Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Podpalany makaron z łososiem

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Dziś coś extra! Makaron z łososiem wędzonym i świeżym w doskonałym maślanym sosie na bazie podpalanej brandy (znany już Wam z Makaronu z kurkami). Z dodatkiem orzechowej posypki całość skomponowała mi się w rewelacyjne danie. Przepyszne i do przygotowania w max 20 minut. Makaron opracowałam na finał makaronowych mistrzostw Polski, do którego udało mi się w tym roku dostać. Wprawdzie nie stanęłam na podium, ale zebrałam za makaron dużo ciepłych słów od jury. Poziom mistrzostw był bardzo wysoki, konkurencja wybitna i profesjonalna. Samo wejście do finału i gotowanie dla jury – WOW! Spróbujcie makaron, bo naprawdę warto!

Podpalany makaron z łososiem wędzonym i świeżym

  • 80 g wędzonego łososia
  • 200 g łososia surowego z skórą
  • oliwa extra virgin
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka pestek dyni
  • duża szczypta tymianku
  • niewielka szalotka
  • 80 g sera typu gorgonzolla
  • 120 g makaronu tagliatelle
  • pełna łyżka pesto czerwonego
  • 30 g masła klarowanego
  • 30 ml brandy
  • sól, pieprz,
  • łyżka kaparów
  • rukola
  • świeża bazylia
  • opcjonalnie do podania – oliwa truflowa i świeże papryczki chilli

Świeżego łososia umyć, osuszyć, delikatnie oprószyć solą i pieprzem, natrzeć oliwą extra virgin. Wędzonego łososia niezbyt drobno podzielić.

Orzechy i pestki dyni posiekać drobno. Wymieszać w małej miseczce z dodatkiem soli i dużej szczypty tymianku. Zdjąć z patelni  i zwiększyć moc grzania na najwyższą. Usmażyć świeżego łososia. Najpierw skórą do dołu 5 min, obrócić i smażyć na drugiej stronie 4 min, na koniec zdjąć skórę, obrócić i smażyć jeszcze 2 min. Rozdrobnić. W międzyczasie przygotować resztę składników (pokruszyć ser, posiekać szalotkę w drobną kostkę) oraz ugotować makaron al. dente. Odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka i wymieszać z pesto. Trzymać pod przykryciem.

Na dużej patelni roztopić masło. Wlać brandy i podpalić (uwaga, by się nie poparzyć!) zdjąć patelnię z ognia. Gdy płomień zgaśnie dodać ser, kapary odciśnięte z zalewy i szalotkę. Mieszać cały czas aż ser się rozpuści. Dodać oba łososie i delikatnie wymieszać. Podgrzać razem. Zdjąć z ognia. Delikatnie wmieszać rukolę i bazylię. Nakładać na talerze. Posypać orzechową posypką, resztą bazylii, drobno posiekaną papryczką (opcjonalnie), skropić oliwą truflową (opcjonalnie) i podawać od razu.

Makaron z łososiem wędzonym i świeżym

Barilla Cup

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

 

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g