
Autor Wysmakowane 28 listopada 2017
Polędwiczka w cieście francuskim z sosem śliwkowym to propozycja w sam raz na Świąteczny stół. Wbrew pozorom danie robi się dość szybko i jest raczej bezproblemowe. By zminimalizować ilość pracy w dniu podania, część dania można przygotować już wcześniej: nadzienie, sos i obsmażenie polędwiczki. A bezpośrednio przed podaniem już tylko na nałożyć gotowy farsz i ser na mięso, zawinąć w roladę i upiec. By nie zepsuć efektu radzę odczekać z krojeniem kilka minut po wyjęciu rolady z piekarnika – próba krojenia od razu może skończyć się katastrofą (od strony estetycznej i wizualnej). Więcej pomysłów na dania z polędwiczką w roli głównej pod tagiem Polędwiczka
Polędwiczka w cieście francuskim z sosem śliwkowym
- polędwiczka wieprzowa ok 750 g (temperatura pokojowa)
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz i tymianek
- szynka parmeńska ok 100 g
- 100 g sera camembert
- ciasto francuskie
- żółtko
- łyżka mleka
- nadzienie i sos z poniższych przepisów
Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowymi ręczniczkami i wyciąć białe błonki. Natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Rozgrzać dużą suchą patelnię, aż zacznie parować. Lekko zmniejszyć grzanie i obsmażyć polędwiczkę ze wszystkich stron na rumiano. W międzyczasie na desce rozłożyć obok siebie plasterki szynki. Po obsmażeniu, położyć polędwiczkę na szynce w poprzek plasterków. Na wierzchu rozłożyć śliwkowe nadzienie i ser pokrojony w plasterki. Zwinąć szynkę zawijając polędwiczkę z nadzieniem w środku. Tak przygotowaną roladkę owinąć wokół ciastem francuskim dość ciasno zwijając. Przełożyć na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu zrobić delikatne nacięcia i posmarować pędzelkiem żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Obsypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut. Po tym czasie mięso wyjąć na blat i zostawić na co najmniej 10 minut przed pokrojeniem. W tym czasie przygotować sos. Polędwiczkę kroić na grube plastry i podawać polaną sosem śliwkowym.
Nadzienie śliwkowe
- 120 g suszonych śliwek
- 1 łyżeczka masła w temperaturze pokojowej
- 1,5 łyżki powideł śliwkowych
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
Przygotować nadzienie: śliwki drobno posiekać i wymieszać w miseczce z miękkim masłem, powidłami i przyprawami.
Sos do polania
- 4 pełne łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- skórka starta z 1 mandarynki + sok
- 100 ml soku z pomarańczy
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Wszystkie składniki sosu włożyć do niewielkiego garnuszka i gotować na niewielkim ogniu przez około 5 minut.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
5 Responses
Wygląda przepysznie 😀 aż ślinka cieknie.
Pyszny przepis! A na zdjęciach polędwiczka wygląda bardzo smacznie!
Ale narobiłaś smaka … przepis zachowałam i może na święta się skuszę 😀
Uwielbiam takie dania, u nas wczoraj była polędwiczka 🙂
Ale fajny przepis 🙂 I Faktycznie prosty. Zapisuję sobie i zaproponuję mamie,żebyśmy zrobiły na świąteczny stół.