- Potrzebny czas: 20 minut + 30 minut pieczenia
- Porcja: forma 24x24 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 23 marca 2020
Proste, szybkie ciasto cytrynowe z zaledwie kilku składników. Takie nasze ciasto „śniadaniowe”. Fantastycznie pasuje z kubkiem kawy (czy mleka w przypadku dzieci ?) o poranku. Nie za słodkie, puchate, wilgotne i cudnie cytrynowe. Ciasto z założenia jest dość niskie. Tak jest poręczniej dla małych „łapek”. Możecie je jednak z powodzeniem upiec w mniejszej blaszce to wyjdzie Wam z założenia wyższe. Musicie jednak wtedy wydłużyć czas pieczenia, zawsze do tzw. suchego patyczka. Ciasto jest dobre do jedzenia od razu po upieczeniu, nawet jeszcze lekko ciepłe. Choć moim zdaniem najlepsze jest po kilku godzinach, a nawet pojawiły się opinie, że kolejnego dnia. Przechowujemy szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.
Proste, szybkie ciasto cytrynowe
- 180 g mąki (przelicznik na szklanki -> MIARY)
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 średnie cytryny
- 4 niewielkie jajka
- 180 g miękkiego masła
- 160 g cukru drobnego do wypieków
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spod blaszki o wymiarach ok 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Piekarnik nastawić na grzanie góra – dół, 180 stopni C.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dokładnie wymieszać i odstawić. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą część z wierzchu, biała jest gorzka). Przekroić na pół i z trzech połówek wycisnąć sok.
Uważnie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić. Gdy będą już dość sztywne, zacząć stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce – łącznie dodać 80 g. Ubijać aż białka będą bardzo stabilne i mocno błyszczące. Odstawić. W drugiej misce zmiksować miękkie masło z pozostałym cukrem aż masa będzie jasna i napuszona. Wówczas dodawać po jednym żółtku, po każdym ubijając na najwyższych obrotach przez około pół minuty. Następnie dodać do masy skórkę i sok z cytryny i krótko zmiksować. Na koniec dodać suche, przesiane składniki i ponownie krótko zmiksować, tylko do połączenia. Odstawić mikser i jak najdelikatniej (szpatułką) wymieszać masę cytrynową z ubitymi białkami, starając się by piana białek jak najmniej opadła. Masę przelać do blaszki i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 30 min (do tzw. suchego patyczka). Po lekkim ostudzeniu posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
10 Responses
Ciasto palce lizać, delikatne, puszyste, bardzo orzeźwiające dzięki cytrynowej nucie, bardzo pyszne, dodałam borówki amerykańskie wyszło fantastyczne piekłam w tortownicy 24 cm, goście zachwyceni, POLECAM!!!
Super ciasto 🙂 Robiłam pierwszy raz i wyszło. Robi się bardzo szybko.
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Piekłam już wielokrotnie. Zarówno rodzinką, jak i przyjaciele je uwielbiają. Robię trochę wzbogaconą wersję. Ciasto piekę z borówkami na wierzchu, a zamiast pudru robię orzeźwiający, cytrynowo-imbirowy lukier.
P.S. Mam pytanko, bo chciałabym upiec ciasto z podwójnej porcji w blasze 25×40. Ile czasu w tym wypadku mam je pięć?
O to się bardzo cieszę, że tak podpasował przepis. W formie 25 x 40 ciasto będzie odrobinę wyższe, więc pewnie trzeba będzie je piec z 5 min dłużej. Warto sprawdzić patyczkiem czy po tym czasie wyjdzie już z ciasta bez śladów suroweej masy.
Jaki wymiar blaszki?
ok 24 x x24 cm. Wymiar blaszki zawsze podaję z lewej strony, obok nagłówka.
Pycha i bardzo łatwo zrobić 🙂 Uwaga! Szybko znika.
Bardzo się cieszę, że tak smakowało. I potwierdzam! Znika błyskawicznie!
To ciasto rzeczywiście jest ekspresowe 🙂 Znika równie szybko, jak się piecze! Rodzinka była zachwycona! Zjadła ze smakiem 🙂