Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Przekąski do wina w stylu finger food – TOP 10

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Przekąski do wina w stylu finger food – moje top 10 propozycji. Niezawodne, sprawdzone, idealne do przekąszenia przy delektowaniu się pysznym winem. Przekąski do wina finger food

Przekąski do wina w stylu finger food – moje TOP 10

Deska serów / wędlin i różności

Klasyk nad klasyki. Najlepsze, ze Wasza deska zawsze może wyglądać inaczej. Można ułożyć tu dowolne sery i wędliny. Deskę można urozmaicić i upiększyć pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, winogronami czy orzechami. Lubię dać też małe kokilki z pastą do maczania serów. Szczególnie polecam pastę z pestek słonecznika i dyni z suszonymi pomidorami. Można podać do deski grzanki lub świeżą bagietkę.

deska serów do wina

 

Paluszki grissini w szynce parmeńskiej

  • 160 g. cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
  • opakowanie serka kremowego kanapkowego (polecam kozi)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • świeża rukola
  • opakowanie cienkich paluszków grissini

Każdy plasterek szynki posmarować cienko serkiem, oprószyć solą (można pominąć jeśli szynka jest bardzo słona) i pieprzem. Ułożyć listki rukoli, tak by wystawały od góry. Ułożyć z jednego boku paluszek i zrolować.

Paluszki grissini w szynce parmeńskiej

Migdały pieczone na ostro

Uwielbiam. Rewelacyjna przekąska do pochrupania. Robi się w chwilę, o ile zakupicie migdały blanszowane (bez skórek). W przypadku migdałów w skórce, najpierw trzeba je obrać i to już trochę zabawy. Migdały najpierw należy namoczyć ok. 10 minut w wrzątku. Następnie odsączyć z wody i zdjąć skórkę poprzez naciskanie migdała z wąskiego końca. Sam wyskoczy z skórki.

  • 150 g blanszowanych migdałów
  • białko jajka
  • pół łyżeczki ostrej, wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C z termoobiegiem. Białko roztrzepać z przyprawami do napuszenia. Wymieszać z startym parmezanem i z migdałami. Migdały wyłożyć równą warstwą na blaszce piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 10 minut do zarumienienia. Uważać, by nie przypalić migdałów.

Migdały pieczone na ostro

Krewetki

Przekąska w stylu premium. Możecie zrobić je klasycznie na patelni w maśle klarowanym, winie, czosnku i natce; podać w opcji extra chrupiącej w panierce kukurydzianej. albo krótko zamarynować w sosie sojowym i zapiec w cieście francuskim

jak zrobić krewetki w cieście szybki przepis

 

Warzywa pokrojone w słupki z sosem romesco

Ta przekąska zawładnęła moim sercem podczas naszej podróży po Hiszpanii. Niby nic wielkiego, a jednak wielkie WOW. Sos Romesco jest absolutnie fantastyczny i naprawdę robi niesamowitą robotę. W Hiszpanii zazwyczaj podawany był w towarzystwie grillowanych warzyw, ale wtedy ciężko nazwać to finger food. Z surowymi warzywami, maczanymi w sosie, smakuje również bezbłędnie. Przepis na sos Romesco

Hiszpański sos Romesco z grillowanymi warzywami

 

Roladki z ciasta serowego

Genialne roladki z ciasta serowego, które już po postawieniu na stole wzbudzają wielki entuzjazm. I dobrze, bo długo na tym stole nie postoją. Znikają błyskawicznie! Samo ciasto serowe jest przepyszne. Świetnie, bezproblemowo się z nim pracuje i bez kłopotu zawiniecie w niego dowolne nadzienie, więc możecie kombinować z ulubionymi smakami. Ja proponuję Wam wersję, która nam szczególnie zasmakowała: Roladki serowe z serem bałkańskim, suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami.

roladki serowe finger food

 

Koreczki

Kolejny klasyk. Można nadziewać właściwie wszystko co macie pod ręką i na co macie ochotę, np. kawałki kabanosa, sera, winogrona, pomidorki koktajlowe, mini mozzarelle, paprykę, ogórek świeży czy kiszony, oliwki, pieczywo, rzodkiewki i wiele innych. Możecie też zrobić wersję premium np. z owocami morza czy np. panierowany camembert z winogronem.

przekąski na sylwestra camembert koreczki

 

Tortille

W tortille możecie zawinąć właściwie wszystko. Moje trzy ulubione zestawienia to tortilla z wędzonym łososiem i serkiem kozim, tortilla z nadzieniem z tuńczyka, mozzarellą i kukurydzą i prosta i niezawodna tortilla z serem i szynką

Tortilla z serem i szynką.

 

Pogacze serowe

Jakoś mnie ciągnie do tych serowych kombinacji. Z winem komponują się rewelacyjnie. Mianem pogacze określa się na Węgrzech wszelkie grube ciasteczka czy kotleciki. Na wysmakowane znajdziecie podstawową, ale przepyszną wersję pogaczy z twarogu z serową posypką.

węgierskie pogacze serowe

 

Roladki z cukinii

Prezentują się na stole bardzo efektownie. Bazą są szybko ugrillowane, cienko pokrojone plastry cukinii. Farsz można dowolnie modyfikować dodając inne sery, drobno posiekaną zieleninę czy nawet miękkie warzywa. Moja ulubiona wersja jest z miksem serów pleśniowego, fety i śmietankowego kanapkowego. Roladki z cukinii

Roladki z cukinii.

 

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami