
- Potrzebny czas: 40 min + namaczanie
- Porcja: 3-4 osoby
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 2 stycznia 2018
Tradycyjnego schabowego uwielbiam (przepis tutaj), ale raczej okazjonalnie niż na co dzień. Co innego można wyczarować z schabu? Zapraszam Was na pyszne polonezy schabowe czyli roladki skrywające w środku nadzienie pieczarkowe z dodatkiem cebuli i musztardy. Prosto, domowo i bardzo smacznie. Do roladek świetnie pasuje puree z ziemniaków lub kopytka oraz surówka z kalafiora dla nadania daniu lekkości.
Polonezy schabowe
- 40 dag schabu lub polędwicy
- 30 dag pieczarek
- 3 cebule
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka musztardy
- sproszkowana papryka słodka i odrobina ostrej
- sól i świeżo zmielony pieprz
- mąka
- olej rzepakowy do smażenia
Schab umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w plastry. Folię spożywczą złożyć kilka razy i uciąć dwa kawałki (rozbijanie przez taką grubą folię chroni mięso przed uszkodzeniem). Dokładnie umyte i osuszone kotlety, posolić i popieprzyć z obu stron (koniecznie przed ubijaniem, żeby przyprawy wklepać w mięso). Kotlety położyć na jednym kawałku folii, przykryć drugim kawałkiem i rozklepać tłuczkiem tak by miały równą grubość (ok 3 mm) na całej powierzchni oraz by rozerwać włókna mięśniowe. Kotlety z części dwukarkowej są często na tyle miękkie że spokojnie możemy je rozklepać dłonią. Kotlety przełożyć do miski zalać mlekiem. Odstawić na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Kotlety wyjąć z lodówki na godzinę oraz wytrzeć na ręczniczkach z mleka bezpośrednio przed smażeniem.
Pieczarki obrać, oczyścić i pokroić w niewielkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w niewielką kostkę. Pieczarki i cebulę przełożyć do miseczki. Dodać resztę składników nadzienia (koncentrat, musztardę, przyprawy) i wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie nakładać łyżką na jednym boku każdego plastra i zwijać roladki. Można spiąć wykałaczką, żeby roladki się nie rozwijały podczas smażenia. Roladki panierować w mące i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
2 Responses
Takie zawijane do tej pory robiłam tylko z piersi kurczaka 🙂
Wygląda przepysznie i lepiej niż standardowe zrazy.