Polędwiczki w sosie porowym z whisky i tymiankiem

przepis

Delikatne polędwiczki w sosie porowym z whisky i tymiankiem. Aromatyczne danie do przygotowania zaledwie w pół godziny. Sos rewelacyjnie komponuje się z polędwiczkami. Nie bójcie się dodatku whisky, nawet jeśli za nią nie przepadacie. Pozostawia jedynie delikatny posmak i nadaje daniu to „coś” co sprawia, że smakuje niebanalnie i naprawdę pysznie. Do dania pasuje makaron bądź ziemniaki w dowolnej, ulubionej formie (puree/ kopytka/ smażone).

Jeśli lubisz dania z dodatkiem whisky/ brandy to przetestuj też makaron z kurkami, kurczakiem i serem z niebieską pleśnią. A wszystko to w sosie z podpalaną whisky.

Polędwiczki w sosie porowym z whisky i tymiankiem

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok 600 g
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka tymianku
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1 por
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki whisky
  • łyżka sosu sojowego
  • 80 ml śmietanki 30%

Polędwiczkę umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowymi ręcznikiem. Wyciąć błonki, a następnie pokroić na ok. 1 cm plastry. Każdy doprawić z obu stron solą, pieprzem i połową tymianku, wcierając przyprawy w mięso.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Z pora odciąć ciemnozieloną część i liście (nie będą potrzebne). Jasną część przekroić wzdłuż na pół i opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić w jak najcieńsze półplasterki.

Rozgrzać mocno suchą patelnię. Jak zacznie parować włożyć na patelnię polędwiczki i obsmażyć krótko na złoty kolor z dwóch stron. Mięso zdjąć z patelni i na tej samej patelni rozgrzać masło i oliwę. Po roztopieniu zeszklić cebulę oraz czosnek. Na patelnię dołożyć pory. Doprawić solą i resztą tymianku. Wymieszać i smażyć przez ok. 2 minuty po czym wlać ok. 60 ml gorącej wody oraz soki, które puściło mięso. Przykryć i dusić jeszcze kilka minut. Gdy pory będą miękkie dodać musztardę i whisky. Wymieszać i gotować odkryte przez ok 4 minuty, by odparować alkohol. Następnie wlać jeszcze 100 ml gorącej wody wymieszanej z sosem sojowym. Wymieszać, włożyć do sosu polędwiczki i gotować razem na większym ogniu przez około 2 minuty by mięso „doszło” w środku. Na koniec delikatnie wmieszać śmietanę, zagotować i zestawić z ognia.

Polędwiczki w sosie porowym z whisky i tymiankiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Polędwiczki w sosie porowym z whisky i tymiankiem
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 20 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

4 komentarze

  • Agata 6 kwietnia 2019 o 14:48 Odpowiedz

    Pyszne!! Robiłam w zeszłym tygodniu. Jest tak pyszne, że zagości również w tą niedzielę na moim stole. 😊

    • Wysmakowane 6 kwietnia 2019 o 15:13 Odpowiedz

      Super! Bardzo się cieszę 🙂

  • marzena 17 września 2017 o 20:02 Odpowiedz

    robiłam dzisiaj – pyyyyyyszny i mega szybki obiad! thx:)

    • Wysmakowane 17 września 2017 o 20:18 Odpowiedz

      Super. Bardzo się cieszę, że smakowało.

MENU