fbpx

Polędwiczka w marynacie musztardowej

przepis

Polędwiczka w marynacie musztardowej wprasza się do Was na obiad. Dla wzmocnienia musztardowego smaku koniecznie zróbcie do niej także sos musztardowy. Polędwiczka zrobiona taką techniką wychodzi idealnie mięciutka i soczysta. Ważne, by dobrze, ale krótko usmażyć ją z wszystkich stron na naprawdę porządnie rozgrzanej patelni, a następnie od razu przełożyć ją do piekarnika, by nie przerywać procesu obróbki cieplnej. Idealnie, jeśli posiadacie patelnię, którą można wsadzić d piekarnika. Jeśli nie, to postępujcie zgodnie z instrukcją poniżej.

Do tak przyrządzonej polędwiczki pasują rozmaite dodatki. Ja podałam moje danie w towarzystwie prostej surówki z białej kapusty (surówka) i z ryżem.

 

Polędwiczka w marynacie musztardowej

  • polędwiczka wieprzowa
  • 2/3 łyżeczki oregano
  • odrobina chilli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka ostrej musztardy
  • łyżeczka miodu
  • do podania: sos musztardowy i kapary

Mięso umyć i oczyścić z większych błonek. Polędwiczkę obtoczyć w wszystkich przyprawach (pieprz, oregano i chilli), delikatnie wklepując przyprawy w mięso. Nie solić na tym etapie, dopiero gdy mięso znajdzie się na patelni. W misce wymieszać dokładnie olej z musztardą i z miodem. Polędwiczkę obtoczyć w marynacie. Miskę zakryć folią i odstawić do lodówki, do porządnego zamarynowania. Minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Polędwiczkę dobrze jest ocieplić do temperatury pokojowej przed obróbką cieplną.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (bez termoobiegu) z naczyniem żaroodpornym w środku. Jednocześnie mocno rozgrzać patelnię i włożyć na nią polędwiczkę w całości, razem z marynatą. Dopiero na tym etapie posolić mięso. Polędwiczkę obsmażyć z wszystkich stron do lekkiego zarumienienia, po to, żeby zamknąć pory. Następnie zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 15 minut (lub dłużej, w zależności od wielkości polędwiczki i od tego, jaki stopień wysmażenia chce się uzyskać). Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika i odczekać 5 minut. Pokroić polędwiczkę na plastry. Podawać polaną sosem musztardowym z ulubionymi dodatkami.

 

Sos musztardowy do mięs

  • 100 ml płynnej śmietanki 30%
  • 30 ml koniaku
  • 2 łyżki musztardy z gorczycą
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sos przygotować, gdy polędwiczka będzie w piekarniku. Śmietankę wlać do garnuszka. Podgrzać, prawie do wrzenia. Wówczas zmniejszyć moc grzania na prawie najmniejszą i powoli zredukować. Gdy śmietanka zrobi się gęsta, dodać koniak i musztardę. Doprawić do smaku. Chwilę razem podgrzać i zestawić z palnika.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Polędwiczka w marynacie musztardowej

 

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Polędwiczka w marynacie musztardowej
Published On

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

3 komentarze

  • Ania 13 kwietnia 2021 o 16:51 Odpowiedz

    Przepyszna polędwiczka! Sos musztardowy zmienił całkowicie jej charakter. W moim domu często przyrządzam dania mięsne, ale staram się je urozmaicać. Nie wyobrażam sobie jeść codziennie schabowego, choć moi synowie pewnie byliby zadowoleni 🙂 jednak polędwiczka wszystkim również smakuje i na pewno przepis zapiszę na później 🙂

    • Wysmakowane 13 kwietnia 2021 o 17:17 Odpowiedz

      Bardzo dziękuje za podzielenie się pinia. Bardzo się cieszę ze smakowało.

  • Pieprzyć z Fantazją 31 marca 2021 o 06:50 Odpowiedz

    Przepis zapisałam, będę działać 😀

MENU