Polędwiczki wieprzowe w skorupce orzechowej

przepis

Polędwiczki wieprzowe w skorupce orzechowej – prosty i szybki sposób na naprawdę efektowne danie. Odpowiednie nawet na uroczysty obiad czy na romantyczną kolację we dwoje. Przygotowanie jest błyskawiczne i bezproblemowe, a efekt rewelacyjny. Ważne by mięso przed smażeniem było w temperaturze pokojowej i by nie przeciągnąć polędwiczek w piekarniku (mogą się wtedy zrobić „gumowe”) – powinny zostać wyciągnięte z piekarnika natychmiast jak tylko dojdą w środku.
Inspiracja na przepis: kurs “Mięso” u Kurta Schellera

Polędwiczki wieprzowe w skorupce orzechowej:

[list type=”3″ color=”yes” ]

  • Polędwica wieprzowa ok 350g (temperatura pokojowa)
  • 30g orzechów laskowych
  • 20g orzechów włoskich
  • 40g bułki tartej
  • 10g natki
  • 40g masła
  • Sól i pieprz
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki syropu klonowego

[/list]Orzechy uprażyć na suchej patelni. Rozgnieść na mniejsze części w moździerzu (alternatywnie można też w krótko w pojemniku do siekania lub zawinięte w ściereczkę tłuczkiem). Połączyć z rozpuszczonym masłem, bułką tartą i posiekaną natką. Doprawić solą i pieprzem.

Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z białych twardych kawałków tłuszczu.  Pokroić na kotlety o grubości ok. 1,5 cm. Suchą patelnię po orzechach mocno rozgrzać aż zacznie parować. Obsmażyć krótko polędwiczki z obu stron na rumiano. Przełożyć polędwiczki z patelni (zostawić patelnię razem z tłuszczem) do blaszki żaroodpornej. Na wierzchu każdej polędwiczki ułożyć czapeczkę z orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i upiec krótko tylko tyle by mięso zrobiło się w środku, a skorupka zrobiła się chrupiąca.

Wykorzystać czas zapiekania na zrobienie sosu. Na patelnię po polędwiczkach wlać ocet, syrop klonowy i musztardę. Zagotować i gotować kilka minut. W międzyczasie spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki podawać od razu. Sosem polać bezpośrednio na talerzach.

Polędwiczki wieprzowe w skorupce orzechowej

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Polędwiczki wieprzowe w skorupce orzechowej
Data

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

2 komentarze

  • Aleksandra Załęska 12 lutego 2019 o 10:19 Odpowiedz

    Przepis wydaje się prosty, ta skorupka orzechowa mnie kusi, myślisz, że polędwiczki drobiowe wyjdą podobnie smacznie? Nie przepadam za wieprzowiną 🙁

    • Wysmakowane 12 lutego 2019 o 10:30 Odpowiedz

      wyjdą. tylko trzeba mocno pilnować czasu obróbki żeby mięso było miękkie i delikatne.

MENU