Autor Wysmakowane 17 maja 2017
Pomidorowe risotto z słonecznikiem i kozim serem dla podkręcenia smaku. Dodatkowo wzbogacone o krótko smażonego kurczaka i groszek. Ze względu na najmniejszego smakosza, moja wersja bez dodatku wina, które tradycyjnie zawsze jest w risotto. Jeśli możecie, oczywiście je dodajcie (ok 70 ml białego wina wlewamy do ryżu przed dodaniem bulionu; odparować kilka minut i dopiero wówczas zacząć dodawać bulion). Użyłam też łagodny kozi ser twarogowy, który jeśli wolicie, możecie wymienić na kozią roladę pleśniową. Obie wersje świetnie się komponują z risotto.
Pomidorowe risotto z słonecznikiem i kozim serem
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła klarowanego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- po łyżeczce oregano, bazylii, słodkiej papryki i czarnego pieprzu
- ćwierć łyżeczki chilli
- 150 g ryżu do risotto
- 2 średnie pomidory
- ok 350 ml bulionu
- 400 g piersi kurczaka
- 3 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
- garść pestek słonecznika
- garść mrożonego groszku
- 100 g koziego sera twarogowego
W szerokim garnku rozgrzać 2 łyżki masła z łyżką oliwy i zeszklić posiekaną drobno cebulę. Dodać czosnek i chwilę razem podsmażyć. Dodać ryż i wszystkie przyprawy. Nie solić. Wymieszać i po chwili dodać obranego, posiekanego pomidora. Podsmażyć razem 2 minuty po czym zacząć dodawać bulion, stopniowo, po ok 1/3 szklanki, kolejną dodając jak ryż już wchłonie płyn.
W tym czasie pokroić kurczaka w niewielką kostkę oraz obrać i posiekać bardzo drobno drugiego pomidora. Rozgrzać bardzo mocno suchą patelnię i gdy zacznie parować usmażyć na złoto lekko posolonego kurczaka. Mięso zdjąć z patelni i rozgrzać drugą łyżkę oliwy. Dodać posiekanego pomidora, ok 70 ml wody oraz koncentrat, Doprawić solą i pieprzem. Chwilę podsmażyć po czym dodać słonecznik, przykryć i zestawić z ognia. Dodać do garnka z ryżem, gdy ryż będzie już całkiem miękki. Wymieszać i zagotować, po czym dodać kurczaka i groszek. Wymieszać, gotować 2-3 minuty i zestawić z ognia. Dodać resztę masła i kozi ser. Wymieszać i podawać obsypane słonecznikiem.