- Porcja: forma 22 x 22 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 29 czerwca 2020
Bardzo rzadko robię wielowarstwowe ciasta, ale gdy zobaczyłam u Gotuje bo lubię przepis na Przekładaniec z jabłkami i kokosową bezą, wiedziałam że to coś bardzo dla mnie. Wymieniłam blaty na mój sprawdzony przepis, znacznie zmniejszyłam ilość cukru, trochę zmodyfikowałam przepis i oto jest. Połączenie ciasta czekoladowego z kokosową bezą i jabłkami wyszło przepysznie. Zgodnie z oryginalnym przepisem oblałam jeszcze całość polewą chałwową, ale myślę, że to już było trochę przekombinowane. Polecam wykończyć całość klasyczną polewą czekoladową i tak też podaję w przepisie poniżej.
Jasny i ciemny blat
- 140 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 140 g miękkiego masła
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 2 średnie jajka
- 28 g kakao
- 100 ml kefiru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sitko, wymieszać i odstawić. W osobnej misce ubić miękkie masło z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać całe jajka i chwilę zmiksować. Następnie, miksując na niewielkich obrotach dodać suche składniki i kefir (2 łyżki odłożyć). Masę podzielić na dwie części, jedną delikatnie mniejszą od drugiej. Do mniejszej części dodać pozostały kefir i przesiane kakao i krótko zmiksować, do połączenia.
Przekładaniec z jabłkami, kokosową bezą
- 1,2 kg słodkich jabłek (waga przed obraniem)
- 3 białka
- 80 g cukru drobnego
- 110 g wiórków kokosowych
Piekarnika nastawić na 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Blaszkę (22×22 cm lub okrągła o średnicy ok 24 cm) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i odcisnąć nadmiar soku. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Ubiajnie powinno trwać minimum 5 minut. Piana ma być bardzo sztywna, stabilna i błyszcząca. Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Na spodzie blaszki rozsmarować równomiernie ciemną część ciasta. Ciasto przykryć warstwą bezy, którą następnie posypać startymi jabłkami. Na wierzch wyłożyć ostrożnie jasną część ciasta. Blaszkę wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 40 minut. Po wystudzeniu pokryć miękką polewą kakaową.
Miękka polewa kakaowa
- 70 g masła
- 35 g kakao
- 80 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- łyżka wiórków kokosowych do posypania
Cukier puder i kakao przesiać przez drobne sitko. Masło roztopić w garnku lub w mikrofali. Dodać przesiane suche składniki oraz mleko. Dokładnie roztrzepać do uzyskania jednolitej masy. Polewę wylać równomiernie na wierzch. Posypać wiórkami. Ciasto przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.