Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Przekładaniec z jabłkami i kokosową bezą

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Bardzo rzadko robię wielowarstwowe ciasta, ale gdy zobaczyłam u Gotuje bo lubię przepis na Przekładaniec z jabłkami i kokosową bezą, wiedziałam że to coś bardzo dla mnie. Wymieniłam blaty na mój sprawdzony przepis, znacznie zmniejszyłam ilość cukru, trochę zmodyfikowałam przepis i oto jest. Połączenie ciasta czekoladowego z kokosową bezą i jabłkami wyszło przepysznie. Zgodnie z oryginalnym przepisem oblałam jeszcze całość polewą chałwową, ale myślę, że to już było trochę przekombinowane. Polecam wykończyć całość klasyczną polewą czekoladową i tak też podaję w przepisie poniżej.

 

Jasny i ciemny blat

  • 140 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 140 g miękkiego masła
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 średnie jajka
  • 28 g kakao
  • 100 ml kefiru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sitko, wymieszać i odstawić. W osobnej misce ubić miękkie masło z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać całe jajka i chwilę zmiksować. Następnie, miksując na niewielkich obrotach dodać suche składniki i kefir (2 łyżki odłożyć). Masę podzielić na dwie części, jedną delikatnie mniejszą od drugiej. Do mniejszej części dodać pozostały kefir i przesiane kakao i krótko zmiksować, do połączenia.

 

Przekładaniec z jabłkami, kokosową bezą

  • 1,2 kg słodkich jabłek (waga przed obraniem)
  • 3 białka
  • 80 g cukru drobnego
  • 110 g wiórków kokosowych

Piekarnika nastawić na 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Blaszkę (22×22 cm lub okrągła o średnicy ok 24 cm) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i odcisnąć nadmiar soku. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Ubiajnie powinno trwać minimum 5 minut. Piana ma być bardzo sztywna, stabilna i błyszcząca. Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Na spodzie blaszki rozsmarować równomiernie ciemną część ciasta. Ciasto przykryć  warstwą bezy, którą następnie posypać startymi jabłkami. Na wierzch wyłożyć ostrożnie jasną część ciasta. Blaszkę wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 40 minut. Po wystudzeniu pokryć miękką polewą kakaową.

 

Miękka polewa kakaowa

  • 70 g masła
  • 35 g kakao
  • 80 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka wiórków kokosowych do posypania

Cukier puder i kakao przesiać przez drobne sitko. Masło roztopić w garnku lub w mikrofali. Dodać przesiane suche składniki oraz mleko. Dokładnie roztrzepać do uzyskania jednolitej masy. Polewę wylać równomiernie na wierzch. Posypać wiórkami. Ciasto przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Przekładaniec z jabłkami, kokosową bezą

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami