
Autor Wysmakowane 13 grudnia 2016
Rożki z ciasta filo wypełnione bakaliami (migdały, pistacje, daktyle) z dodatkiem miodu, pomarańczy i aromatycznych przypraw. Będzie słodko, nawet bardzo słodko… ale i mocno uzależniająco! Ruloniki zaraz po upieczeniu są bardzo kruche, z czasem miękną, ale wciąż pozostają równie pyszne!
Rożki z ciasta filo
- 1 niewielka pomarańcza
- 200 g mielonych migdałów
- Ok 35g łuskanych pistacji rozgniecionych
- 50g cukru pudru + więcej do posypania
- Kilka daktyli wydrylowanych i drobno posiekanych
- 3 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- ciasto filo
- 50 g masła
W misce wymieszać migdały, pistacje, 50g cukru pudru, daktyle, miód i cynamon. Zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy i drobno posiekać. Pomarańczę przekroić na pół, 1 połówkę obrać i posiekać, z drugiej dokładnie wycisnąć sok. Wszystko dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać.
Ciasto Filo pokroić na mniejsze prostokąty, smarować roztopionym masłem, w środek wykładać farsz i zwijać w ruloniki. Ruloniki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować resztą masła i piec na złoto ok 20 min w temperaturze 200 stopni.
2 Responses
Tak jak za kuchnia arabska nie przepadam tak te rożki podbiły moje serce! Pyszne!
Wyglada bardzo oryginalnie i smakowicie !!