fbpx

Przekąski do wina w stylu finger food – TOP 10

przepis

Przekąski do wina w stylu finger food – moje top 10 propozycji. Niezawodne, sprawdzone, idealne do przekąszenia przy delektowaniu się pysznym winem. Pomysł na wpis pojawił się przy okazji współpracy z sklepem Nalewaki-do-piwa, z którą miałam niewątpliwą przyjemność ostatnio współpracować. Czego tam nie znajdziecie? Kilkadziesiąt różnych nalewaków do piwa zarówno do użytku profesjonalnego, jak i domowego, dozowniki do grzanego wina (kto chciałby mieć taki w domu?!), wszystko co potrzebujecie do warzenia piwa oraz mnóstwo przydatnych akcesoriów do koktajli, wina czy piwa. Ja wybrałam dla siebie i dla Was chłodziarkę na butelkę wina. Elegancko prezentuje się w niej wino na stole i przede wszystkim utrzymuje odpowiednią temperaturę, dzięki podwójnie izolowanej szybie. Zobaczcie jak pięknie wygląda u mnie. Do niedzieli na Instagramie wysmakowane trwa konkurs, w którym możecie taką wygrać. Zasady są proste, więc serdecznie zapraszam Was do zabawy.

Przekąski do wina finger food

Przekąski do wina w stylu finger food – moje TOP 10

Deska serów / wędlin i różności

Klasyk nad klasyki. Najlepsze, ze Wasza deska zawsze może wyglądać inaczej. Można ułożyć tu dowolne sery i wędliny. Deskę można urozmaicić i upiększyć pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, winogronami czy orzechami. Lubię dać też małe kokilki z pastą do maczania serów. Szczególnie polecam pastę z pestek słonecznika i dyni z suszonymi pomidorami. Można podać do deski grzanki lub świeżą bagietkę.

deska serów do wina

 

Paluszki grissini w szynce parmeńskiej

  • 160 g. cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
  • opakowanie serka kremowego kanapkowego (polecam kozi)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • świeża rukola
  • opakowanie cienkich paluszków grissini

Każdy plasterek szynki posmarować cienko serkiem, oprószyć solą (można pominąć jeśli szynka jest bardzo słona) i pieprzem. Ułożyć listki rukoli, tak by wystawały od góry. Ułożyć z jednego boku paluszek i zrolować.

Paluszki grissini w szynce parmeńskiej

Migdały pieczone na ostro

Uwielbiam. Rewelacyjna przekąska do pochrupania. Robi się w chwilę, o ile zakupicie migdały blanszowane (bez skórek). W przypadku migdałów w skórce, najpierw trzeba je obrać i to już trochę zabawy. Migdały najpierw należy namoczyć ok. 10 minut w wrzątku. Następnie odsączyć z wody i zdjąć skórkę poprzez naciskanie migdała z wąskiego końca. Sam wyskoczy z skórki.

  • 150 g blanszowanych migdałów
  • białko jajka
  • pół łyżeczki ostrej, wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C z termoobiegiem. Białko roztrzepać z przyprawami do napuszenia. Wymieszać z startym parmezanem i z migdałami. Migdały wyłożyć równą warstwą na blaszce piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 10 minut do zarumienienia. Uważać, by nie przypalić migdałów.

Migdały pieczone na ostro

Krewetki

Przekąska w stylu premium. Możecie zrobić je klasycznie na patelni w maśle klarowanym, winie, czosnku i natce, albo podać w opcji extra chrupiącej w panierce kukurydzianej.

chrupiące krewetki w panierce kukurydzianej

 

Warzywa pokrojone w słupki z sosem romesco

Ta przekąska zawładnęła moim sercem podczas naszej podróży po Hiszpanii. Niby nic wielkiego, a jednak wielkie WOW. Sos Romesco jest absolutnie fantastyczny i naprawdę robi niesamowitą robotę. W Hiszpanii zazwyczaj podawany był w towarzystwie grillowanych warzyw, ale wtedy ciężko nazwać to finger food. Z surowymi warzywami, maczanymi w sosie, smakuje również bezbłędnie. Przepis na sos Romesco

Hiszpański sos Romesco z grillowanymi warzywami

 

Roladki z ciasta serowego

Genialne roladki z ciasta serowego, które już po postawieniu na stole wzbudzają wielki entuzjazm. I dobrze, bo długo na tym stole nie postoją. Znikają błyskawicznie! Samo ciasto serowe jest przepyszne. Świetnie, bezproblemowo się z nim pracuje i bez kłopotu zawiniecie w niego dowolne nadzienie, więc możecie kombinować z ulubionymi smakami. Ja proponuję Wam wersję, która nam szczególnie zasmakowała: Roladki serowe z serem bałkańskim, suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami.

Roladki z ciasta serowego z serem bałkańskim

 

Koreczki

Kolejny klasyk. Można nadziewać właściwie wszystko co macie pod ręką i na co macie ochotę, np. kawałki kabanosa, sera, winogrona, pomidorki koktajlowe, mini mozzarelle, paprykę, ogórek świeży czy kiszony, oliwki, pieczywo, rzodkiewki i wiele innych. Możecie też zrobić wersję premium np. z owocami morza czy np. panierowany camembert z winogronem.

przekąski na sylwestra camembert koreczki

 

Tortille

W tortille możecie zawinąć właściwie wszystko. Moje trzy ulubione zestawienia to tortilla z wędzonym łososiem i serkiem kozim, tortilla z nadzieniem z tuńczyka, mozzarellą i kukurydzą i prosta i niezawodna tortilla z serem i szynką

Tortilla z serem i szynką.

 

Pogacze serowe

Jakoś mnie ciągnie do tych serowych kombinacji. Z winem komponują się rewelacyjnie. Mianem pogacze określa się na Węgrzech wszelkie grube ciasteczka czy kotleciki. Na wysmakowane znajdziecie podstawową, ale przepyszną wersję pogaczy z twarogu z serową posypką.

węgierskie pogacze serowe

 

Roladki z cukinii

Prezentują się na stole bardzo efektownie. Bazą są szybko ugrillowane, cienko pokrojone plastry cukinii. Farsz można dowolnie modyfikować dodając inne sery, drobno posiekaną zieleninę czy nawet miękkie warzywa. Moja ulubiona wersja jest z miksem serów pleśniowego, fety i śmietankowego kanapkowego. Roladki z cukinii

Roladki z cukinii.

 

 

Powiązane wpisy

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

Brak komentarzy

MENU