Proste, szybkie ciasto cytrynowe

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Proste, szybkie ciasto cytrynowe z zaledwie kilku składników. Takie nasze ciasto „śniadaniowe”. Fantastycznie pasuje z kubkiem kawy (czy mleka w przypadku dzieci ?) o poranku. Nie za słodkie, puchate, wilgotne i cudnie cytrynowe. Ciasto z założenia jest dość niskie. Tak jest poręczniej dla małych „łapek”. Możecie je jednak z powodzeniem upiec w mniejszej blaszce to wyjdzie Wam z założenia wyższe. Musicie jednak wtedy wydłużyć czas pieczenia, zawsze do tzw. suchego patyczka. Ciasto jest dobre do jedzenia od razu po upieczeniu, nawet jeszcze lekko ciepłe. Choć moim zdaniem najlepsze jest po kilku godzinach, a nawet pojawiły się opinie, że kolejnego dnia. Przechowujemy szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.

 

Proste, szybkie ciasto cytrynowe

  • 180 g mąki (przelicznik na szklanki -> MIARY)
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 średnie cytryny
  • 4 niewielkie jajka
  • 180 g miękkiego masła
  • 160 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spod blaszki o wymiarach ok 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Piekarnik nastawić na grzanie góra – dół, 180 stopni C.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dokładnie wymieszać i odstawić. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą część z wierzchu, biała jest gorzka). Przekroić na pół i z trzech połówek wycisnąć sok.

Uważnie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić. Gdy będą już dość sztywne, zacząć stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce – łącznie dodać 80 g. Ubijać aż białka będą bardzo stabilne i mocno błyszczące. Odstawić. W drugiej misce zmiksować miękkie masło z pozostałym cukrem aż masa będzie jasna i napuszona. Wówczas dodawać po jednym żółtku, po każdym ubijając na najwyższych obrotach przez około pół minuty. Następnie dodać do masy skórkę i sok z cytryny i krótko zmiksować. Na koniec dodać suche, przesiane składniki i ponownie krótko zmiksować, tylko do połączenia. Odstawić mikser i jak najdelikatniej (szpatułką) wymieszać masę cytrynową z ubitymi białkami, starając się by piana białek jak najmniej opadła. Masę przelać do blaszki i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 30 min (do tzw. suchego patyczka). Po lekkim ostudzeniu posypać z wierzchu cukrem pudrem.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Proste, szybkie ciasto cytrynowe

 

W tym e-booku znajdziesz aż 40 przepisów na rewelacyjne ciasta do przygotowania dosłownie w chwilę.

przepisy na szybkie wypieki

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

10 Responses

  1. Ciasto palce lizać, delikatne, puszyste, bardzo orzeźwiające dzięki cytrynowej nucie, bardzo pyszne, dodałam borówki amerykańskie wyszło fantastyczne piekłam w tortownicy 24 cm, goście zachwyceni, POLECAM!!!

  2. Piekłam już wielokrotnie. Zarówno rodzinką, jak i przyjaciele je uwielbiają. Robię trochę wzbogaconą wersję. Ciasto piekę z borówkami na wierzchu, a zamiast pudru robię orzeźwiający, cytrynowo-imbirowy lukier.

    P.S. Mam pytanko, bo chciałabym upiec ciasto z podwójnej porcji w blasze 25×40. Ile czasu w tym wypadku mam je pięć?

    1. O to się bardzo cieszę, że tak podpasował przepis. W formie 25 x 40 ciasto będzie odrobinę wyższe, więc pewnie trzeba będzie je piec z 5 min dłużej. Warto sprawdzić patyczkiem czy po tym czasie wyjdzie już z ciasta bez śladów suroweej masy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g