- Potrzebny czas: 25 min + godzina chłodzenia
- Porcja: ok 20 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 3 lipca 2017
Mianem pogacze określa się na Węgrzech wszelkie grube ciasteczka czy kotleciki. Poniżej prezentuję podstawową, ale przepyszną wersję pogaczy z twarogu z serową posypką. Takie słone ciasteczka to świetna przekąska do podjadania w ciągu dnia czy też do zaserwowania na niezobowiązującej imprezie.
Samo wykonanie zajmuje nie więcej niż 10 minut plus chłodzenie ciasta (można nawet całą dobę) i pieczenie (15 minut). Pogacze serowe najlepsze są na świeżo, po całkowitym ostudzeniu. Choć szczelnie zamknięte, przechowywane w chłodnym (nie w lodówce) miejscu będą dobre przez kilka kolejnych dni.
Pogacze serowe
- 25 dag mąki pszennej
- 25 dag twarogu
- 25 dag miękkiego masła
- małe jajko
- 5 dag ostrego sera żółtego w kostce
- sól gruboziarnista
Se biały mocno odcisnąć na sitku. Przełożyć do miski do dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać mąkę i bardzo miękkie masło. Wyrobić krótko do otrzymania jednolitego ciasta. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować (podsypując mąką w razie konieczności) na grubość ok 1 cm. Wycinać krążki (foremką lub np. kieliszkiem) o średnicy ok 3-4 cm. Ciasteczka układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem, obsypać solą i serem startym na niewielkich oczkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i zapiekać ok 15 minut. (na 3 ostatnie minuty włączyć funkcję grilla by pogacze ładnie się zarumieniły.
11 Responses
Wyrastają bez proszku do pieczenia i bez drożdzy?
tak. świetne są!
Ile mniej więcej sztuk wychodzi z jednej porcji?
Wyszło mi ok. 20 sztuk Ilości zawsze podaję na samej górze, nad przepisem, obok zdjęcia górnego.
Zrobiłam ale mi tak nie wyrosły, ciasto było mokre wydaje mi się że za dużo masła, coś zle zrobiłam?? A ser ma być chud??
Użyłam sera półtłustego. Podane proporcje są właściwe, dokładnie z takich robiłam. Czy użyła pani pełnotłustego masła?
Masło łowickie extra 82 %, wydaje mi się ze są za tłuste ale może tak ma być.
Masło ok. Są dość maślane ale nie powiedziałabym ze „tłuste”. Coś musiało pójść nie tak, zwłaszcza ze nie wyrosły.
W Budapeszcie się tym zajadałam, ale nie mogłam nigdzie znaleźć nazwy. Dziękuję <3
Wracam do tego przepisu co najmniej raz w miesiącu, a jak ostatnio byli znajomi i nie było pogaczy to mi tak marudzili, że musiałam zrobić na kolejne. Naprawdę genialny patent!
Ciasteczka wyglądają apetycznie. Świetny przepis, wart wykonania 🙂