Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pomysły na Halloween – 5 strrasznych deserów

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Halloween tuż tuż! Z tej okazji przygotowałam dla Was aż pięć genialnych propozycji na strasznie straszne słodkości. Strach się bać. Łączy je jedno. Wszystkie pomysły na Halloween są rewelacyjnie proste i wymagają minimum waszej pracy. Choć część bazuje na galaretkach, więc siłą rzeczy potrzebują odpowiednio dużo czasu, by stężeć w lodówce. Z pewnością zaskoczycie swoich gości, nie tylko tych najmłodszych.

Galaretkowe dżdżownice z słomek

Najbardziej czaso-/ pracochłonny z trzech pomysłów, choć też dość prosty, a efekt taki, że warto chwilę powyciskać słomki ;). Jedyne co potrzebujecie to:

  • różową galaretkę np. malinową lub wiśniową
  • 150 ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ok 80 słomek

Zagotować 400 ml wody. Zestawić z ognia i wsypać galaretkę i żelatynę. Mieszać energicznie do pełnego rozpuszczenia. Zostawić do pełnego ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do galaretki i dokładnie wymieszać. Słomki związać gumką recepturką i postawić pionowo w butelce lub bardzo wysokiej, cienkiej szklance. Napełnić słomki galaretką wlewając ją od góry w słomki. Oczywiście galaretka wypełni też cały kubeczek, nie przejmujcie się tym. Wstawić do lodówki na min 8 godzin. Po tym czasie słomki pokręcić wokół własnej osi by dały się wyjąć z kubeczka. Brać po kilka wkładać na 2 sekundy do gorącej wody i wyciskać z środka dżdżownice prosto na paterę. Paterę można dodatkowo wyścielić pokruszonymi ciasteczkami oreo – efekt ziemi.

Halloween Galaretkowe dżdżownice z słomek

Strrrraszne pomarańcze

Banalnie proste, do wykonania w kilka minut. Wydrążone pomarańczki służą jednocześnie za miseczki do deseru. Uwaga! Warto podać pomarańcze na talerzykach. Przez wydrążone buźki może sączyć się sok z środka. Co potrzebujesz (4 porcje):

  • 4 małe pomarańcze
  • 4 łyżki bitej śmietany lub gęstego serka homogenizowanego
  • 4 łyżki pokruszonych ciasteczek Oreo
  • kilka żelków żmij

Pomarańczki dokładnie umyć. W każdej wydrążyć ostrym nożykiem buźkę. Odciąć z góry „czapeczki” i wydrążyć łyżką/ nożem miąższ z środka. Wydrążony miąższ posiekać i wsadzić z powrotem do pomarańczek. Na wierzchu każdej pomarańczy wyłożyć po łyżce serka/ bitej śmietany. Wyrównać Powciskać w środek żelki, tak by w dużej mierze wystawały na zewnątrz. Obsypać pokruszonym oreo (efekt ziemi). Do wyjadania łyżeczką.

Słodkie pomysły na Halloween

 

Upiorna ręka w dzbanku

Najprostszy z trzech sposobów, choć wymaga zrobienia z min. 8 godzinnym wyprzedzeniem i potrzebujecie gumową rękawiczkę. Robimy lodową rękę, która musi porządnie się zmrozić przed włożeniem do dzbana. Składniki:

  • woda pitna
  • kompot/ lemoniada

Zimną wodę wlać do gumowej rękawiczki. Wstawić do zamrażarki do całkowitego zmrożenia, min 8 godzin. Tuż przed podaniem wyjąć lodowatą rękę z rękawiczki i włożyć do bardzo zimnego kompotu/ lemoniady.

lodowa ręka dłoń z galaretki Halloween
Fotografia: https://www.buttalapasta.it/articolo/ricetta-punch-di-halloween/38467/

 

Bananowe duszki

Banalnie proste, pyszne i nie wymagają tyle cierpliwości co lodowata ręka. Ważne, by banany nie były zbyt przejrzałe i miękkie, bo wbity w nie patyczek może przelecieć na wylot.

  • 2 banany
  • ok 30 g białej czekolady (u mnie z kawałkami karmelu dla strasznego efektu 😉 )
  • kostka ciemnej czekolady

Białą czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Banany przekroić na ćwiartki (wzdłuż i wszerz), by uzyskać po 4 duszki z każdego banana). Białą czekoladę rozsmarować pędzelkiem z jednej strony duszków. Wstawić do lodówki do stwardnienia czekolady. Wyjąć, obrócić na drugą stronę i posmarować z drugiej strony. Znów przetrzymać chwilę w lodówce. Gdy banany będą już miały twardą czekoladową skorupkę, roztopić ciemną czekoladę i wykałaczką zrobić duszkom oczy i buźki. I już! Duszki są gotowe.

Pomysły na Halloween Bananowe duszki

Ciasteczka sieć pająka

Przepyszne kruche ciasteczka, oblane lukrem i dekoracja z czekoladowej sieci pająka. Wpis z zeszłego roku, ale że bił rekordy popularności w ilości wejść to myślę, że warto Wam go przypomnieć też i na tegoroczne Halloween. Link do wpisu: Kruche ciasteczka – sieć pająka

ciasteczka na Halloween sieć pająka

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

15 odpowiedzi

    1. Można użyć wielorazowych słomek, które później można umyć. Umyte w bardzo ciepłej wodzie bez problemu rozpuszczą i wypłuczą galaretkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami