Pogacze serowe – węgierskie słone ciasteczka

przepis

Mianem pogacze określa się na Węgrzech wszelkie grube ciasteczka czy kotleciki. Poniżej prezentuję podstawową, ale przepyszną wersję pogaczy z twarogu z serową posypką. Takie słone ciasteczka to świetna przekąska do podjadania w ciągu dnia czy też do zaserwowania na niezobowiązującej imprezie.

Samo wykonanie zajmuje nie więcej niż 10 minut plus chłodzenie ciasta (można nawet całą dobę) i pieczenie (15 minut). Pogacze serowe najlepsze są na świeżo, po całkowitym ostudzeniu. Choć szczelnie zamknięte, przechowywane w chłodnym (nie w lodówce) miejscu będą dobre przez kilka kolejnych dni.

Pogacze serowe

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag twarogu
  • 25 dag miękkiego masła
  • małe jajko
  • 5 dag ostrego sera żółtego w kostce
  • sól gruboziarnista

Se biały mocno odcisnąć na sitku. Przełożyć do miski do dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać mąkę i bardzo miękkie masło. Wyrobić krótko do otrzymania jednolitego ciasta. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować (podsypując mąką w razie konieczności) na grubość ok 1 cm. Wycinać krążki (foremką lub np. kieliszkiem) o średnicy ok 3-4 cm. Ciasteczka układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem, obsypać solą i serem startym na niewielkich oczkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i zapiekać ok 15 minut. (na 3 ostatnie minuty włączyć funkcję grilla by pogacze ładnie się zarumieniły.

pogacze z twarogusłone ciasteczka pogaczewęgierskie pogacze serowe

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Pogacze serowe – węgierskie słone ciasteczka
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 24 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

7 komentarzy

  • Halina 4 października 2019 o 13:26 Odpowiedz

    Zrobiłam ale mi tak nie wyrosły, ciasto było mokre wydaje mi się że za dużo masła, coś zle zrobiłam?? A ser ma być chud??

    • Wysmakowane 4 października 2019 o 13:28 Odpowiedz

      Użyłam sera półtłustego. Podane proporcje są właściwe, dokładnie z takich robiłam. Czy użyła pani pełnotłustego masła?

      • Halina 4 października 2019 o 13:58 Odpowiedz

        Masło łowickie extra 82 %, wydaje mi się ze są za tłuste ale może tak ma być.

        • Wysmakowane 4 października 2019 o 16:34 Odpowiedz

          Masło ok. Są dość maślane ale nie powiedziałabym ze „tłuste”. Coś musiało pójść nie tak, zwłaszcza ze nie wyrosły.

  • Olga 3 stycznia 2019 o 10:06 Odpowiedz

    W Budapeszcie się tym zajadałam, ale nie mogłam nigdzie znaleźć nazwy. Dziękuję <3

  • Arabeska 10 sierpnia 2018 o 15:52 Odpowiedz

    Wracam do tego przepisu co najmniej raz w miesiącu, a jak ostatnio byli znajomi i nie było pogaczy to mi tak marudzili, że musiałam zrobić na kolejne. Naprawdę genialny patent!

  • Ania 28 kwietnia 2018 o 23:44 Odpowiedz

    Ciasteczka wyglądają apetycznie. Świetny przepis, wart wykonania 🙂

MENU