
Autor Wysmakowane 30 marca 2021
Polędwiczka w marynacie musztardowej wprasza się do Was na obiad. Dla wzmocnienia musztardowego smaku koniecznie zróbcie do niej także sos musztardowy. Polędwiczka zrobiona taką techniką wychodzi idealnie mięciutka i soczysta. Ważne, by dobrze, ale krótko usmażyć ją z wszystkich stron na naprawdę porządnie rozgrzanej patelni, a następnie od razu przełożyć ją do piekarnika, by nie przerywać procesu obróbki cieplnej. Idealnie, jeśli posiadacie patelnię, którą można wsadzić d piekarnika. Jeśli nie, to postępujcie zgodnie z instrukcją poniżej.
Do tak przyrządzonej polędwiczki pasują rozmaite dodatki. Ja podałam moje danie w towarzystwie prostej surówki z białej kapusty (surówka) i z ryżem.
Polędwiczka w marynacie musztardowej
- polędwiczka wieprzowa
- 2/3 łyżeczki oregano
- odrobina chilli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka ostrej musztardy
- łyżeczka miodu
- do podania: sos musztardowy i kapary
Mięso umyć i oczyścić z większych błonek. Polędwiczkę obtoczyć w wszystkich przyprawach (pieprz, oregano i chilli), delikatnie wklepując przyprawy w mięso. Nie solić na tym etapie, dopiero gdy mięso znajdzie się na patelni. W misce wymieszać dokładnie olej z musztardą i z miodem. Polędwiczkę obtoczyć w marynacie. Miskę zakryć folią i odstawić do lodówki, do porządnego zamarynowania. Minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Polędwiczkę dobrze jest ocieplić do temperatury pokojowej przed obróbką cieplną.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (bez termoobiegu) z naczyniem żaroodpornym w środku. Jednocześnie mocno rozgrzać patelnię i włożyć na nią polędwiczkę w całości, razem z marynatą. Dopiero na tym etapie posolić mięso. Polędwiczkę obsmażyć z wszystkich stron do lekkiego zarumienienia, po to, żeby zamknąć pory. Następnie zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 15 minut (lub dłużej, w zależności od wielkości polędwiczki i od tego, jaki stopień wysmażenia chce się uzyskać). Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika i odczekać 5 minut. Pokroić polędwiczkę na plastry. Podawać polaną sosem musztardowym z ulubionymi dodatkami.
Sos musztardowy do mięs
- 100 ml płynnej śmietanki 30%
- 30 ml koniaku
- 2 łyżki musztardy z gorczycą
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Sos przygotować, gdy polędwiczka będzie w piekarniku. Śmietankę wlać do garnuszka. Podgrzać, prawie do wrzenia. Wówczas zmniejszyć moc grzania na prawie najmniejszą i powoli zredukować. Gdy śmietanka zrobi się gęsta, dodać koniak i musztardę. Doprawić do smaku. Chwilę razem podgrzać i zestawić z palnika.
5 Responses
Często korzystam z Pani przepisów na dania mięsne. Zawsze wychodzą, są po prostu pyszne! 😊
Czy polędwiczkę piec pod przykryciem?
Pozdrawiam
Bardzo mi miło 🙂 Pieczemy bez przykrycia. Polędwiczka jest krótko w piekarniku, więc nie ma ryzyka nadmiernego wysuszenia mięsa.
Przepyszna polędwiczka! Sos musztardowy zmienił całkowicie jej charakter. W moim domu często przyrządzam dania mięsne, ale staram się je urozmaicać. Nie wyobrażam sobie jeść codziennie schabowego, choć moi synowie pewnie byliby zadowoleni 🙂 jednak polędwiczka wszystkim również smakuje i na pewno przepis zapiszę na później 🙂
Bardzo dziękuje za podzielenie się pinia. Bardzo się cieszę ze smakowało.
Przepis zapisałam, będę działać 😀