutaj.

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami