Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Polędwiczki wieprzowe w skorupce orzechowej

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Polędwiczki wieprzowe w skorupce orzechowej – prosty i szybki sposób na naprawdę efektowne danie. Odpowiednie nawet na uroczysty obiad czy na romantyczną kolację we dwoje. Przygotowanie jest błyskawiczne i bezproblemowe, a efekt rewelacyjny. Ważne by mięso przed smażeniem było w temperaturze pokojowej i by nie przeciągnąć polędwiczek w piekarniku (mogą się wtedy zrobić „gumowe”) – powinny zostać wyciągnięte z piekarnika natychmiast jak tylko dojdą w środku.
Inspiracja na przepis: kurs „Mięso” u Kurta Schellera

Polędwiczki wieprzowe w skorupce orzechowej

  • Polędwica wieprzowa ok 350g (temperatura pokojowa)
  • 30g orzechów laskowych
  • 20g orzechów włoskich
  • 40g bułki tartej
  • 10g natki
  • 40g masła
  • Sól i pieprz
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki syropu klonowego

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Rozgnieść na mniejsze części w moździerzu (alternatywnie można też w krótko w pojemniku do siekania lub zawinięte w ściereczkę tłuczkiem). Połączyć z rozpuszczonym masłem, bułką tartą i posiekaną natką. Doprawić solą i pieprzem.

Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z białych twardych kawałków tłuszczu.  Pokroić na kotlety o grubości ok. 1,5 cm. Suchą patelnię po orzechach mocno rozgrzać aż zacznie parować. Obsmażyć krótko polędwiczki z obu stron na rumiano. Przełożyć polędwiczki z patelni (zostawić patelnię razem z tłuszczem) do blaszki żaroodpornej. Na wierzchu każdej polędwiczki ułożyć czapeczkę z orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i upiec krótko tylko tyle by mięso zrobiło się w środku, a skorupka zrobiła się chrupiąca.

Wykorzystać czas zapiekania na zrobienie sosu. Na patelnię po polędwiczkach wlać ocet, syrop klonowy i musztardę. Zagotować i gotować kilka minut. W międzyczasie spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki podawać od razu. Sosem polać bezpośrednio na talerzach.

Polędwiczki wieprzowe w skorupce orzechowej

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 Responses

  1. Przepis wydaje się prosty, ta skorupka orzechowa mnie kusi, myślisz, że polędwiczki drobiowe wyjdą podobnie smacznie? Nie przepadam za wieprzowiną 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g