Proste, szybkie ciasto cytrynowe

przepis

Proste, szybkie ciasto cytrynowe z zaledwie kilku składników. Takie nasze ciasto „śniadaniowe”. Fantastycznie pasuje z kubkiem kawy (czy mleka w przypadku dzieci 😉) o poranku. Nie za słodkie, puchate, wilgotne i cudnie cytrynowe. Ciasto z założenia jest dość niskie. Tak jest poręczniej dla małych „łapek”. Możecie je jednak z powodzeniem upiec w mniejszej blaszce to wyjdzie Wam z założenia wyższe. Musicie jednak wtedy wydłużyć czas pieczenia, zawsze do tzw. suchego patyczka. Ciasto jest dobre do jedzenia od razu po upieczeniu, nawet jeszcze lekko ciepłe. Choć moim zdaniem najlepsze jest po kilku godzinach, a nawet pojawiły się opinie, że kolejnego dnia. Przechowujemy szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.

 

Proste, szybkie ciasto cytrynowe

  • 180 g mąki (przelicznik na szklanki -> MIARY)
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 średnie cytryny
  • 4 niewielkie jajka
  • 180 g miękkiego masła
  • 160 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spod blaszki o wymiarach ok 24x 4 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Piekarnik nastawić na grzanie góra – dół, 180 stopni C.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dokładnie wymieszać i odstawić. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą część z wierzchu, biała jest gorzka). Przekroić na pół i z trzech połówek wycisnąć sok.

Uważnie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić. Gdy będą już dość sztywne, zacząć stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce – łącznie dodać 80 g. Ubijać aż białka będą bardzo stabilne i mocno błyszczące. Odstawić. W drugiej misce zmiksować miękkie masło z pozostałym cukrem aż masa będzie jasna i napuszona. Wówczas dodawać po jednym żółtku, po każdym ubijając na najwyższych obrotach przez około pół minuty. Następnie dodać do masy skórkę i sok z cytryny i krótko zmiksować. Na koniec dodać suche, przesiane składniki i ponownie krótko zmiksować, tylko do połączenia. Odstawić mikser i jak najdelikatniej (szpatułką) wymieszać masę cytrynową z ubitymi białkami, starając się by piana białek jak najmniej opadła. Masę przelać do blaszki i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 30 min (do tzw. suchego patyczka). Po lekkim ostudzeniu posypać z wierzchu cukrem pudrem.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Proste, szybkie ciasto cytrynowe

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Proste, szybkie ciasto cytrynowe
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

1 komentarz

  • LanaDelrey 26 marca 2020 o 08:55 Odpowiedz

    To ciasto rzeczywiście jest ekspresowe 🙂 Znika równie szybko, jak się piecze! Rodzinka była zachwycona! Zjadła ze smakiem 🙂

MENU