Przepisy

Więcej

Porcja
7-8 osób
Trudność
Średni
Porcja7-8 osób
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Polędwiczka w cieście francuskim z sosem śliwkowym

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Polędwiczka w cieście francuskim z sosem śliwkowym to propozycja w sam raz na Świąteczny stół. Wbrew pozorom danie robi się dość szybko i jest raczej bezproblemowe. By zminimalizować ilość pracy w dniu podania, część dania można przygotować już wcześniej: nadzienie, sos i obsmażenie polędwiczki. A bezpośrednio przed podaniem już tylko na nałożyć gotowy farsz i ser na mięso, zawinąć w roladę i upiec. By nie zepsuć efektu radzę odczekać z krojeniem kilka minut po wyjęciu rolady z piekarnika – próba krojenia od razu może skończyć się katastrofą (od strony estetycznej i wizualnej). Więcej pomysłów na dania z polędwiczką w roli głównej pod tagiem Polędwiczka

Polędwiczka w cieście francuskim z sosem śliwkowym

  • polędwiczka wieprzowa ok 750 g (temperatura pokojowa)
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz i tymianek
  • szynka parmeńska ok 100 g
  • 100 g sera camembert
  • ciasto francuskie
  • żółtko
  • łyżka mleka
  • nadzienie i sos z poniższych przepisów

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowymi ręczniczkami i wyciąć białe błonki. Natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Rozgrzać dużą suchą patelnię, aż zacznie parować. Lekko zmniejszyć grzanie i obsmażyć polędwiczkę ze wszystkich stron na rumiano. W międzyczasie na desce rozłożyć obok siebie plasterki szynki. Po obsmażeniu, położyć polędwiczkę na szynce w poprzek plasterków. Na wierzchu rozłożyć śliwkowe nadzienie i ser pokrojony w plasterki. Zwinąć szynkę zawijając polędwiczkę z nadzieniem w środku. Tak przygotowaną roladkę owinąć wokół ciastem francuskim dość ciasno zwijając. Przełożyć na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu zrobić delikatne nacięcia i posmarować pędzelkiem żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Obsypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut. Po tym czasie mięso wyjąć na blat i zostawić na co najmniej 10 minut przed pokrojeniem. W tym czasie przygotować sos. Polędwiczkę kroić na grube plastry i podawać polaną sosem śliwkowym.

Nadzienie śliwkowe

  • 120 g suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka masła w temperaturze pokojowej
  • 1,5 łyżki powideł śliwkowych
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

Przygotować nadzienie: śliwki drobno posiekać i wymieszać w miseczce z miękkim masłem, powidłami i przyprawami.

Sos do polania

  • 4 pełne łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • skórka starta z 1 mandarynki + sok
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Wszystkie składniki sosu włożyć do niewielkiego garnuszka i gotować na niewielkim ogniu przez około 5 minut.

Świąteczna polędwiczka w cieście francuskim z sosem śliwkowymŚwiąteczny obiad Świąteczna polędwiczka w cieście francuskim z śliwkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

  1. Ale fajny przepis 🙂 I Faktycznie prosty. Zapisuję sobie i zaproponuję mamie,żebyśmy zrobiły na świąteczny stół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami