Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Polędwiczka w marynacie musztardowej

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Polędwiczka w marynacie musztardowej wprasza się do Was na obiad. Dla wzmocnienia musztardowego smaku koniecznie zróbcie do niej także sos musztardowy. Polędwiczka zrobiona taką techniką wychodzi idealnie mięciutka i soczysta. Ważne, by dobrze, ale krótko usmażyć ją z wszystkich stron na naprawdę porządnie rozgrzanej patelni, a następnie od razu przełożyć ją do piekarnika, by nie przerywać procesu obróbki cieplnej. Idealnie, jeśli posiadacie patelnię, którą można wsadzić d piekarnika. Jeśli nie, to postępujcie zgodnie z instrukcją poniżej.

Do tak przyrządzonej polędwiczki pasują rozmaite dodatki. Ja podałam moje danie w towarzystwie prostej surówki z białej kapusty (surówka) i z ryżem.

 

Polędwiczka w marynacie musztardowej

  • polędwiczka wieprzowa
  • 2/3 łyżeczki oregano
  • odrobina chilli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka ostrej musztardy
  • łyżeczka miodu
  • do podania: sos musztardowy i kapary

Mięso umyć i oczyścić z większych błonek. Polędwiczkę obtoczyć w wszystkich przyprawach (pieprz, oregano i chilli), delikatnie wklepując przyprawy w mięso. Nie solić na tym etapie, dopiero gdy mięso znajdzie się na patelni. W misce wymieszać dokładnie olej z musztardą i z miodem. Polędwiczkę obtoczyć w marynacie. Miskę zakryć folią i odstawić do lodówki, do porządnego zamarynowania. Minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Polędwiczkę dobrze jest ocieplić do temperatury pokojowej przed obróbką cieplną.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (bez termoobiegu) z naczyniem żaroodpornym w środku. Jednocześnie mocno rozgrzać patelnię i włożyć na nią polędwiczkę w całości, razem z marynatą. Dopiero na tym etapie posolić mięso. Polędwiczkę obsmażyć z wszystkich stron do lekkiego zarumienienia, po to, żeby zamknąć pory. Następnie zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 15 minut (lub dłużej, w zależności od wielkości polędwiczki i od tego, jaki stopień wysmażenia chce się uzyskać). Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika i odczekać 5 minut. Pokroić polędwiczkę na plastry. Podawać polaną sosem musztardowym z ulubionymi dodatkami.

 

Sos musztardowy do mięs

  • 100 ml płynnej śmietanki 30%
  • 30 ml koniaku
  • 2 łyżki musztardy z gorczycą
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sos przygotować, gdy polędwiczka będzie w piekarniku. Śmietankę wlać do garnuszka. Podgrzać, prawie do wrzenia. Wówczas zmniejszyć moc grzania na prawie najmniejszą i powoli zredukować. Gdy śmietanka zrobi się gęsta, dodać koniak i musztardę. Doprawić do smaku. Chwilę razem podgrzać i zestawić z palnika.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Polędwiczka w marynacie musztardowej

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

  1. Przepyszna polędwiczka! Sos musztardowy zmienił całkowicie jej charakter. W moim domu często przyrządzam dania mięsne, ale staram się je urozmaicać. Nie wyobrażam sobie jeść codziennie schabowego, choć moi synowie pewnie byliby zadowoleni 🙂 jednak polędwiczka wszystkim również smakuje i na pewno przepis zapiszę na później 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami