
Autor Wysmakowane 19 listopada 2020
Przekąski do wina w stylu finger food – moje top 10 propozycji. Niezawodne, sprawdzone, idealne do przekąszenia przy delektowaniu się pysznym winem. 
Przekąski do wina w stylu finger food – moje TOP 10
Deska serów / wędlin i różności
Klasyk nad klasyki. Najlepsze, ze Wasza deska zawsze może wyglądać inaczej. Można ułożyć tu dowolne sery i wędliny. Deskę można urozmaicić i upiększyć pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, winogronami czy orzechami. Lubię dać też małe kokilki z pastą do maczania serów. Szczególnie polecam pastę z pestek słonecznika i dyni z suszonymi pomidorami. Można podać do deski grzanki lub świeżą bagietkę. Zobacz też jak pięknie można podać wino w dekanterach (link do sklepu).
Paluszki grissini w szynce parmeńskiej
- 160 g. cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
- opakowanie serka kremowego kanapkowego (polecam kozi)
- sól i świeżo zmielony pieprz
- świeża rukola
- opakowanie cienkich paluszków grissini
Każdy plasterek szynki posmarować cienko serkiem, oprószyć solą (można pominąć jeśli szynka jest bardzo słona) i pieprzem. Ułożyć listki rukoli, tak by wystawały od góry. Ułożyć z jednego boku paluszek i zrolować.
Migdały pieczone na ostro
Uwielbiam. Rewelacyjna przekąska do pochrupania. Robi się w chwilę, o ile zakupicie migdały blanszowane (bez skórek). W przypadku migdałów w skórce, najpierw trzeba je obrać i to już trochę zabawy. Migdały najpierw należy namoczyć ok. 10 minut w wrzątku. Następnie odsączyć z wody i zdjąć skórkę poprzez naciskanie migdała z wąskiego końca. Sam wyskoczy z skórki.
- 150 g blanszowanych migdałów
- białko jajka
- pół łyżeczki ostrej, wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki drobno startego parmezanu
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C z termoobiegiem. Białko roztrzepać z przyprawami do napuszenia. Wymieszać z startym parmezanem i z migdałami. Migdały wyłożyć równą warstwą na blaszce piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 10 minut do zarumienienia. Uważać, by nie przypalić migdałów.
Krewetki
Przekąska w stylu premium. Możecie zrobić je klasycznie na patelni w maśle klarowanym, winie, czosnku i natce; podać w opcji extra chrupiącej w panierce kukurydzianej. albo krótko zamarynować w sosie sojowym i zapiec w cieście francuskim
Warzywa pokrojone w słupki z sosem romesco
Ta przekąska zawładnęła moim sercem podczas naszej podróży po Hiszpanii. Niby nic wielkiego, a jednak wielkie WOW. Sos Romesco jest absolutnie fantastyczny i naprawdę robi niesamowitą robotę. W Hiszpanii zazwyczaj podawany był w towarzystwie grillowanych warzyw, ale wtedy ciężko nazwać to finger food. Z surowymi warzywami, maczanymi w sosie, smakuje również bezbłędnie. Przepis na sos Romesco
Roladki z ciasta serowego
Genialne roladki z ciasta serowego, które już po postawieniu na stole wzbudzają wielki entuzjazm. I dobrze, bo długo na tym stole nie postoją. Znikają błyskawicznie! Samo ciasto serowe jest przepyszne. Świetnie, bezproblemowo się z nim pracuje i bez kłopotu zawiniecie w niego dowolne nadzienie, więc możecie kombinować z ulubionymi smakami. Ja proponuję Wam wersję, która nam szczególnie zasmakowała: Roladki serowe z serem bałkańskim, suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami.
Koreczki – przekąski do wina
Kolejny klasyk. Można nadziewać właściwie wszystko co macie pod ręką i na co macie ochotę, np. kawałki kabanosa, sera, winogrona, pomidorki koktajlowe, mini mozzarelle, paprykę, ogórek świeży czy kiszony, oliwki, pieczywo, rzodkiewki i wiele innych. Możecie też zrobić wersję premium np. z owocami morza czy np. panierowany camembert z winogronem.
Tortille
W tortille możecie zawinąć właściwie wszystko. Moje trzy ulubione zestawienia to tortilla z wędzonym łososiem i serkiem kozim, tortilla z nadzieniem z tuńczyka, mozzarellą i kukurydzą i prosta i niezawodna tortilla z serem i szynką
Pogacze serowe
Jakoś mnie ciągnie do tych serowych kombinacji. Z winem komponują się rewelacyjnie. Mianem pogacze określa się na Węgrzech wszelkie grube ciasteczka czy kotleciki. Na wysmakowane znajdziecie podstawową, ale przepyszną wersję pogaczy z twarogu z serową posypką.
Roladki z cukinii
Prezentują się na stole bardzo efektownie. Bazą są szybko ugrillowane, cienko pokrojone plastry cukinii. Farsz można dowolnie modyfikować dodając inne sery, drobno posiekaną zieleninę czy nawet miękkie warzywa. Moja ulubiona wersja jest z miksem serów pleśniowego, fety i śmietankowego kanapkowego. Roladki z cukinii
POST ZAWIERA LINK DO WYSMAKOWANEGO PRZYJACIELA – SKLEPU FIDE.PL. LINK W RAMACH WSPÓŁPRACY KOMERCYJNEJ, BEZ AFILIACJI.