
Autor Wysmakowane 23 maja 2017
5 gwiazdki 1 ocenyDelikatne polędwiczki w sosie porowym z whisky i tymiankiem. Aromatyczne danie do przygotowania zaledwie w pół godziny. Sos rewelacyjnie komponuje się z polędwiczkami. Nie bójcie się dodatku whisky, nawet jeśli za nią nie przepadacie. Pozostawia jedynie delikatny posmak i nadaje daniu to „coś” co sprawia, że smakuje niebanalnie i naprawdę pysznie. Do dania pasuje makaron bądź ziemniaki w dowolnej, ulubionej formie (puree/ kopytka/ smażone).
Jeśli lubisz dania z dodatkiem whisky/ brandy to przetestuj też makaron z kurkami, kurczakiem i serem z niebieską pleśnią. A wszystko to w sosie z podpalaną whisky.
Polędwiczki w sosie porowym z whisky i tymiankiem
- 1 polędwiczka wieprzowa ok 600 g
- sól i świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka tymianku
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- 1 por
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki whisky
- łyżka sosu sojowego
- 80 ml śmietanki 30%
Polędwiczkę umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowymi ręcznikiem. Wyciąć błonki, a następnie pokroić na ok. 1 cm plastry. Każdy doprawić z obu stron solą, pieprzem i połową tymianku, wcierając przyprawy w mięso.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Z pora odciąć ciemnozieloną część i liście (nie będą potrzebne). Jasną część przekroić wzdłuż na pół i opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić w jak najcieńsze półplasterki.
Rozgrzać mocno suchą patelnię. Jak zacznie parować włożyć na patelnię polędwiczki i obsmażyć krótko na złoty kolor z dwóch stron. Mięso zdjąć z patelni i na tej samej patelni rozgrzać masło i oliwę. Po roztopieniu zeszklić cebulę oraz czosnek. Na patelnię dołożyć pory. Doprawić solą i resztą tymianku. Wymieszać i smażyć przez ok. 2 minuty po czym wlać ok. 60 ml gorącej wody oraz soki, które puściło mięso. Przykryć i dusić jeszcze kilka minut. Gdy pory będą miękkie dodać musztardę i whisky. Wymieszać i gotować odkryte przez ok 4 minuty, by odparować alkohol. Następnie wlać jeszcze 100 ml gorącej wody wymieszanej z sosem sojowym. Wymieszać, włożyć do sosu polędwiczki i gotować razem na większym ogniu przez około 2 minuty by mięso „doszło” w środku. Na koniec delikatnie wmieszać śmietanę, zagotować i zestawić z ognia.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
4 Responses
Pyszne!! Robiłam w zeszłym tygodniu. Jest tak pyszne, że zagości również w tą niedzielę na moim stole. ?
Super! Bardzo się cieszę 🙂
robiłam dzisiaj – pyyyyyyszny i mega szybki obiad! thx:)
Super. Bardzo się cieszę, że smakowało.