Autor Wysmakowane 29 czerwca 2017
Delikatne polędwiczki w bazylii i boczku serwowane z sosem pieczarkowym. Szybko, prosto i pysznie. A do tego wspaniale się prezentują. Polędwiczki podajemy z dowolnymi dodatkami. Dobrze będzie pasować zarówno makaron jak i ziemniaki we wszelkich formach od puree po placuszki ziemniaczane. Do tego lekka świeża sałatka i w niecałe pół godziny cały obiad jest gotowy.
Polędwiczki w bazylii i boczku z sosem pieczarkowym
- 2 małe polędwiczki po 300 g każda (w temperaturze pokojowej)
- cebula
- pół pęczka bazylii
- 10 cienkich plasterków boczku
- 2 łyżki smalcu
- 30 dag pieczarek
- 2 łyżki masła klarownego
- 20 dag śmietany kremówki
- sól i świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka tymianku suszonego
Polędwiczki umyć pod chłodną, bieżącą wodą, wysuszyć papierowymi ręczniczkami i wyciąć grube błonki. Obsypać solą i pieprzem wcierając przyprawy w mięso. Następnie polędwiczki obłożyć dookoła liśćmi bazylii i owinąć plastrami boczku. Na dużej patelni mocno rozgrzać smalec i szybko obsmażyć polędwiczki ze wszystkich stron na rumiano. Zawartość patelni (razem z tłuszczem) przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200 stopniach C przez 12 minut (grzanie góra – dół bez termoobiegu).
W tym czasie na patelni po mięsie przygotować sos. Pieczarki oczyścić i obrać. Pokroić w plasterki (większe w półplasterki). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać ponownie patelnię wraz z masłem. Zeszklić cebulę. Dodać pieczarki. Lekko posolić i doprawić tymiankiem. Smażyć około 10 minut aż do całkowitej miękkości grzybów. Na koniec dodać śmietankę i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Polać polędwiczki i podawać z dowolnymi dodatkami, np. gotowane ziemniaki i sałata z świeżą bazylią.
2 Responses
Polędwiczek nie robiłam jeszcze w bekonie 🙂
Bazylia… Uwielbiam! Skusiłaś mnie tym połączeniem smaków ?