Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Polędwiczki w bazylii i boczku z sosem pieczarkowym

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Delikatne polędwiczki w bazylii i boczku serwowane z sosem pieczarkowym. Szybko, prosto i pysznie. A do tego wspaniale się prezentują. Polędwiczki podajemy z dowolnymi dodatkami. Dobrze będzie pasować zarówno makaron jak i ziemniaki we wszelkich formach od puree po placuszki ziemniaczane. Do tego lekka świeża sałatka i w niecałe pół godziny cały obiad jest gotowy.

Polędwiczki w bazylii i boczku z sosem pieczarkowym

  • 2 małe polędwiczki po 300 g każda (w temperaturze pokojowej)
  • cebula
  • pół pęczka bazylii
  • 10 cienkich plasterków boczku
  • 2 łyżki smalcu
  • 30 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła klarownego
  • 20 dag śmietany kremówki
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka tymianku suszonego

Polędwiczki umyć pod chłodną, bieżącą wodą, wysuszyć papierowymi ręczniczkami i wyciąć grube błonki. Obsypać solą i pieprzem wcierając przyprawy w mięso. Następnie polędwiczki obłożyć dookoła liśćmi bazylii i owinąć plastrami boczku. Na dużej patelni mocno rozgrzać smalec i szybko obsmażyć polędwiczki ze wszystkich stron na rumiano. Zawartość patelni (razem z tłuszczem) przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200 stopniach C przez 12 minut (grzanie góra – dół bez termoobiegu).

W tym czasie na patelni po mięsie przygotować sos. Pieczarki oczyścić i obrać. Pokroić w plasterki (większe w półplasterki). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać ponownie patelnię wraz z masłem. Zeszklić cebulę. Dodać pieczarki. Lekko posolić i doprawić tymiankiem. Smażyć około 10 minut aż do całkowitej miękkości grzybów. Na koniec dodać śmietankę i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Polać polędwiczki i podawać z dowolnymi dodatkami, np. gotowane ziemniaki i sałata z świeżą bazylią.

polędwiczki w bazylii i boczku z sosem pieczarkowympolędwiczki wieprzowe z pieczarkami w bazylii i boczku

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami