Autor Wysmakowane 1 stycznia 2017
Polędwiczki wieprzowe w skorupce orzechowej – prosty i szybki sposób na naprawdę efektowne danie. Odpowiednie nawet na uroczysty obiad czy na romantyczną kolację we dwoje. Przygotowanie jest błyskawiczne i bezproblemowe, a efekt rewelacyjny. Ważne by mięso przed smażeniem było w temperaturze pokojowej i by nie przeciągnąć polędwiczek w piekarniku (mogą się wtedy zrobić „gumowe”) – powinny zostać wyciągnięte z piekarnika natychmiast jak tylko dojdą w środku.
Inspiracja na przepis: kurs „Mięso” u Kurta Schellera
Polędwiczki wieprzowe w skorupce orzechowej
- Polędwica wieprzowa ok 350g (temperatura pokojowa)
- 30g orzechów laskowych
- 20g orzechów włoskich
- 40g bułki tartej
- 10g natki
- 40g masła
- Sól i pieprz
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki syropu klonowego
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Rozgnieść na mniejsze części w moździerzu (alternatywnie można też w krótko w pojemniku do siekania lub zawinięte w ściereczkę tłuczkiem). Połączyć z rozpuszczonym masłem, bułką tartą i posiekaną natką. Doprawić solą i pieprzem.
Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z białych twardych kawałków tłuszczu. Pokroić na kotlety o grubości ok. 1,5 cm. Suchą patelnię po orzechach mocno rozgrzać aż zacznie parować. Obsmażyć krótko polędwiczki z obu stron na rumiano. Przełożyć polędwiczki z patelni (zostawić patelnię razem z tłuszczem) do blaszki żaroodpornej. Na wierzchu każdej polędwiczki ułożyć czapeczkę z orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i upiec krótko tylko tyle by mięso zrobiło się w środku, a skorupka zrobiła się chrupiąca.
Wykorzystać czas zapiekania na zrobienie sosu. Na patelnię po polędwiczkach wlać ocet, syrop klonowy i musztardę. Zagotować i gotować kilka minut. W międzyczasie spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki podawać od razu. Sosem polać bezpośrednio na talerzach.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
2 Responses
Przepis wydaje się prosty, ta skorupka orzechowa mnie kusi, myślisz, że polędwiczki drobiowe wyjdą podobnie smacznie? Nie przepadam za wieprzowiną 🙁
wyjdą. tylko trzeba mocno pilnować czasu obróbki żeby mięso było miękkie i delikatne.