Porcja
3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pomidorowe risotto z słonecznikiem i kozim serem

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pomidorowe risotto z słonecznikiem i kozim serem dla podkręcenia smaku. Dodatkowo wzbogacone o krótko smażonego kurczaka i groszek. Ze względu na najmniejszego smakosza, moja wersja bez dodatku wina, które tradycyjnie zawsze jest w risotto. Jeśli możecie, oczywiście je dodajcie (ok 70 ml białego wina wlewamy do ryżu przed dodaniem bulionu; odparować kilka minut i dopiero wówczas zacząć dodawać bulion). Użyłam też łagodny kozi ser twarogowy, który jeśli wolicie, możecie wymienić na kozią roladę pleśniową. Obie wersje świetnie się komponują z risotto.

Pomidorowe risotto z słonecznikiem i kozim serem

  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżeczce oregano, bazylii, słodkiej papryki i czarnego pieprzu
  • ćwierć łyżeczki chilli
  • 150 g ryżu do risotto
  • 2 średnie pomidory
  • ok 350 ml bulionu
  • 400 g piersi kurczaka
  • 3 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • garść pestek słonecznika
  • garść mrożonego groszku
  • 100 g koziego sera twarogowego

W szerokim garnku rozgrzać 2 łyżki masła z łyżką oliwy i zeszklić posiekaną drobno cebulę. Dodać czosnek i chwilę razem podsmażyć. Dodać ryż i wszystkie przyprawy. Nie solić. Wymieszać i po chwili dodać obranego, posiekanego pomidora. Podsmażyć razem 2 minuty po czym zacząć dodawać bulion, stopniowo, po ok 1/3 szklanki, kolejną dodając jak ryż już wchłonie płyn.

W tym czasie pokroić kurczaka w niewielką kostkę oraz obrać i posiekać bardzo drobno drugiego pomidora. Rozgrzać bardzo mocno suchą patelnię i gdy zacznie parować usmażyć na złoto lekko posolonego kurczaka. Mięso zdjąć z patelni i rozgrzać drugą łyżkę oliwy. Dodać posiekanego pomidora, ok 70 ml wody oraz koncentrat, Doprawić solą i pieprzem. Chwilę podsmażyć po czym dodać słonecznik, przykryć i zestawić z ognia. Dodać do garnka z ryżem, gdy ryż będzie już całkiem miękki. Wymieszać i zagotować, po czym dodać kurczaka i groszek. Wymieszać, gotować 2-3 minuty i zestawić z ognia. Dodać resztę masła i kozi ser. Wymieszać i podawać obsypane słonecznikiem.

Pomidorowe risotto z słonecznikiem i kozim serem

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g