Autor Wysmakowane 26 października 2018
Halloween tuż tuż! Z tej okazji przygotowałam dla Was aż pięć genialnych propozycji na strasznie straszne słodkości. Strach się bać. Łączy je jedno. Wszystkie pomysły na Halloween są rewelacyjnie proste i wymagają minimum waszej pracy. Choć część bazuje na galaretkach, więc siłą rzeczy potrzebują odpowiednio dużo czasu, by stężeć w lodówce. Z pewnością zaskoczycie swoich gości, nie tylko tych najmłodszych.
Galaretkowe dżdżownice z słomek
Najbardziej czaso-/ pracochłonny z trzech pomysłów, choć też dość prosty, a efekt taki, że warto chwilę powyciskać słomki ;). Jedyne co potrzebujecie to:
- różową galaretkę np. malinową lub wiśniową
- 150 ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki żelatyny
- ok 80 słomek
Zagotować 400 ml wody. Zestawić z ognia i wsypać galaretkę i żelatynę. Mieszać energicznie do pełnego rozpuszczenia. Zostawić do pełnego ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do galaretki i dokładnie wymieszać. Słomki związać gumką recepturką i postawić pionowo w butelce lub bardzo wysokiej, cienkiej szklance. Napełnić słomki galaretką wlewając ją od góry w słomki. Oczywiście galaretka wypełni też cały kubeczek, nie przejmujcie się tym. Wstawić do lodówki na min 8 godzin. Po tym czasie słomki pokręcić wokół własnej osi by dały się wyjąć z kubeczka. Brać po kilka wkładać na 2 sekundy do gorącej wody i wyciskać z środka dżdżownice prosto na paterę. Paterę można dodatkowo wyścielić pokruszonymi ciasteczkami oreo – efekt ziemi.
Strrrraszne pomarańcze
Banalnie proste, do wykonania w kilka minut. Wydrążone pomarańczki służą jednocześnie za miseczki do deseru. Uwaga! Warto podać pomarańcze na talerzykach. Przez wydrążone buźki może sączyć się sok z środka. Co potrzebujesz (4 porcje):
- 4 małe pomarańcze
- 4 łyżki bitej śmietany lub gęstego serka homogenizowanego
- 4 łyżki pokruszonych ciasteczek Oreo
- kilka żelków żmij
Pomarańczki dokładnie umyć. W każdej wydrążyć ostrym nożykiem buźkę. Odciąć z góry „czapeczki” i wydrążyć łyżką/ nożem miąższ z środka. Wydrążony miąższ posiekać i wsadzić z powrotem do pomarańczek. Na wierzchu każdej pomarańczy wyłożyć po łyżce serka/ bitej śmietany. Wyrównać Powciskać w środek żelki, tak by w dużej mierze wystawały na zewnątrz. Obsypać pokruszonym oreo (efekt ziemi). Do wyjadania łyżeczką.
Upiorna ręka w dzbanku
Najprostszy z trzech sposobów, choć wymaga zrobienia z min. 8 godzinnym wyprzedzeniem i potrzebujecie gumową rękawiczkę. Robimy lodową rękę, która musi porządnie się zmrozić przed włożeniem do dzbana. Składniki:
- woda pitna
- kompot/ lemoniada
Zimną wodę wlać do gumowej rękawiczki. Wstawić do zamrażarki do całkowitego zmrożenia, min 8 godzin. Tuż przed podaniem wyjąć lodowatą rękę z rękawiczki i włożyć do bardzo zimnego kompotu/ lemoniady.
Bananowe duszki
Banalnie proste, pyszne i nie wymagają tyle cierpliwości co lodowata ręka. Ważne, by banany nie były zbyt przejrzałe i miękkie, bo wbity w nie patyczek może przelecieć na wylot.
- 2 banany
- ok 30 g białej czekolady (u mnie z kawałkami karmelu dla strasznego efektu 😉 )
- kostka ciemnej czekolady
Białą czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Banany przekroić na ćwiartki (wzdłuż i wszerz), by uzyskać po 4 duszki z każdego banana). Białą czekoladę rozsmarować pędzelkiem z jednej strony duszków. Wstawić do lodówki do stwardnienia czekolady. Wyjąć, obrócić na drugą stronę i posmarować z drugiej strony. Znów przetrzymać chwilę w lodówce. Gdy banany będą już miały twardą czekoladową skorupkę, roztopić ciemną czekoladę i wykałaczką zrobić duszkom oczy i buźki. I już! Duszki są gotowe.
Ciasteczka sieć pająka
Przepyszne kruche ciasteczka, oblane lukrem i dekoracja z czekoladowej sieci pająka. Wpis z zeszłego roku, ale że bił rekordy popularności w ilości wejść to myślę, że warto Wam go przypomnieć też i na tegoroczne Halloween. Link do wpisu: Kruche ciasteczka – sieć pająka
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
15 Responses
super pomysly, mnie przerazilo te 50slomek,mam nadzieje ze noe laduja potem w smietniku?
Można użyć wielorazowych słomek, które później można umyć. Umyte w bardzo ciepłej wodzie bez problemu rozpuszczą i wypłuczą galaretkę.
I wow… Mega to wyglada! Zdolniacha!:)
Strasznie fajne desery!!!
Ckekawe pomysły. Ja jednak nie obchodzę i nie uznaje halloween. 🙂
też nie obchodziłam… do czasu dzieci 😉
Bardzo kreatywne, to fakt. Jednak mnie jakoś nie przekonują te i inne desery na Halloween. Nigdy nie robiłam dla siebie i na potrzeby bloga. ?
ja robię przede wszystkim dla dzieci 😉
Te dżdżownice sa jak prawdziwe, chyba nie odważyłabym się ich spróbować.
mi też jakoś nie przechodziły przez gardło 😉 za to dzieci miały super frajdę!
Jakie kreatwyne potrawy! 😀
Wszystko wygląda przepięknie i strasznie! 😀 Super pomysły!
Wszystko wygląda rewelacyjnie! 🙂 Świetne pomysły!
Świetne wyglądają! Bardzo kreatywne podejście do tematu ?
Dziękuje pięknie 😉 niezle się przy tym bawiliśmy 😉