Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Polędwiczki w sosie porowym z whisky i tymiankiem

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Delikatne polędwiczki w sosie porowym z whisky i tymiankiem. Aromatyczne danie do przygotowania zaledwie w pół godziny. Sos rewelacyjnie komponuje się z polędwiczkami. Nie bójcie się dodatku whisky, nawet jeśli za nią nie przepadacie. Pozostawia jedynie delikatny posmak i nadaje daniu to „coś” co sprawia, że smakuje niebanalnie i naprawdę pysznie. Do dania pasuje makaron bądź ziemniaki w dowolnej, ulubionej formie (puree/ kopytka/ smażone).

Jeśli lubisz dania z dodatkiem whisky/ brandy to przetestuj też makaron z kurkami, kurczakiem i serem z niebieską pleśnią. A wszystko to w sosie z podpalaną whisky.

Polędwiczki w sosie porowym z whisky i tymiankiem

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok 600 g
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka tymianku
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1 por
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki whisky
  • łyżka sosu sojowego
  • 80 ml śmietanki 30%

Polędwiczkę umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowymi ręcznikiem. Wyciąć błonki, a następnie pokroić na ok. 1 cm plastry. Każdy doprawić z obu stron solą, pieprzem i połową tymianku, wcierając przyprawy w mięso.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Z pora odciąć ciemnozieloną część i liście (nie będą potrzebne). Jasną część przekroić wzdłuż na pół i opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić w jak najcieńsze półplasterki.

Rozgrzać mocno suchą patelnię. Jak zacznie parować włożyć na patelnię polędwiczki i obsmażyć krótko na złoty kolor z dwóch stron. Mięso zdjąć z patelni i na tej samej patelni rozgrzać masło i oliwę. Po roztopieniu zeszklić cebulę oraz czosnek. Na patelnię dołożyć pory. Doprawić solą i resztą tymianku. Wymieszać i smażyć przez ok. 2 minuty po czym wlać ok. 60 ml gorącej wody oraz soki, które puściło mięso. Przykryć i dusić jeszcze kilka minut. Gdy pory będą miękkie dodać musztardę i whisky. Wymieszać i gotować odkryte przez ok 4 minuty, by odparować alkohol. Następnie wlać jeszcze 100 ml gorącej wody wymieszanej z sosem sojowym. Wymieszać, włożyć do sosu polędwiczki i gotować razem na większym ogniu przez około 2 minuty by mięso „doszło” w środku. Na koniec delikatnie wmieszać śmietanę, zagotować i zestawić z ognia.

Polędwiczki w sosie porowym z whisky i tymiankiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

  1. Pyszne!! Robiłam w zeszłym tygodniu. Jest tak pyszne, że zagości również w tą niedzielę na moim stole. ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami