Przepisy

Więcej

Porcja
3-4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3-4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Polędwiczki z groszkiem i suszonymi pomidorami

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pyszne i szybkie do przygotowania polędwiczki z groszkiem i suszonymi pomidorami w kremowym sosie na bazie płynnej śmietanki. Jeśli macie czas, dobrze jest dać mięsu chwilę w marynacie. Można ją zostawić nawet na całą noc, przykrytą w lodówce. Jeśli jednak macie tylko 20 minut na całość przygotowań to po prostu pomińcie marynowanie. Też wyjdzie bardzo dobre. Wiem, że teorie na temat solenia mięsa są różne, ale ja nigdy nie dodaję soli do marynaty. Moim zdaniem mięso leżakujące w soli nigdy nie wyjdzie tak miękkie i delikatne jak po marynowaniu w samych ziołach. Zamiast groszku w puszce możecie wykorzystać mrożony groszek. Wówczas dodajemy go na patelnię chwilę wcześniej. Jako dodatek podałam ryż, ale również świetnie będą pasować opiekane ziemniaki i kasza, np. jaglana.

Sprawdź też pozostałe przepisy na POLĘDWICZKI WIEPRZOWE.

 

Polędwiczki z groszkiem i suszonymi pomidorami

  • polędwica wieprzowa o wadze ok 380-400 g
  • duży ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki oliwy
  • po pół łyżeczki oregano, tymianku i świeżo mielonego pieprzu
  • łyżka masła
  • pół cebuli
  • 2/3 puszki groszku
  • ok 10 pomidorków suszonych
  • 60 ml bulionu
  • 80 ml śmietanki płynnej 30%

Obrany ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i włożyć do miski. Dodać 1 łyżkę oliwy, oregano, tymianek i pieprz. Wymieszać. Polędwicę umyć, osuszyć papierowym ręczniczkiem i usunąć białą błonę. Pokroić na plastry o grubości ok 2 cm.  Plastry włożyć do miski z oliwą i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli jest taka możliwość dobrze odstawić mięso na godzinę (lub dłużej), ale nie jest to konieczne.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni roztopić masło z pozostałą oliwą. Zeszklić cebulę, uważając, by jej nie przypalić. Zwiększyć moc grzania i włożyć mięso. Posolić zaraz po włożeniu na patelnię. Smażyć do zarumienienia po ok 1,5 minuty na stronę. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i redukować ok 5 min. W międzyczasie raz obrócić mięso. Dodać odsączony groszek i pokrojone na mniejsze części pomidorki suszone. Wymieszać. Zalać śmietanką, ponownie wymieszać i zagotować. Spróbować i doprawić w razie potrzeby.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami i groszkiemPolędwiczki z groszkiem i suszonymi pomidorami

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami